www.firegoat.com » Recenzije » Motörhead
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version
Motörhead - "Stone Deaf Forever!"
Sanctuary Records 2003

Ogromna kartonska škatla, 5 CD-jev do poslednjega kotička zapolnjenih z motorno robo, fantastična knjižica s šestdesetimi stranmi dolgim esejem, polna neobjavljenih fotografij in Lemmyjevo spremno besedo. Poleg priložen originalni koncertni plakat! In ob tem sem pozabil bistvo! Med 99 komadi tega historičnega dokumenta je tudi 19 nikdar izdanih. Torej od klasičnih motornih razgrajačev Overkill, Bomber, vedno znova totemske Ace Of Spades, Iron Fist, Shine, Killed By Death, Dr Rock, Eat The Rich, do skrajno pulverzivnih Orgasmatron, Sacrifice, Burner,...neumno, da sploh še naštevam.Vroče, ekstremno glasno, do kraja nesramno, vedno "na prvo žogo" in naravnost med oči. Neverjetno učinkovito prepričajo ti umazani bastardi s svojo rock'n'roll religijo in eruptivno energijo, s katero si brez težav polomiš lastna jajca. Kakorkoli obračamo, je tale petorna CD škatla nepogrešljiva v zbirki Motörhead headbangerjev, hkrati pa idealen začetek za vse nove Motörhead fane.

Zgodba je znana. Lemmy in njegov penetrativni, rožljajoči Rickenbecker ter hropeče, nezamenljivo, na miljo prepoznavno kruljačenje s katerima je zakoličil svoj zvok, svoj izraz, na katerem sta zrasla duh in telo Motörhead. Pogumni, vedno iskreni do svojega srca, z močno voljo in samozavestjo, tudi v trenutkih, ko so jih drugače misleči v svetu glasbene industrije hoteli uničiti. Vedno so ostajali zvesti svoji biti, svojemu rock'n'rollu, ki skenira skozi človeške možgane, kožo, meso in kosti ter jih spravlja venomer v ekstatično stanje

Kolekcija vsebuje vrhunce kariere skupine vzete iz vseh uradno izdanih studijskih in "live" albumov. Ta pričara razvoj skupine od tistih davni dni skozi sedemdeseta in osemdeseta, ko so Motörhead stružili skrajno ignorantsko, brezobzirno in egocentrično. Na to obdobje se veže sledeča era, ki se je pričela tam s ploščo "1916", se vila skozi devetdeseta do danes, ko je glasba Motörhead dosegla višje stanje zrelosti duha. Npr. za komade, ki so nastali v tem kasnejšem obdobju, kot so I Ain't No Nice Guy, Listen To Your Heart ali Walked A Crooked Mile, sam kancler Lemmy ponosno pritrdi: "My Beatle-period, you know!" Z leti se je vse te surovosti le prijel kanček romantike.

Ne levo, ne desno in brez kakršnegakoli posnemanja. Naravnost med oči! Vsak utrip skupine je skozi zgodovino zaznamovan s postavami, ki so vedno dihale in živele rock kulturo s polnimi pljuči in ustvarjale nepozabno Motörhead magijo, skozi katero je ta rockovski gigant rasel in se razvijal. Motörhead so danes nedvomno večji kot kdajkoli.

In zanimivosti? Med najbolj impresivne neobjavljene (bonus) komade spada Orgasmatron 2000 (internet download). Ta verzija komada je odigrana v počasnejšem beatu, seveda hrupno kar se da, atmosfera v njej je izredna. Posebnost v njej ej ta, da lahko slišite Lemmyja med verzi vpiti vse mogoče besede, med njimi tudi vzklike: "Hamas, Hamas!" Kdor pozna besedilo, mu bo takoj jasno, da je Lemmy skušal na tak način poslušalcu le še približati sporočilo te pesmi. Pravi bonbonček so pesmi Motörhead polpretekle zgodovine iz "Peel Sessions" '78 in sicer I'll Be Your Sister, Tear Ya Down, Louie Louie in Keep Us On The Road. Kar vam bo še posebej zavrtinčilo glave so "BBC Sessions" posnetki in sicer iz leta 1980 Live To Win in Like A Nightmare ter še bolj hrupni in orgazmični iz leta 1986 Killed By Death, Deaf Forever, Orgasmatron (with spoken word), Orgasmatron in Dr Rock. Peti CD je v celoti zapolnjen z Motörhead v živo. Med neizdanimi komadi je priloženih nekaj bootlegov, ki resnično zvenijo umazano hreščeče, kar bo glasbene puriste motilo (na te se Motörhead prav požvižgajo), a kdor pozna Motörhead, se jih bo razveselil iz vsega srca. Ti bootlegi so ostali natanko takšni, kot so bili posneti. Nič ni čudnega če si vokal, bas in kitara odžirajo zvočni prostor. Glavno, da je preklemano naglas, umazano in kar se, da pregrešno.

Ta fantastični sedativ petorne doze vam bo pomagal prebroditi čakalno obdobje do novega Motöralbuma, ki naj bi privekal na svet konec junija '04. Ta čas pa naj se vam tresejo kosti pod taktirko nadnaravno dobrega rock'n'rolla enega največjih rock'n'roll skupin vseh časov. Zavrtite si naglas "Stone Deaf Forever!", čeprav glasnost v svetu rock and rolla nima meja. Bodite previdni kajti pri tej Motörglasnosti vam ne pomaga več nobeden otorinolaringolog. Kaj blebečem, k vragu z vsemi zdravstvenimi opozorili ministrstva in njihovim lažnim ustrahovanjem! Zdravilo "Stone Deaf Forever!" bi moralo najti svoje mesto v slehernem gospodinjstvu!

Avtor:   Aleš



   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.