www.firegoat.com » Recenzije » Magus Noctum
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version
Magus Noctum - "The Fall of Shin'ar"
Leather Throne 2004

The Fall of Shin'ar je drugi "full lenght" album ljubljanske zasedbe Magus Noctum - velikih magov ekstremnega metala. Dejansko! Zakaj bi se šel skrivalnice če lahko povem naravnost, ta album je vrhunski! Kar se mene tiče je najbolje, da si ga takoj priskrbite in šele potem mirno preberete recenzijo do konca.

Začnimo na začetku... sicer sovražim definiranje žanra, pa bom to pot vseeno poizkusil: The Fall of Shin'ar je, hmmm... majestic epic mystical oriental extreme metal... in še mnogo več, pravzaprav. Če bi res hotel na kratko označiti ta album, bi lahko le rekel, da so to Magus Noctum v svoji najboljši izvedbi do sedaj. Te bogate in in izjemno močne glasbe se pač ne da opisati na kratko.

Na splošno je The Fall of Shin'ar ohranil vse dobre lastnosti svojega predhodnika (Guardian of the Desert, 2003), jih nadgradil in še kakšno dodal. Zvok je obenem neposreden, oster, pa tudi veličasten. Tako je vsak posamezni element glasbe izveden tako osebno in intenzivno kot nož v srce, celoten zvok pa vas "useka" kot kamnit zid pri 100 km/h. Starodaven kamnit zid epskih razsežnosti. In tako je tudi prav, saj je The Fall of Shin'ar celovita in kompaktna entiteta - tako glasbeno kot konceptualno. Tudi to delno botruje zvoku, ki je res veličasten. Magus Noctum so dosegli nekaj, kar marsikateri skupini ne uspe niti s pomočjo simfoničnega orkestra.

Splošno gledano na albumu prevladujejo komadi v dokaj hitrem tempu, vendar pa zaradi izjemne raznolikosti in dinamičnosti komadov tak pogled ni povsem natančen. Bobnanje je inteligentno in intenzivno. Ne manjka eksplozivnih blackmetalskih blastov, prisotni pa so mnogi bolj kompleksni, tehnični deli, ki prispevajo k razgibanosti komadov, obenem pa še vedno vsebujejo vso prvinsko energijo, ki jo pričakujemo od ekstremnega metala. Ob bobnih tvori ritem sekcijo čvrst in dinamičen bas, ki prav tako kot bobni prispeva k temu, da glasba nikoli ne postane monotona ali pa nezanimiva. Vrhunska ritem sekcija torej, ki prispeva več kot le ritem.

Kitare so zares impresivne, tako v vlogi ključnega elementa glasbe kot tudi same po sebi. Daleč od stereotipnega monotonega brnenja ekstremnometalske povprečnosti tu počnejo vse mogoče. Težki, udarni riffi, melodične harmonije, hitro in navdušujoče soliranje... Vsi ti elementi so izvedeni in vključeni v glasbo na najboljši možen način. Kitare strukturirajo melodični okvir glasbe, tvorijo in / ali vzdržujejo vzdušje, skrbijo za podlago mogočnih riffov, ki vsebujejo vso hitrost in moč, zaradi katerih je ekstremni metal to kar je.

In potem so tu še klaviature. Le - te igrajo v glasbi Magus Noctum že od samih začetkov zelo pomembno vlogo, pa najsi gre za temačne melodije ali ambientalne zvoke. In še vedno so izjemnega pomena, saj bogatijo glasbo in - zaradi konceptualne narave albuma - nekako "postavljajo sceno". Dejansko poslušalca prestavijo v oddaljeno, mistično okolje, kamor je postavljen The Fall of Shin'ar. To dosegajo z izjemno dobro vmeščenimi mistično - kozmičnimi in orientalskimi melodijami.

Ravno te orientalske melodije so ena izmed ključnih značilnosti Magus Noctum, ki jih že od nekdaj ločuje od drugih skupin. Sedaj so te melodije še bolj ključnega pomena za glasbo, saj jih je mnogo bolj intenzivno zaznati v kitarah, celo v solažah. Obenem pa kitare orientalskim melodijam vcepijo svoj metalski bes, zaradi česa je zvok epski, mističen in agresiven obenem. Rezultat je čustveno nabit in glasbeno inteligenten album, ki ga odlikujeta tako nebrzdana, agresivna energija kot tudi izjemna dinamičnost in izvirnost. Vse to bogatijo izjemni vokali. Ti so utelešenje čistega blackmetalskega besa, prežeti z "out - of - this - world" feelingom, ter tako odlično pristojijo glasbi, sodelujejo pri tvorjenju vzdušja in sovpadajo s konceptom albuma.

Kot sem že nekajkrat omenil je album konceptualne narave, čeprav mu nikakor ne bi mogel reči "konceptualni album". Je namreč daleč od tega, da bi bil tako enoumen. Bolj je nagnjen k raziskovanju različnih aspektov koncepta kot pa zgolj pripovedništvu. Temu primerna so tudi besedila, ki so bogata in izrazna, izjemno dobro usklajena z glasbo tako da podajajo svoje sporočilo zelo intenzivno.

Vse skupaj dopolni zelo dobra produkcija. Zvok je čist, jasen, vsi elementi albuma lahko zasijejo, tako posamezno kot zaključena celota. The Fall of Shin'ar je preprosto mojstrovina. Magus Noctum so presegli sami sebe in nam postregli z izjemnim izdelkom, ki vsebuje vso energijo, dinamičnost, izvirnost in čisto, surovo moč, kar si je lahko želi fan ekstremnega metala. Kar se mene tiče, lahko služi kot lekcija mnogim skupinam lokalno in globalno gledano.

Avtor:   Jaša



   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.