www.firegoat.com » Recenzije » Behemoth
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version
Behemoth - "Zos Kia Cultus"
Avantgarde Music 2003

Ali je res potrebno predstavljati Behemoth. Poljaki so brez dvoma velikani metala, kar so v preteklosti že kar nekajkrat dokazali in pustili na svetovni sceni močne vtise. Tudi album Zos Kia Cultus je vreden svojega porekla. Celo naključni poslušalec lahko opazi, koliko dela je bilo vloženega vanj.

Dovršenost se Zos Kia Cultus pozna že na zunanjosti. Pohvalen je design knjižice, pa tudi dejstvo, s katerim se še vedno lahko pohvali redkokateri band: ob vseh besedilih komadov je priložen spremni tekst, kar ustvari občutek poglobljenosti. Pa pustimo zdaj videz in se posvetimo vsebini...

...ki je primerljiva z uničevalno močjo ognjenega orkana in natančnostjo kirurškega noža. Z glasbenega stališča album ne trpi pomankanja na nobenem področu, pa najsi bo to tehnična dovršenost, izvirnost ali pa dobra stara agresivnost. Album je prežet z nebrzdano agresivnostjo. Le - ta izžareva iz ritma, hitrih in besnih delov glasbe, pa tudi iz počasnejših, celo tistih, nekako elektronskih in ambientalnih, kjer preži iz temnih in skrivnostnih samplov. Najbolj pa jo odražajo vokali, ki so na tej plošči res izjemni. Morda ravno ta agresivnost naredi Zos Kia Kultus povsem brezkompromisen, včasih pa ga glasbeno približa celo death metalu. To bi znalo vzpostaviti rahlo distanco med Behemoth in njihovo bolj blackmetalsko publiko. Po drugi strani pa je album tako strasten in agresiven in obenem tako dovršen, da bi se moral prikupiti marsikateremu fanu ekstremnega metala.

Produkcija je izjemna. Zvok je čist in oster, tako da so jasno razločni vsi elementi glasbe, prav tako pa tudi celotne kompozicije. Precej komadov nosijo trdi in težki riffi ritem kitar, podprti z bobni, ki se oglašajo v udarnih in hitrih rafalih, ali pa držijo enakomerne in dokaj hitre ritme, ki po zvoku spominjajo na nekak avtomatski top. Solo kitara se najpogosteje sprehodi prek deathmetalskih področji, z visokim, vreščečim zvokom in fragmentiranim riffanjem, na trenutke pa - v soglasju z ritem sekcijo - vseeno izpelje klasičen blackmetalski "wall of sound". Solaže so hitre in zahtevne, tehnično na dokaj visokem nivoju, vendar ostajajo v kontekstu glasbe.

Vokal je izjemen - če sta instrumentalna zasnova in produkcija ključni za tehnično izpopolnjenost tega albuma, potem je vokal zaslužen za emocionalni naboj. Včasih skoraj nečloveški, včasih besen in psihotičen... Obenem ekspresiven in impresiven.

Zos Kia Cultus je album za tiste, ki vas navdušuje trd in agresiven pristop v glasbi, še posebej, če vam tudi za tehnično dovršenost ni vseeno. O žanru pravzaprav skoraj ni vredno govoriti... glasba je tako black kot tudi death metal, predvsem pa je to glasba Behemoth in to je dejstvo, ki je očitno skozi ves album.

CD nam je posodil Leather Throne.

Avtor:   Jaša



   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.