www.firegoat.com » Recenzije » Circle II Circle
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version
Circle II Circle - "Watching In Silence"
AMF Records 2003

Zak Stevens, bivši pevec Savatage, je ustanovil svoj bend imenovan Circle II Circle. Njihova glasbena direkcija je usmerjena v prepoznavni Savatage slog, ki črpa iz korenin tradicionalnega ameriško začinjenega power metala, katerega krstni botri so prav Savatage zgodnjih osemdesetih. Savatage slog? Ni čudno, če sta komponirala in igrala (!) na Zakovi plošči tudi Savatage člana kitarist Chris Caffery in njegova ekselenca genialni Jon Oliva, ki pa hkrati nista člana Circle II Circle.

Torej kompozicije, ki se jim pridružuje Zakovo unikatno in ekspresivno petje, kliče k slogovnim in atmosferičnim vzporednicam s tem kar so Savatage bili v letih 1993-1997 oz v v marsikaterem pogledu ostajajo tudi danes. Neposrednim podobnostim boste priča v nekaterih prehodih otvoritvene Out Of Reach medtem, ko komadi kot so Watching In Silence, Forgiven, Walls, ali epsko speljana zaključna kompozicija F.O.S. (Fields Of Sorrow), po aranžmajih drug za drugim v celoti sledijo Savatage. Prva pesem z izjemno skomponiranim in izraznim refrenom, ki vam bo takoj zlezel pod kožo je nedvomno Into The Wind v kateri je nadvse prepričljivo ujet žalosten ambientalni "feel". Pričarano vzdušje sije v celoti polno melanholijo. Pesmi so pisane Zaku na kožo in v njih se pevčeve izredne kvalitete maksimalno izražajo. Skladbe so skoraj v celoti srednjega tempa. Grajene so iz masivnega zvoka "let it ring" (odprtih) kitarskih riffov, ki so v produkciji maksimalno naviti in porinjeni (kot pri Savatage) v ospredje. Z dodanimi klaviaturskimi aranžmaji, ki se večinoma naslanjajo na uporabo zvoka klasičnega klavirja, je zvočna zavesa odlično zapolnjena in ambientalno vzdušje izjemno. In kdo je Zakov ko-producent izvabljanja dobro znanih zvočnih trikov? Jon Oliva, logično. The Circle je malček hitrejši sprehod z izrednim solističnim vložkom Chrisa Cafferyja v srednjem delu. Fantje so z namenom dviga dinamike komadov okusno pritaknili harmonične tercetne kitarske melodije in z njimi "prepikali" vzdolž plošče in počez tudi marsikakšen prehod.

Circle II Circle je skupina katere obstoj bo osrečil zlasti ljubitelje Stevensovega vokalnega performansa in seveda vse neutolažljive Savatage zagnance, ki hlepijo za vsem kar vsaj malenkost diši po aranžmajih modernih Savatage (recimo od plošče "Edeg Of Thorns" pa do danes). Circle II Circle so skupina odličnih glasbenikov (inštrumentalna zasedba je enaka kot pri Savatage iz Zakovega obdobja). Generalno gledano, pa Circle II Circle ne pomenijo nič drugega kot mlajši Savatage dvojček, kar pušča vsej stvari dokaj grenak priokus. Zatorej tisti, ki poznajo Savatage glasbeni izraz, nikakor ne bodo doživeli posebnih vzburjenj ali dosegli višjih duhovnih stanj zavesti ob zaznavanju vibracij, ki jih kreirajo zvoki Circle II Circle. Skratka odlična kopija Savatage nam ponuja zvrhano mero odličnega petja, odličnega igranja in lepih skladnih melodij. A iskanje unikatne posebnosti v Circle II Circle pripada to pot čistemu znanstveno fantastičnemu scenariju.

Avtor:   Aleš



   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.