www.firegoat.com » Intervjuji » Behemoth
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version

BEHEMOTH
Odgovarjal: Nergal
Intervju je bil narejen na Dunaju 15/12/2000
Intervju pripravili: Anja & Maja

Niti eno leto še ni minilo od vaše prejšnje turneje in ta je vaša četrta turneja v zadnjih treh letih, kajne?

Ja, verjetno. Nisem jih štel, zato nisem prepričan. Mislim, da ja.

V teh treh letih smo vas videli že tolikokrat... Ste stalno na turnejah?

Mislim, da naše turneje niso tako intenzivne. Toda to je moje mnenje. Osebno bi rad šel na turnejo dvakrat letno... po Evropi in, če bi imeli priložnost, po Ameriki. Lepo je, da imate tak vtis, čeprav, Meni se ne zdi tako.

Ali ni tak način življenja zelo naporen?

Ali je? (je vprašal ostale člane, toda ni dobil odgovora; ti so se samo smejali) Pravzaprav ne. Radi igramo. Radi nastopamo za različne ljudi. Res je lahko včasih dolgočasno in reakcija publike ni tako spontana, ampak dokler imamo navdih in dokler nam je všeč, kar počnemo, je vse v redu. Tako še vedno igramo pogosto kot se le da, da promoviramo skupino. Včasih se počutiš izčrpanega, toda igrati v živo je pravzaprav kot veliko plačilo za nekatere neprijetne situacije, ki se včasih pripetijo na turneji. V glavnem smo zadovoljni s takim načinom življenja.

V teh treh letih ste bili v Sloveniji dvakrat. Ali se česarkoli spomniš o Sloveniji?

Ja, dvakrat smo igrali v Ljubljani... Mesto te zares impresionira, stari del mesta... klub, kjer smo igrali, je bil blizu starega dela mesta. Tako smo hodili naokrog in si ga ogledali. Tam je tudi nekakšen grad...

Ja, na hribu.

Ampak nismo imeli priložnosti, da bi si ga ogledali. Moram reči, da me je samo mesto zelo impresioniralo.

Kaj pa ljudje, fani? Mislim, da je bil klub poln.

Ja, res je bil poln. Sam klub je bil zares zanič, publika pa je bila dobra. Spomnim se zelo dolgega in ozkega hodnika. Ja, dokler so ljudje zadovoljni je vse v redu. Točno se spomnim obeh nastopov. Oba sta bila zelo dobra.

Kako se lahko spomniš vseh nastopov? Bilo jih je tako veliko...

Ne spomnim se prav vsakega nastopa v Nemčiji, na primer, ker igramo tam zelo pogosto. Posamezni nastopi, kot na primer ta dva v Sloveniji, pa ti dolgo ostanejo v spominu.

V skupini so se stalno menjavali člani, razen tebe in bobnarja.

Ja. Bobnar je v bandu že kar nekaj let. Imamo novega kitarista, ime mu je Havoc, in session basista z imenom Novy iz poljske death metal skupine Devilyn, ki je z nami dve leti. Zdaj nam gre dobro. V tej postavi smo posneli tudi nov album. Moram reči, da sem zelo zadovoljen in upam, da so tudi fantje. Verjamem, da lahko v tej postavi nadaljujemo vsaj še nekaj let, najmanj. Malo sem že naveličan vseh teh sprememb, ampak, ljudje so ljudje in vse se stalno spreminja. Tega se ne da nadzorovati.

Ali je lahko najti člane za Behemoth?

Sploh ne. Zelo težko je najti primerne ljudi za skupino, ker ni dovolj samo najti dobrega glasbenika. Dober član mora imeti močno identiteto in se popolnoma skladati s skupino.

Tudi predanost...

Ja, seveda. Prav imaš.

Z albumom Satanica ste začeli nekaj novega, drugačnega. Kaj je povzročilo to spremembo?

Ne bi rekel, da je bilo nekaj povsem novega. Te skupine nimam za originalno. Sploh ne. Imamo... (začne iskati primerne besede)

Toda ali nisi rekel v enem izmed intervjujev, da bi za Behemoth rad, da bi bili edinstveni?

Ja, seveda. Mislim... trudim se za to, vendar mi je jasno, da nismo najbolj originalni. Igramo glasbo, ki nam je všeč in to je vse. Zgledujemo se po nekaterih skupinah in s tem ni nič narobe. Mogoče delamo nekaj svojega, toda inspiracijo dobimo pri mnogo skupinah. Nikoli ne zanikam svojih korenin. Težko je reči... mislim, da smo na pravi poti, odkar sta zadnja albuma (Satanica in Thelema.6) uveljavila našo pozicijo in naš novi stil, ki je sedaj bolj kompleksen, bolj strukturiran in bolj death metalski, na nek način. Vseeno pa ne bi rekel, da smo originalni.

Ali se veliko ukvarjate s svojim imidžem?

Hm... Ne pogovarjamo se veliko o tem. Ljudje, ki se priključijo bandu nekako vedo kako in kaj, zato se nam o tem ni treba pogovarjati. Behemoth je bila zmeraj zelo teatralna skupina. Ne verjamem, da bomo na koncu na odru nosili navadne majice in kavbojke. Definitivno ne. Še vedno so nam všeč špice in podobne reči. Vse skupaj delamo na malo drugačen način kot ostali black metal bandi, ki se ponavljajo. V tem primeru res počnemo nekaj svojevrstnega.

Nekateri pravijo, da je Thelema.6 le nadaljevanje Satanice. Se strinjaš s tem?

Na nek način je nadaljevanje, ker gre za isto skupino in več ali manj iste ljudi. Tu ni nič nenavadnega. Definitivno pa smo odkrili nek nov glasbeni teritorij in nekaj novega tudi kar se tiče tekstov. Toda, kot sem rekel, mi ni do tega, da bi bili inovativni in originalni za vsako ceno. S tem kar delam sedaj sem pošten do samega sebe. Mislim, da je kvaliteta zadnjega albuma zelo visoka. Produkcija je res dobra, pa tudi skladbe so dobre.

In kako ste izbrali koncept za ta album?

Kar zgodilo se je. Nikoli se ne usedem z razlogom, da bi razmišljal o tem in nikoli se o tem zares ne pogovarjamo. Usedemo se na vaji, fantom pokažem nekaj rifov in jim povem kako bi rad, da bi vse skupaj zvenelo... kar zgodi se pač. Verjamem, da obstaja znotraj te skupine nekakšna kemija. Dobro se poznamo med seboj in vse se zgodi nekako naravno.

Nekje sem prebrala, da je tvoj zelo dober prijatelj napisal nekaj tekstov... (skočil mi je v besedo še preden sem uspela dokončati stavek)

Ja, besedila za Satanico. Napisal je skoraj vsa, razen enega. Za novi album pa jih je napisal 7, jaz pa 4. Rada sodelujeva. Zelo ga zanima okultizem in podobno.

Menda te je prav on navdušil za te stvari...

Ja, res je. Sedaj več ne živi na Poljskem. Preselil se je v London. Še pred tem sva se velikokrat pogovarjala ure in ure o različnih temah. Navdušil me je za stvari s katerimi se ukvarjam sedaj.

Kako je bilo snemati v Hendrix studiu?

Odlično. Mislim, da je bil studio session zelo težak in zahteven. Pravzaprav smo tudi mi zelo zahtevni do samih sebe. Definitivno smo dosegli najboljši rezultat do sedaj. Posvetili smo pozornost vsakemu najmanjšemu detajlu. Osebno sem ponovil določen rif 50 krat ali več, do popolnosti. Lahko smo si privoščili ostati v studiu skoraj dva meseca, ker smo bili preskrbljeni z velikim proračunom. Tako je rezultat "poslušljiv".

Zamenjali ste tudi managerja turneje. Kaj sledi? Boste morda zamenjali založbo?

Ne, mislim, da ne. Zadovoljni smo z Avantgarde. Obe strani sta zadovoljni druga z drugo, tako da resnično dvomim, da bomo zamenjali založbo. Zelo dobro delajo in upam, da bo tako tudi v prihodnje.

Kaj pa če bi dobili res dobro ponudbo, kot se je na primer zgodilo Immortal?

Nisem prepričan, da je tako dobro za Immortal iti k Nuclear Blast, ker bodo tako le ena od skupin. Nuclear Blast ima veliko znanih skupin kot so Manowar, Death, Dimmu Borgir... in te skupine so veliko "večje" od Immortal. Dejstvo je, da ne bodo deležni iste pozornosti kot te skupine.

Imaš kakšen stranski projekt?

Ja, imam enega. Imenuje se Wolverine in je bolj rockovsko usmerjen. Malo metal, malo stoner in, kot sem rekel, rock. Nekako kot Danzing, The Cult in Monstermind skupaj.

Ampak Behemoth so tvoja prioriteta?

Ja. Zmeraj je bilo tako, čeprav se resno ukvarjam tudi z vsemi drugimi zadevami. Behemoth so zame zmeraj na prvem mestu, zagotovo.

Slišala sem, da si med drugim tudi pomagal nekaterim poljskim skupinam, kot naprimer Hermh?

Ja...(pri tem se mu je ton glasu spremenil) Ponekod sem res sodeloval, toda... bili smo prijatelji in če je nekdo moj prijatelj in rabi pomoč in če sem pripravljen nekaj narediti, potem pač to naredim. In tako je bilo pri Hermh.

Kako je bilo igrati s skupinami, kot so Deicide, Satyricon in sedaj Morbid Angel?

Za nas je velika čast iti na turnejo s takimi skupinami, saj je po mojem mnenju življenje dovolj dolgo, da se stalno učiš. To, da smo izdali že naš peti ali šesti album, še ne pomeni, da sedaj vemo vse. Ko vsako noč gledamo, na primer, Morbid Angel, vidimo kakšna razlika je med njimi in nami in koliko moramo še narediti. Koliko pozornosti moramo posvetiti naši tehniki in podobno. Mislim, da so turneje s takimi bandi zelo pozitivne, ker se od njih lahko veliko naučimo. Seveda je tudi super spoznavati ljudi, fane in pa zaslužiti nekaj denarja, zato je po mojem iti na turnejo s takimi skupinami profitno v vseh pogledih.

Vidim, da nosiš Satyricon majico. Kako ste se razumeli s Satyricon na turneji?

Odlično. S fanti nismo imeli nobenih problemov. Vsi so zelo prijazni. Frost je verjetno eden najboljših ljudi, ki sem jih spoznal v življenju. Precej umirjen, zelo prijazen in zelo v redu. (hm, sprašujem se, če je to res "dobra" reklama za Frosta) Tudi ostali fantje so zelo v redu in preprosti. Tako nosim njihove majice v znak spoštovanja.

Mi lahko poveš nekaj o vaših načrtih za prihodnost?

Čimveč bomo promovirali zadnji album. Za nas je sedaj glavno, da gremo čez nekaj mesecev na turnejo. Spet. Ja, spet. Ampak tokrat na daljšo, za 3 ali 4 tedne, enkrat marca ali aprila.

Boste prišli tudi v Slovenijo?

To je odvisno od organizacije in načrta, ki ga še ne poznam, zaenkrat. Osebno bi rad šel marsikam: v Anglijo, Grčijo, Španijo, na Portugalsko, v Italijo in nasploh po vsej južni Evropi, pa tudi na vzhod; na Madžarsko, ker tam še nismo igrali, na Češko, kjer smo bili že dvakrat... Mislim, da je veliko dežel, ki jih je treba "osvojiti".

In kako je bilo igrati na Poljskem?

Pred enim tednom je bilo odlično. Igrali smo pred Cradle Of Filth. Tam je bilo skoraj 2000 ljudi, ki so čisto noreli. Imeli smo le 30 minut dolg nastop. Mislim, da smo se na Poljskem zares uveljavili, Tam prodamo veliko plošč. Postaja bolje in bolje. Res sem zadovoljen.

Kakšna je metal scena na Poljskem?

Hm, precej močna, bi rekel. Po eni strani je močna, po drugi pa je sploh ni. To je kot nekakšen paradoks. Death metal scena je zelo močna; imamo veliko dobrih skupin, kot so Vader, Hate, Damnation, Devilyn, Decapitated, Desire in tako naprej, medtem ko black metal scena praktično ne obstaja. To pravim zaradi tega, ker ne smatram sranja za black metal. Torej razen močne death metal scene ni ničesar drugega.

Veliko ste dosegli v zadnjih nekaj letih...

Ja. To je zaradi zelo dobre pogodbe in tudi zaradi zelo dobre glasbe, ki smo jo v zadnjem času naredili. Ta skupina je potrebovala čas, da si je postavila svoje standarde, kar se je zgodilo s Satanico in Thelemo.6. Ta dva albuma sta zares utemeljila naš novi stil. Zaradi visoke kvalitete teh dveh albumov smo nekako pridobili pozornost ljudi. Mislim, da so nas zaradi tega ljudje opazili. Poznajo nas kot dober band iz Poljske in prepričan sem, da se je to zgodilo zaradi naše trdne odloč(e)nosti in zaradi dobre pogodbe.

Kakšna je tvoja življenjska filozofija?

Hm... Na to je precej težko odgovoriti v samo nekaj stavkih, ker je tako raznolika...

Toda del tvoje filozofije se odraža v tvoji glasbi...

Ja, seveda. V moji glasbi se odraža kdo sem in kaj sem... Hm, čimbolj izkoristiti življenje in "živeti" vsak dan, poskušati biti boljši človek, kar je včasih zelo težko. Toda poskušam delati na sebi, na vsaki podrobnosti. Predvsem poskušati biti boljši človek, si postaviti svoje lastne vrednote in tako nadaljevati.

Imaš še kakšne obveznosti poleg banda? Delaš ali študiraš?

Že peto leto študiram zgodovino na Univerzi Danzig. Študij postaja vse težji, ker imam vedno več obveznosti z Behemoth. Vsako naslednje leto se težje prebijem skozi letnik, toda letos zaključujem in mislim, da mi bo uspelo. Potem bom verjetno nadaljeval s šolanjem na drugi fakulteti; verjetno se bom odločil za novinarstvo, mednarodne odnose ali kaj podobnega. Vendar še nisem prepričan. Bomo videli. Človek nikoli ne ve niti kaj se bo zgodilo naslednji dan, kaj šele naslednje leto. Ko se bomo srečali čez nekaj let, vama bom povedal. (je s smehom pristavil in midve sva se z veseljem strinjali)

V redu. Kdaj lahko pričakujemo vaš naslednji album?

Oh, to je trenutno težko reči. Zaenkrat smo popolnoma skoncentrirani na turnejo in promoviranje albuma. Nočem niti pomisliti na nov album, ker sem... ker mi je zadnji pobral veliko energije, zato rabim malo časa, da spet pridem k sebi in najdem novo inspiracijo. Bomo videli. Verjetno bomo o tem začeli razmišljati čez približno pol leta in šli v studio enkrat konec leta 2001. Mogoče. Bomo še videli.

To je precej hitro.

Ja, toda ne zame. Ta skupina je moje življenje, zato je to zame nekaj naravnega. Nekatere skupine rade naredijo dolge odmore med albumi, toda v našem primeru to ne pride v poštev, ker nismo "velik" band. Ljudi moramo spomniti na naš obstoj vsako naslednje leto ali vsaj vsako drugo leto. Zmeraj več je novih skupin... in boljših (res nisem pričakovala, da bom od njega slišala kaj takega), zato moraš sproti dokazovati, da imaš kljub izdaji petega ali šestega albuma še vedno sveže ideje in da lahko s svojo glasbo vladaš svetu.

Ste zato pod pritiskom?

Ja, malo definitivno. Nekaj je na tem. Skupine ne mislim pustiti, ker me vsaka nova plošča... bolj pritegne in hočem doseči še več z vsakim naslednjim albumom. Niti ne razmišljam o tem, da bi skupino zapustil. Včasih sem res že vsega naveličan, ampak po desetih letih igranja je povsem normalno imeti take trenutke. V glavnem pa sem trdno odločen.

(tu pa se je na žalost intervju končal, ker so Behemoth morali biti na odru že čez nekaj minut)


   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.