www.firegoat.com » Intervjuji » Borknagar
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version

INTERVJU Z BORKNAGAR
Odgovarjal: Jens
Intervju je bil narejen na Inferno festivalu v Oslu 14/4/2001
Intervju naredila: Maja


Slišala sem da greste maja v studio...

Mislim, da je bil datum prestavljen, zamaknjen za dva tedna, tako bomo šli v studio okoli 10. junija.

Boste spet snemali v Abyss studiu?

Ne. Tokrat bomo snemali v studiu v Oslu. Pravzaprav bomo naredili enako kot Mayhem za zadnji album; nekaj bomo snemali v studiu F. Dowtown v Oslu in nekaj v producentovem studiu, toda on bo le mešal, ne bo producent, kot je bil pri Mayhem.

V čem se bo nove plošča razlikovala od Quintessence?

Predvsem bo drugačna, ker imamo novega vokalista, to bodo ljudje najbolj slišali... in mislim, da bo isto z napredkom... izkušnje, ki jih pridobivamo z igranjem v živo se prenašajo na album. Ko igramo v živo, vidimo kaj je občinstvu všeč.

Kdo je napisal glasbo in besedila za ta album?

Kot zmeraj je Oystein napisal večino skladb in tekstov. On naredi osnove, aranžma pa cela skupina. On ne piše za klaviature ali pa mojo kitaro... Besedila še niso čisto dokončana. Mislim, da bosta tokrat pri besedilih sodelovala tudi Asgeir in Vintersorg, toda večino jih je napisal Oystein.

Ste že izbrali naslov?

Ne. Trenutno se še dogovarjamo o njem.

Sedaj imate novega vokalista, Vintersorga. Nekje sem prebrala, da ste imeli avdicije za vokalista, pa me zanima, zakaj ste izbrali prav njega?

Nameravali smo imeti avdicije. Toda mislim, da se je Oystein odločil zanj takoj, ko je Vortex odšel. Z Vintersorgom sta se poznala že od prej. Smešna zadeva, Vintersorg nam je namreč sedaj povedal, da se nam je hotel pridružiti že leta 1997, ko je odšel Garm.

Vintersorg je s švedske, ostali pa ste Norvežani. Kako je zaradi tega z vajami?

Od vseh šestih le štirje živimo v Oslu. Oysein živi v Bergnu, torej mora potovati prav tako daleč kot Vintersorg. To nam ne bi uspevalo pred desetimi leti, sedaj pa nam tehnologija omogoča uporabo MP3-jev in podobno... Oystein naredi demo na Q bazi na računalniku in ga pošlje Andreasu - to je moja ideja za komad, zdaj lahko delaš na besedilu in vokalih... Ta potem CD zapeče in pošlje nam v Oslo, da ga lahko zvadimo doma in se potem dobimo... včasih nam uspe zvaditi 3 komade v enem dnevu. Do sedaj smo imeli zelo malo vaj za novi CD - za sedaj samo testiramo komade in ko bomo vsi pripravljeni, bomo igrali skupaj.

Sedaj imate stalno zasedbo, toda nekateri člani sodelujejo tudi v drugih skupinah. Kako se jim uspe delovno prilagajati?

Potrebna je dobra koordinacija in prilagajanje. Prišlo je do prekrivanj, ko smo imeli v planu nekaj koncertov z Borknagar, je imel Vintersorg že rezervirane koncerte, zato nismo mogli igrati. Mi gremo v studio sedaj, torej bodo morali Spiral Architect še malo počakati, prav tako Solefald... Mislim, da bo Vintersorg ravno vadil svoj material, ko bomo mi v studiu (z Borknagar)...

Povej mi kaj o Solefald in Spiral Architect. Kateri člani so istočasno v Borknagar?

Solefald je Larsova skupina, ki je ustanovil z enim od njegovih prijateljev. Lars ima čiste vokale, igra bobne in klaviature, njegov prijatelj pa ima grim vokale, igra kitare in bas. Njun drugi album bo izšel v kratkem. Prvi CD je izšel pri založbi Avantgarde, sedaj pa mislim, da bosta podpisala pogodbo s Century Media. Dve, tri leta nazaj sta bila na turneji po Evropi, toda v resnici gre za studijski projekt. Njuna glasba je zelo eksperimentalna. Nekdo ju je primerjal z Motorhead ali Acid (smeh... ne vem, res je čudna... včasih zveni kot cirkuška glasba, drugič pa sledi čisti black metal... kakorkoli že, je zelo dinamična in tako hitra, da se spreminja iz enega spektra v drugega...
Spiral Architect pa je Asgeirjev band. Tudi pri njih igra bobne. Gre za skupino, ki se je rodila iz progresivnega rocka - Dream Theatre in podobno... šli so tako daleč, da ni več progresiven, ampak tehnični metal. V resnici gre za skupino pravih glasbenikov, saj so vsi odlični glasbeniki.

Z Vintersorgom ste že bili na turneji po severni Evropi. Kakšen je bil feedback?

Da, bili smo v Estoniji, na Finskem, v Litvi - tam je bilo res neverjetno, saj še nikoli nismo bili ne v Estoniji in ne v Litvi. Mislim, da bi moralo hoditi tja več metal bandov. Publika je bila divja, čisto so ponoreli... Navdušeni smo bili tudi nad Finsko. Tam imajo kar nekaj koncertov, toda mi pri njih še nismo igrali.

Kako so sprejeli Vintersorga kot vokalista?

Zelo pozitivno. Vintersorg je zvadil skladbe in vse je šlo kot po maslu! Simen je imel na turnejah zmeraj probleme z vokali, ker je moral zraven še igrati bas. Zato je moral na nekaterih mestih uporabljati grim vokale namesto čistih. Včasih so ljudje rekli, da so bile zaradi tega skladbe spremenjene. Vintersorgovi vokali pa so popolnoma enaki kot na albumu. Na našem drugem koncertu, to je bilo v Estoniji... hodil sem po odru in naenkrat zaslišal njegov monitor... igrali smo "The Back Token" in on je pel visoke dele te pesmi. Bil sem šokiran... mislil sem si: "O sranje, kaj za vraga počne?". Simena sem slišal to odpeti le v studiu in potem nikdar več.

Ali ste kdaj razmišljali, da bi uporabili več moških glasov, moški zbor?

To sedaj počnemo v živo. Kot sem že povedal ima Lars čiste vokale pri Solefald, zato je šlo le za vajo, sedaj pa smo le imeli nekaj časa za vaditi, zato zdaj poje v zboru. Naš novi basist Tyr je prav tako pel pri Satyricon in Emperor, tako imamo sedaj 3 vokaliste.

Ali boste imeli kaj koncertov pred izidom novega CD-ja?

To bo naš zadnji koncert pred odhodom v studio. Kot sem že rekel, smo imeli zelo malo vaj in še veliko je treba postoriti, zato nimamo časa za koncerte. Nocoj bomo igrali tudi novo skladbo.

In kdaj naj bi vaš novi album izšel?

Upamo, da nam ga bo uspelo izdati konec septembra oz. v začetku oktobra. Toda ker smo morali preložiti snemanje, bomo verjetno morali preložiti tudi izid CD-ja.

Ob izidu vašega prvega albuma ste razmišljali, da bi posneli video. Ali tudi sedaj planirate kaj podobnega?

Želimo si posneti domači video. Imamo veliko posnetkov z zadnje turneje. Če realno pomislim, Borknagar ne bomo nikoli na MTV (smeh)... Century Media ne želi zapravljati veliko denarja za take stvari. Morda bomo izdali domači video, čeprav pri Century Medii niso preveč navdušeni nad tem, da bi izdali še kaj drugega kot naše CD-je. Bomo videli.

Imate za nocoj pripravljen poseben show? (vprašala sem zaradi nastopa Enslaved, ki so bili glavna skupina prvega večera, Borknagar pa drugega)

Nič drugačnega kot ponavadi. V Oslu nismo igrali že od leta 1998, sedaj pa prihajamo v novi zasedbi, z Vintersorgom... tu, v Oslu, je Simen kot pevec na zelo dobrem glasu, zato nas bodo verjetno vsi gledali in poslušali Vintersorgovo petje. Si včeraj poslušala Enslaved? Si slišala kako odličen zvok so imeli? Na tem koncertu se bo pokazalo, ali znamo igrati ali ne. Mislim, da bomo zelo zbrani. Kot sem rekel fantom, je po mojem mnenju ta koncert najpomembnejši od vseh, kar smo jih kdaj imeli.

Ali kdaj čutiš potrebo, da se umakneš, zapreš pred glasbo in če jo, kaj takrat počneš?

To traja le kratek čas. Ko je tako kot sedaj, 18 urni glasbeni festival... mislim, da bom jutrišnji dan preživel pred računalnikom, igral igrice in pil kavo ali pa bom gledal televizijo - upam, da bo na sporedu kakšna nogometna tekma. Za ta festival je bilo potrebno vložiti veliko dela. Ko bomo tu končali, moramo še razčistiti nekaj stvari, potem pa bom šel na Portugalsko za kakšen teden. Zelo mi je všeč Lisbona. Toda tja ne grem, ker bi si moral vzeti nekaj časa zase, pač pa zato, ker nimam nič drugega za početi, torej za lastni užitek.


   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.