www.firegoat.com » Recenzije » Riot
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version
Riot - "Through The Storm"
Metal Blade 2002

Če poznate legendarno skupino Riot, lahko z gotovostjo stavite in napoveste že vnaprej, kaj je od skupine moč pričakovati in to še preden njihova nova plošča sploh izide. Torej nova plošča ni noben izum. Skupina je znova pristopila k stvari s svojim starim dobrim preizkušenim receptom. Torej klasični prvinski melodični heavy metal. Klasični, hm...no. Skupina je rifala že v sedemdesetih, pred izbruhom NWOBHMja. že v sedemdesetih je združevala izjemno melodiko klasičnih tercetnih harmonij v prelepih in dovršenih ter izraznih rifih.

Kristalno čista klasična šolska lekcija metalske predstave kitarskega dvojca Reale/Flyntz, kateri je stilsko najbližje ravno NWOBHM, je fantastično križana in uravnovešena s hard rock elementi. Produkcija ponuja živi zvok. Skupina je doživela spremembo v postavi. Bobbyja je zamenjal drugi Bobby. Torej B. Jarzombek, ki je prebegnil k Halfordu, je bil zamenjan s pravo legendo B. Rondinellijem, človekom, ki je praktično vseskozi prisoten na glasbeni sceni, odkar je nekdo odkril skovanko "metal". Možakar je preživel svoje dneve pri Blue Oyster Cult, Rainbow in Black Sabbath (pa to še ni vse). Kot bi dihal s skupino že celo večnost. Super se je ujel s fanti in s svojo predstavo pripomogel k rojstvu nove prelepe neoklasike teh legend.

Navzkrižni električni ogenj obeh kitar ima seveda glavno besedo. Preizkušeni in energični kitarski dvojec, ki je skrbno uigran, še enkrat več zmagoslavno ponuja bogato paleto skladnih motivov, ki bazirajo na izraznih, do potankosti izpiljenih in dovršenih rifih. Te fanta nenehno okrašujeta s tercetnimi harmonijami, perfektnimi pasažami ali pa le spustita rif, kar v kombinaciji s čistim hardrockerskim vokalom branže D. Coverdalea, ki ga ponuja M. Dimeo, skrbi za razgibanost plošče. Dvojec se odlikuje po prefinjenem občutku za vpletanje kitarskih vživetih solaž v pesmi. In sicer v 10 novih in priredbi velikanov U.F.O. ("Only You Can Rock Me"), ki zvenijo znova prepričljivo. "Let It Show" z impresivnim akustičnim uvodom pa je po svoji strukturi najmočneje hardrockersko zaznamovana.

Posebno godi ušesom "Chains (Revolving)" z žalostnim refrenom. "Isle Of Shadows" je klasična Riot poteza, katero sem pričakoval. Keltska inštrumentalna in popoznosti polna glorija namreč. Skupina se poslovi še z enim inštrumentalom ("Here Comes The Sun"), kjer briljirata kitarista na akustičnih kitarah s krasnim motivskim pletežem. Tega bi lahko skupina brez problemov vnovčila za kakšen soundtrack Eastwoodovega filma tipa "Unforgiven". Dodati velja uporabo okusnih klaviatur, ki drže skupaj pesmi in dvigujejo atmosfero, kot npr. v naslovni pesmi. Riot pa lahko zazvenijo tudi agresivno in ostreje, kot nam to servirajo z "Essential Enemies", kjer Dimeo v predrefrenu poje skozi efekt. Ta barvita drama je ambientalni vrhunec plošče.

Riot se ne predajajo. Ostajajo zvesti sebi in svojim občutjem ter tako svetu glasbe.Toplo priporočam tole vsem nostalgikom in seveda vsem, ki iščete melodiko v metalu brez enega ščepca sladkorja in ste trenutno obsojeni na utapljanje znotraj trendovske poplave raznih novokrščenih simfo, melodic, power metal ipd. skupin na tržišču. Riot so preverjena zgodba izkušenih in prekaljenih lisjakov, ki nikakor ne more in ne zna razočarati.

Ploščo je posodila trgovina Big Bang Music. Kupite jo lahko na Čopovi 42 v Ljubljani.


Avtor:   Aleš



   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.