www.firegoat.com » Recenzije » Fates Warning
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version
Fates Warning - "Night On Bröcken (re-release)"
Metal Blade Records 2002

Super! Ponovne izdaje kar dežujejo. To nam ponuja izvrsten alibi, da se lahko neprestano pogovarjamo o glasbeni preteklosti, ki živi preko klasik skozi sedanjost v večnost. In tudi prvenec Fates Warning je tak. Ko je že izgledalo, da so Iron Maiden postavili v prvi polovici osemdesetih standarde v heavy metalu, ki jih še kar lep čas ne bo uspel preseči nihče, so udarile skupine kot Queensrÿche in Fates Warning. Iron Maiden so bili Fates Warningom vzorniki. Fates Warning so šli pri vsem tem še mnogo dlje. Dodatno so zakomplicirali zadeve in začinili vse skupaj. Poleg tega so zveneli še hitreje, agresivneje in bolj živo kot njihovi etablirani vzorniki. Fates Warning produkcija je, za razliko od spoliranega Iron Maiden zvoka, ohranila tisti pravi uporniški garažen in živ zvok. Ob primerjavi zvoka originalnih demo posnetkov, ki so dodani na tem re-releasu z originalnimi remastri, sta vokal in ritem linija v produkciji ostala praktično nedotaknjena. "Popravili" so le zvok kitar in tako zminimalizirali šum.

Skupina ima izreden občutek za dramo (npr. izhod naslovne pesmi). Pesmi so raznobarvne in kompleksno strukturirane ("Misfit", Shadowfax", "Soldier Boy"). Power rifing štemanje je opremljeno s prvovrstnimi tercetnimi harmonijami (a tipično po ameriško), prehodi so kitarsko dodatno okrašeni, ritem linija seka kot za stavo. Bobni odcepajo par zares tehnično hudih prehodov. Konstantne menjave ritmov so stalno prisotne. Bas kitara je enakovredna (stilsko produkcija osemdesetih) in skladno sledi bobnom. Zvok je poln! Vokal je močan, energičen in vživet. Odlikujejo ga prvovrstni kriki, fantastično prilagajanje strukturam pesmi in spreminjanje barve glasu, kar skrbi za visoko ambientalno vzdušje. "Damnation" je grandiozna pesem polna epskosti, ki nakazuje smernice nadaljnjega slogovnega razvoja skupine proti progresivnim metalskim tokovom (kot je ta odklon prvič najočitnejši na plošči "Awaken The Guardian").

Fantastika surove agresije čistega old school speed U.S. metala skozi tole klasično mojstrovino, ki je v marsičem spremenila in vplivala na razvoj metala v prihodnosti, živi naprej. Skozi njo je moč začutiti popoln entuzijzem skupine, ki je dejansko s svojim prihodom na metalsko sceno in unikatnim pristopom že s prvencem pokazala, da obstajajo v svetu metala še neodkrite in nedotaknjene glasbene dimenzije. In to je bilo šele rojstvo.

Avtor:   Aleš



   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.