www.firegoat.com » Recenzije » Gamma Ray
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version
Gamma Ray - "Insanity And Genius (re-release)"
Sanctuary / Noise 2002

Klaviature so postajale vse dejavnejše. Gamma Ray so pridno delali na zvočni podobi in zvok je bil poln kot še nikoli prej. Čeprav si takšnih tipov kompozicij kot je otvoritvena "Tribute To The Past", "No Return" ali "Last Before The Storm" od Gamma Ray lahko le želimo, pa je "Insanity And Genius" leta 1993 pomenil pravi brodolom za skupino. Postava je zopet doživela nekaj rokad. Predvsem ritem sekcija. Ulija Kuscha (danes pri Masterplan) je na bobnih zamenjal Thomas Nack (danes Iron Savior). Uwea Wessela je na bas kitari zamenjal Jan Rubach. Ali kdo slučajno ve kaj se danes z njima dogaja? Medtem pa je Schlächter še naprej ob Hansenu pridno rajsal ritem kitaro.

Kaj se je dogajalo? Prekomerno eksperimentiranje? Da in neposrečeno zloženo vse skupaj. Če se je "Sigh No More" še uspešno prebijala v posnemanju klišejev, tokrat Gamma Ray niti tega niso več premogli. Pravzaprav priredba pesmi "Gamma Ray" ponazarja celo ploščo. Kot kura brez glave. Ko že "zalaufa", preidejo Gamma Ray v iskanje drugačnega oz. novega in to sila neuspešno. Pesmi ne stečejo in ne stečejo, zato ne prevzamejo, ker ne morejo zlesti pod kožo. Se pravi, da so se fantje znova brezdušno silili. Kakšna grozota je šele naslovna pesem, ki ima razen posiljene in nedodelane solaže zares malo skupnega s heavy metalom. Prav tako sta poppy trendovski "Your Turn Is Over" in "Brothers" čisti polomiji. Zakaj niso najeli Ice T-ja kot Black Sabbath za svojo polomijado "Forbidden" (1995)? Kaj za vraga se je Hansenu podilo po glavi takrat?

Zanimivo pa je, da so back vokalne večplastne pevske linije že počasi vlekle na današnje Gamma Ray, ki so njihova prepoznavna stalnica. "Heal Me" popravi splošni vtis. Krasna pesem s prelepim uvodom na klasičnem klavirju, izraznim refrenom, glavni vokal pa odpoje Kai. Tu lahko najdemo izrazito vzporednico z današnjimi Gamma Ray. Raznovrstna in dodelana pesem, polna preobratov, katero krasi skladnost umirjenih motivov in nenadnih eksplozij, ki se fantastično ujemajo in tečejo neboleče skozi uho. Pesem, ki jo z užitkom požreš!

Z "Insanity And Genius" so Gamma Ray stoprocentno treščili ob samo dno svojega glasbenega udejstvovanja. Nekaj v skupini ni funkcioniralo kot je treba. Glasba je bila brez čustvenega naboja. Ali je temu nemara botroval spopad egov v skupini, med katerimi so bila trenja v glasbenih pogledih vse večja?

Avtor:   Aleš



   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.