www.firegoat.com » Recenzije » Sabaium
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version
Sabaium - "Beyond..."
2002

Sabaium so enostavno eden od tistih bendov, katerih glasba ti hitro ostane v ušesu. To velja tako za njihovo prvo ploščo "Embraced with Silence", kot za njeno naslednico z naslovom "Beyond...". Za tiste, ki Sabaium še ne poznate (če sploh kdo tak še obstaja), naj povem, da prihajajo s Šentilja, na metal sceni pa so dejavni že od leta 1994, najprej pod imenoma Catacomb in Decayed Catacomb, kasneje pa so ime spremenili v Sabaium. Pred prvencem "Embraced with Silence", ki je izšla leta 1999 pri Seven Art Music, so izdali dva demo posnetka, Monument Of Death (1995, kot Catacomb) in Gates Of Doom (1996, kot Decayed Catacomb).

Sabaium na novi plošči še zmeraj ohranjajo svoj tipični zvok. Pravzaprav bi lahko rekla, da je plošča "Beyond..." nekakšna nadgradnja albuma "Embraced with Silence". Kitare so še zmeraj zelo melodične, zdi se celo, da je na zadnji plošči kitarskih, malo ostrejših delov manj, medtem ko klaviature dobivajo vedno večjo vlogo v njihovi glasbi. Razlika med ploščama se pokaže tudi v uporabi vokalov. Sabaium še vedno uporabljajo dva vokala: Davidov globoki "growling" vokal in bobnarjev čisti vokal. Na prvencu sta se vokala v glavnem le dopolnjevala, sedaj pa uporabljajo tudi dvoglasno petje. Poleg tega so bobnarjevi vokali zmeraj bolj v ospredju.

Težko bi izpostavila najboljše komade, ker so si vsi po kvaliteti zelo blizu. V oči ali bolje rečeno v ušesa pa me je zbodel zadnji komad Farewell, katerega glasbo bi najbolje opisala kot elektronsko klasiko. To je res enkratna stvaritev! Po melodiji mi je najbolj ostala v spominu (po nekaj poslušanjih) "Gothica oscularum", izstopajo pa tudi "Memories", "Tiha pesem" in "Promised paradise".

Na "Beyond" boste našli tudi video posnetek "Tiha pesem". To je tudi edina skladba na plošči z besedilom v slovenščini. Sam spot ni pravzaprav nič posebnega, kar pa ni nič čudnega, saj je brez podpore dobre založbe (ali pa vsaj zelo bogatega očeta) težko narediti res dober spot.

Sabaium so kvaliteten bend, ki lahko z malo sreče in vztrajnosti prileze zelo visoko. Njihov zadnji CD "Beyond..." pa bo obogatil zbirko še tako zahtevnega poslušalca.

Avtor:   Anja



   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.