www.firegoat.com » Recenzije » In Flames
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version
In Flames - "Reroute To Remain"
Nuclear Blast 2002

Fantje is Goteborga se ne predajo in ustvarjajo še naprej. Nedolgo tega so po mnenju mnogih prekosili same sebe ob izdaji plošče "Clayman" in tudi tokrat niso v ničemer razočarali. Še več, nadgradili so predhodnika. Pomislil sem že, da glede na ubijajoči ritem turnej in pisanja pesmi sledi izčrpanje skupine. A očitno In Flames tega ne poznajo. Občutek za glasbeno kompozicijo in vnašanje novih idej sta pri njih izredna in očitno temu ni konca.

"Reroute To Remain" je otvoritvena pesem z veselim refrenom. V durih. Agresiven in raskav vokal, seveda. Za njim sledi podivjani "System" s krasnim refrenom (beri: raznolikost v pesmih zagotovljena), ki postavi stvari na realna tla. Torej znova: agresivnost brutalnega vokala je lepo uravnotežena z melodiko. Dinamika skozi celoten izdelek je izjemna. Razlogi so sledeči. Anders ponuja izreden spekter vokalnih barv (seveda z izjemo čistih visokih screamov). Pri tem si pomaga mestoma tudi s petjem skozi različne efekte. Poleg tega so se fantje preizkusili v zvočnem sempliranju, ki so ga odlično vgradili v kompozicije ("Cloud Connected"). Štirinajst pesmi v dobrih 51 minutah preteče, kot bi s prstom mignil preprosto tudi zaradi perfektno izbranega zaporedja pesmi na ploščku. Za dinamiko nadalje skrbi raznovrstnost v pesmih sama, sicer stalnica skupine. Hm, primer? Fantje denfajo rif, temu sledi predrefren z dodano akustično spremljavo, nato pa pritisnejo na plin s spuščenim masivnim rifom v refrenu ("Dismiss The Clynics"). Vsemu skupaj se bravurozno prilagaja ritem linija. Ne boste se izognili tudi akustičnemu keltskemu pridihu v "Metaphor" z dodano violino v refrenu. Težko izbereš najljubšo izmed pesmi. Strukturiranost teh je izjemna. Niso pa zatežene in zlahka šinejo v uho. To pomeni, da je bistvo vsega izrazni rifing, ki izstopa nad vsem.

Rahlo sapico death metala nosijo pesmi "Drifter", "Egonomic" in otvoritveni rif v "Transparent". Zvok je poln in prekaša predhodnika v prvinah, kot sta ambientalnost in živost. Eksperimentiranje z zvočnimi efekti se je izplačalo. Oplemenitilo je zvok, ki je hkrati ostal prepoznaven zaščitni znak skupine. Suma sumarum: naj In Flames izdelek!

Ploščo je posodila trgovina Big Bang Music. Kupite jo lahko na Čopovi 42 v Ljubljani.


Avtor:   Aleš



   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.