www.firegoat.com » Recenzije » Pentagram
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version
Pentagram - "Turn To Stone"
Peaceville Records 2002

Tretja kompilacija legendarne skupine Pentagram, pravzaprav za mnoge očetov doom metala, delujoče že od leta 1971, se nanaša izključno na obdobje v letih 1993-94. Takrat je skupina izdala ploščo "Rellentless" (1993), ponovno izdala "Day Of Reckoning" (orig. 1987), kjer so pesmi posnete v drugačnem vrstnem redu in z na novo odigranimi bobni, za katerimi je sedel Joe Hasselvander (skupina se, kar se njenih zasedb tiče, ravno ne more pohvaliti s stabilnostjo) in leta 1994 "Be Forewarned". Vse pri Peaceville Records. Nova kompilacija združuje 17 pesmi izbranih s teh treh omenjenih albumov. Pentagram še danes za mnoge "mlajše" skupine veljajo kot ena vplivnejših skupin. V mislih imam npr. The Obssesed, St. Vitus, Trouble, pa tudi Solitude Aeternus, s katerimi je moč potegniti kar nekaj smernic glede glasbenega sloga.

"Old school doom" veterani nam ponujajo pravi atmosferični napad, za katerega poskrbi tudi raznolik izbor pesmi, ki so se znašle na ploščku. Skladbe so vse po vrsti udarne, žive in brezkompromisno energične. Solaž, tercetnih harmonij, sila zanimivih prehodov in menjavanj ritmov tudi ne primanjkuje. Velik plus kompilacije je v tem, da pesmi ne sledijo vrstnemu redu kakor so bile izdane na albumih, pač pa so okusno pomešane med seboj in tako držijo dinamiko vseskozi na visoki stopnji. Tudi kar se produkcije in raznovrstnosti pesmi samih tiče. Super, ne želim si prav nič več, kot točno takšen "taprav" in pristen živi garažni zvok.

Če pavšalno in provokativno vprašam: "Ali poznate tisti težki valeči se "Iommi rifing" ali Ozzyjeve vokalne linije v času njegovega Black Sabbath udejstvovanja?" Čeprav gre pravzaprav za Black Sabbath vrstnike in zategadelj nikakršno kopijo, sem zaradi lažje predstave za nepoznavalce skupine ukradel to nehvaležno in površno prispodobo. Zakaj površno? Pentagram svoje skladbe mnogokrat gradijo precej kompleksneje. A žal nikdar niso dosegli takšnega priznanja v zgodovini svojega obstoja, čeprav so se z Black Sabbath istočasno razvijali in prav tako vključevali takratne psihadelične rock vplive sedemdesetih (Iron Butterfly npr.) z novimi tršimi "rifing" prijemi (katerim so kaj kmalu kritiki nadeli naziv "poljubni pridevnik + metal") ter v obdobju 1967-74 veljali za inovativno in izvirno skupino, ki je tako odkrivala nove dimenzije sveta glasbe, skratka moderen glasbeni trend.

Kompilacija je sila dobrodošla za vse ki se spoznavate s skupino, ljubitelje doom metala, prav tako pa bo njena prisotnost morda le uspela popestriti sila revno ponudbo glasbenih polic širom Slovenije.

Avtor:   Aleš



   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.