www.firegoat.com » Recenzije » Threshold
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version
Threshold - "Critical Mass"
InsideOut / SPV 2002

Ni strahu ("Phenomenon"), ni naključij ("Choices"), večni smo ("Round And Round").. Vendar smo prestrašeni, ne znamo več ljubiti, verjamemo le v eno življenje, iščemo srečo v zadostitvah grabljenja materiala, krademo drug drugemu energijo (manipulacije, pričakovanja do drugih), kar je enako grabežljivosti materialistično empirično razumsko usmerjenega "civiliziranega" in "najrazvitejšega" zahodnega sveta na čelu z ZDA. Iščemo naključja. Ni jih, vse ima svoj namen. Iščemo, kjer ni moč ničesar najti, izgubljeni v dokazovanju iluzij. Kako prikovati iluzijo na trdna tla, na tla neovrgljivega dokaza. To je naš današnji motiv. Strah slepi. Material nas naredi varne le dokler imamo v žepu denar, potem se "kadavri" iz trgovin kopičijo in prašijo po domovih. Prisegamo pri vsaki skrenitvi s poti (beri: greh), da bomo v bodoče bili pošteni do sebe (in s tem do drugih) v dejanjih, a vedno nam spodleti ("Falling Away"). Univerzalna resnica bo razodeta in bo spremenila svet, ko se je bo zavedla dovolj velika množica ("Critical Mass"). Moč nove množice in njenih miselnih vibracij bo duhovno prerodila svet. Do tega te privede le tvoj notranji bog, tvoj čarovnik, ki ti pomaga udejanjiti svoje poslanstvo življenja "pravega" jaza. A ratio ga ne pusti "na plano". Ti šmentana reč. Ker nas je strah prenehati konstantno razmišljati, prenehati vsaj za trenutek grabiti material in z njim graditi neprebojne oklepe, v katerih se počutimo varne. Zaprti v privatne armagedone samodestrukcije ("Avalon") "pravega" jaza do "smrti" (?), obsojeni na življenje tega trenutka v preteklosti. Njen status quo drži obstoj inštitucij, ki smo si jih sami izmislili zaradi strahu do drugačnih in smo nje ujetniki. Krademo drug drugemu energijo: smo netolerantni, ignorantni, nevoščljivi… V končnih oblikah eskalira to nesrečno prilagajanje "družbenim normam" v tekmovanje med posamezniki in vojne različnih razsežnosti (tudi z masovnim ubijanjem). Ljubiti pa ne znamo več. Kritična masa bo to spoznala in udejanila univerzalno resnico, ki je celo večnost "na dosegu rok".

No pa razčlenimo, kot je v navadi empirizma, ki mu brezpogojno sledimo in verjamemo, tudi tale progresivni zaklad. Kitare so znova ostre kot britev, solaže so vživeto odžagane, arpeggioti znova briljantno čisti in živi kot sam peklenšček. Klaviature kot nekakšen povoj perfektno držijo skupaj pesmi, ki so kompleksneje grajene kot na predhodniku, a ohranjajo vso kompaktnost. Najprogresivneje med njimi je nalomljena "Echoes Of Life". V vseh pesmih najdemo zopet izrazite in za skupino značilne refrene, ki so podloženi z večbarvnimi linijami vokalov. Ti skrbijo za harmonijo in držijo vseskozi visoko vzdušje. Atmosferičnost v pesmih dosega vrhunec ravno v epskih refrenih. Genijalno pa je nasemplerano tudi klokotanje in škripanje ("Phenomenon", "Falling Away") efektov in metronoma, ki daje širino ritem liniji in znova dviguje vzdušje. Mac poje fantastično, v mirnih delih prilagodi vokal. Že tako melanholični glasbi, daje njegova barva glasu še dodatno melanholijo. Grozno, kako pod kožo zleze vse skupaj. Bobni tečejo na sleherni točki kakor teče najbolj točna švicarska ura. Pedantno in polno ter z živo melodično bas linijo tvorijo izreden kontrast. Fantje so dosegli vrhunec tudi v svoji produkciji. Kako čisto je odigrano vse skupaj in kako živo. Vse je razločno slišno.

Značilni Threshold križani z novimi in svežimi ter zato pristnimi idejami. Magija med člani skupine je zares izredna, kot bi se fantje poznali celo večnost. Kot celota, kar se skladnosti poezije, kompozicij in produkcije tiče, je "Critical Mass" sama špica letošnjega dogajanja na področju progresivnega metala.

Ploščo je posodila trgovina Big Bang Music. Kupite jo lahko na Čopovi 42 v Ljubljani.


Avtor:   Aleš



   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.