www.firegoat.com » Recenzije » Enchant
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version
Enchant - "A Blueprint Of The World"
InsideOut 2002

Takole pa že dolgo nisem bil šokiran. Ko se že ves brezupen predaš dejstvu, da se na glasbenem tržišču ne more več zgoditi kaj pretresljivega in si prisiljen, da se začneš zatekati nazaj k poslušanju kreacij polpretekle zgodovine, odkriješ novo. Novo? Le zame. Kot bi pri InsideOut vedeli za vse te moje neznosne tegobe in se v duhu spoštljivega odnosa do progresivne glasbe, odločili za izdajo remastra prvenca skupine Enchant. In to z bonus CD-jem, na katerem so starejše izvedbe pesmi s prve plošče ter poleg teh nekatere nikdar izdane pesmi. In to za ceno enega CD-ja. Da takšna glasba uide mojim ušesom in se z njo spoznam in spoprijateljim šele sedaj! Sramota.

Devetdeseta leta so pomenila pravi razcvet moderne progresive. In prav to leto je nekaj skupin udarilo z vso močjo. "A Blueprint Of The World" sodi za marsikoga še danes med vrhunce ustvarjanja tovrstne glasbe v devetdestih letih! Skupina doma iz San Francisca je že takoj s prvencem ponudila unikatnost in prepoznavnost, kar uspeva novim glasbenim skupinam danes vse težje in žal vse bolj poredko.

Enchant že od prvenca ne gojijo tistega pravega progresivnega metala (katerega slogovno perfekcijo so danes prifurali do skrajnih meja recimo Symphony X), ki se je v tistem času razvijal npr. na stari celini, prav tako pod vplivom erupcije Dream Theater. Če so npr. nekateri evropski bendi tipa Threshold ali Vanden Plas takrat resnično vgrajevali progresivne elemente v klasične prvine heavy metala, ki je bil njihova osnova, pa gre pri Enchant nekako za obraten pristop. Progresivni rock je osnova, perfektno doziran z raznovrstnostjo metalskih napadov.

Kitarski pristop Douglasa A. Otta je neverjetno blizu Alexu Lifesonu (Rush). Nepredvidljivost, svojevrstni glasbeni motivi in atmosferičnost skupine resnično mnogokrat spominjajo na kanadske legende (Rush). In če si blizu Rush, lahko to pomeni le eno (če seveda uspe). Perfekcijo. Enchant je že s prvencem to uspelo!

Fantje so se popolnoma predali svojim občutjem. V ta namen so se izognili forsiranju glasbenih lestvic in posiljevanju podivjanih glasbenih motivov in ritmov, ki bi raztrgali ali kakorkoli izničili izraznost izjemnih melodij. Tudi psihadeličnih pavz, ki bi rušile dinamiko ni nikjer.

Agresivni izbruhi se venomer prekrasno ujemajo z akustičnimi in mirnejšimi deli (npr."Nighttime Sky"). Tole ploščo lahko poslušaš neštetokrat in vedno znova najdeš v njej nova in nova sporočila. Zato so Enchant skupina, ki lahko poslušalca takoj prevzamejo, saj so izrazno izredno močni in prepričljivi.

Takoj "Thirst", otvoritveni motiv klaviatur, ki se mu pridruži duhovita spremljava bobnov, zadane kot strela. Pesmi "Catharsis", "Oasis", perfektni "At Death's Door" (nedvomno vrhunec plošče), "Acquaintance" in "Nighttime Sky", težko se je odločiti, saj kar tekmujejo med seboj, katera bi bila bojša. Vse kompozicije so zgrajene kot mozaik; iz manjših kompozicij, ki se izvrstno prelivajo druga v drugo. Debela melodična ritem linija bas kitare in kovinski zvok bobnov (takrat je bil tak zvok moderen v produkciji) se vseskozi dinamično poigravata med seboj, kot bi se poznala celo večnost. Vsem ljubiteljem Rush, Dream Theater, Shadow Gallery, I.Q.... in ostalim glasbenim gurmanom več kot toplo priporočam tole klasiko.

Ploščo je posodila trgovina Big Bang Music. Kupite jo lahko na Čopovi 42 v Ljubljani.


Avtor:   Aleš



   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.