www.firegoat.com » Recenzije » Enchant
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version
Enchant - "Blink Of An Eye"
InsideOut/SPV 2002

Sveži Enchant se tokrat predstavljajo v najkompaktnejši in najtrši luči svojega obstoja. Evolucija v smeri ustvarjanja tršega zvoka predvsem na račun pisca vseh skladb, kitarista Douga Otta, je povzročila prve resnejše frikcije v skupini in zato jo je zapustil originalni član zasedbe, bobnar Paul Craddick, ki mu najnovejši zvok ni ustrezal. Enchant še zdaleč niso uokvirjena stalnica, pač pa tista nikdar končana zgodba, kjer je mogoče prav vse. Na Paulovo mesto je vskočil Sean Flanagan in ne skrbite, ritem sekcija je ostala neoskrunjena. Za klaviature je večinoma poskrbel kar Doug sam, na pomoč pa mu je priskočil tudi Phil Bennet, ki s skupino sodeluje že od njenih samih začetkov. Skupina obstaja po novem kot kvartet.

Da skupina v besedilih mnogokrat pobegne v onostranstva zunaj strogega razuma in emocij posameznika, je njena stalnica. In tudi tokrat so postregli z nekaj izrednimi sporočili. Neizmerna sreča in dobrota, ki jo odražaš, ko znotraj fizičnega telesa najdeš svoj "pravi" jaz v "Ultimate Gift" ali o univerzalni energiji prainformacije, ki ustvarja in uničuje ter katere tok ne more spreobrniti prav nobeden človeček v "Invisible", v "Under Fire", kot opozorilo nesmisla obstoja vojske, v "Monday", ki opisuje bežečo družbo, ki vali vse svoje tegobe vsakdanjika na ponedeljek, kakor zbeži pijanec v svoj svet, ko polni samega sebe s svojo recimo sedmo flašo piva. V "Seeds Of Hate" je "pravi" jaz zatrt zaradi vcepljenega strahu na slepi poti "biti del množice", ki seje seme sovraštva v svoji večni nestrpnosti do "drugačnega" (beri: svobodnega) "pravega" jaza posameznika. "Despicable" se provokativno ukvarja z vprašanjem pravice, ki si jo jemljejo starši pri vzgoji in lastništvu nad otroki.

Enchant so tokrat lažji za ušesa. Srednji deli pesmi, kjer si skupina da duška in navadno v njih doživlja progresivne katarze, so enostavnejši in krajši. Pesmi imajo zato izrazitejšo glavo in rep. Enchant so pri tem ohranili vso svojo prepoznavnost. Rifi kitar so še trši, saj so s produkcijo Douga porinjeni še bolj v ospredje. Izvrstna produkcija je prav tako poskrbela za Tedov vokal, ki je tudi v višjih legah izgubil tisti prizvok včasih "v oblakih samevajoče sirene", ob tem pa ohranila kontrast med zvokom skupine in specifiko barve Tedovega glasu.

Tistim, ki si želite še več nažiganja, se splača zagrebsti za limited edition verzijo z inštrumentalnim "Prognosis", ki ga absolutno diktira Dougova kitara v ospredju. Enchant so znova popolna iskrenost in svoboda! Pot k razodetju univerzalne resnice?! Nov zadetek v polno!

Ploščo je posodila trgovina Big Bang Music. Kupite jo lahko na Čopovi 42 v Ljubljani.


Avtor:   Aleš



   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.