www.firegoat.com » Recenzije » Vanderhoof
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version
Vanderhoof - "A Blur In Time"
SPV 2002

Drugi album šefa Metal Church Kurdta Vanderhoofa je začrtan v smernicah predhodnika iz leta 1998. Tokrat je pesmi še bolj izpilil. Vse so izrazni in kompaktni hardrockerji. Ni sledu o Metal Church. Neverjetno tekoče zgrajene pesmi, ki gredo takoj v ušesa, močna ritem sekcija in ambientalno ravnovesje Hammond orgel ter čistega Gibson "Les Paul" zvoka kitare ustvarjajo izredno dinamiko celotne plošče.

Eno večjih presenečenj, kar sem jih uspel letos slišati. Čista kolizija hard rocka sedemdesetih z modernimi elementi. Najbolj močno spominja tale plošča na Uriah Heep mojstrovino iz leta 1995 imenovano "Sea Of Light". Pesmi kot so "30 Thousand Ft", "Nowhere Train" ali "Sonic Blur" močno vlečejo na omenjeno Heep ploščo.

Led Zeppelinski motiv akustične kitare pri "High St." se na sredi pesmi enkratno prelevi v živahno "nabijanje", prav tako pa je "Surface Of Another Planet", kot popoln inštrumental na klavaturah, ki nas ponese k ELP ali Yes zapuščinam, mogoče razumeti kot uvod v še en super hard rockerski napad z naslovom "Sleeping Giant". Ravno to prelivanje umirjenih delov z ostrejšimi pobegi v pesmih, ustvarja izredno dinamiko celotne plošče. "If There's A Song" je pesem, ki vsebuje osnovni motiv, zaradi katerega se ne morem znebiti občutka, da nekako kliče The Beatles nazaj k življenju. Z modernim in seveda ostrejšim pristopom.

Prava posebnost je skladba "3 AM". Ta se začne s težko valečim se rifom v stilu Black Sabbath, od katerega se v nadaljevanju "poslovi" kitara in glavno vlogo igranja rifa prevzame bas kitara (kot bi prišel Geezer Butler malo na obisk). Vendar pozor! Podložen je z ritmom, ki daje skladbi progresivni pečat. Temu doprinese tudi rahlo psihadelični prehod pred vskokom skupine v zadnji refren pesmi. Hm, zanimiv je "3 AM" refren. V predrefrenu vodi pesem bas kitara, v refrenu pa naenkrat vskočijo Hamond orgle, kitare in tudi Drew Hart zarjuje z vso močjo. Torej za "zasanjanim svetom kralja Matjaža" sledi popolna eksplozija. še ena potrditev neverjetne dinamičnosti tega izdelka. Melodija (z back vokali) tega refrena spominja na kakšne Ayreon.

Vokal Drewa Harta je čist in močan v vseh sekvencah njegovega petja, Drew poje vživeto, kar stopnjuje vzdušje v pesmih. Včasih prida barvi glasu tudi malo hrapavosti, ki se mestoma odlično poda glasbi. Drew je pravi izbor za Vanderhoof glasbeni slog.

Kot bi fantje potovali s časovnim strojem in se pri vračanju nazaj v preteklost zmotili pri konštalaciji števca stroja, ter tako pristali 20 let kasneje kot bi bilo treba. Uf, in kako sveže deluje tole danes! Res perfektno dodelana glasba z živo produkcijo in nespeglanim zvokom. Kot bi šla skupina skozi ogenj "očiščenja" in nam sedaj ponudila kristalno čisti hard rock, ki ga bodo najbolj veseli vsi Uriah Heep navdušenci, katerim bo pravzagotovo pomagal preživeti to težko čakanje na novi Heep album.

Ploščo je posodila trgovina Big Bang Music. Kupite jo lahko na Čopovi 42 v Ljubljani.


Avtor:   Aleš



   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.