www.firegoat.com » Recenzije » Halford
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version
Halford - "Crucible"
Metal Is Records / Sanctuary 2002

No tako. Sedaj lahko zaključim, da je Rob ždel pri Judas Priest dokler je bil heavy metal "živ" (o tem, do kdaj je bil heavy metal živ in je bilo potrebno reči Judas Priest-om "hasta la vista", je vedel le Rob), nato je začel s Fight mešati takratne trende s svojo glasbeno percepcijo. Kasneje je z enakim pristopom nadaljeval s projektom Two in ko je kazalo, da se bo fant upokojil, je razburil glasbeno prizorišče pred dvema letoma z oživljanjem ("Resurrection"). S prvencem je resnično oživel in naredil točno to, kar se je pričakovalo od Judas Priest po letu 1990. Logična posledica je bila, da je s tem popeljal ne le "priestoljubce", pač pa tudi širše občinstvo metalskega glasbenega univerzuma v sedma nebesa.

Prav je tako, dela kar mu srce zaželi. Ampak, ali je bil tudi tokrat iskren do sebe? Kar nam ponuja Halford sedaj s "Crucible", je točno tisto, kar je počel s Fight in Two. Znova je skalil kristalno čisto vodo. In v Halfordovi postpreistovski karieri prav vse njegove glasbene deviacije sumljivo sovpadajo z zatekanjem k vpletanju obstoječih trendov (spomnimo se samo industrial Roba in tamkajšnjega vokala). Zato ne verjamem, da je tudi zdajšnja Robova avantura iskrena in da ne gre le za čisto posnemanje tistega, čemur danes in v tem trenutku pravijo "moderno".

Torej lomljeni rifi. Glasba nikakor ne steče. To je pesem "Crucible", ki okarakterizira praktično celoten izdelek. Edina prebliska sta "One Will" in "Betrayal". Edino tu slišimo pravega Roba Halforda. "Handing Out Bullets" je super zastavljen, pravi thrash napad, toda petje ga hudo skvari. Vse ostalo ni vredno prebite pare. Stric Halford se je zopet odpravil neznano kam in sam vrag si ga vedi, kdaj bo zopet udaril s kakšnim "Resurrection". Če sploh še kdaj.

Kaj hudiča eksperimentiraš z vokalom, Rob? Usral si več kot polovico plošče z njim. Fantje žgejo kot želiš in ukažeš ter zelo dobro žgejo, ti pa poješ z "mehkim". No res pa je, da so tudi ostale pesmi "Heretic", "Golgotha", "Crystal", "Hearts Of Darkness"... svojevrstne avanture celotne ekipe. Mnogo preveč novih skupin je, ki so pri tem avtentične. Kar se je zahotelo Robu, je kopiranje trenutnih trendov in zato precejšen odmik od predhodnika. Novi Halford je vreden vsega okušanja za tiste, ki so neobremenjeni z njegovo "priestovsko" zapuščino. Za tiste, ki pa vedo kakšen vokal spravi Halford iz sebe in ve, kaj pomeni pravi Halford, tole gotovo ne bo prava potešitev.

Produkcija je sicer perfektna (producent Roy Z). Ponuja točno tisto, kar si pri skupinah lahko le želimo. Nespeglan, poln in živ zvok. Žal to ne zadošča.

Na limitirani izdaji najdemo dve bonus pesmi, ki ju prav nič ne bi pogrešal. "She" je baladeska, podložena z zaspanim groovie beatom, v ospredju znova z "normalnim" Robovim vokalom. Se pravi, da na njej zopet ni zaznati tistega pravega "resurrection" Roba. "Fugitive" je še eden polom na celi črti in nevreden izgube dodatnih besed. Krasno, zopet smo pred retoričnim vprašanjem: "Quo Vadis Halford?"

Ploščo je posodila trgovina Big Bang Music. Kupite jo lahko na Čopovi 42 v Ljubljani.


Avtor:   Aleš



   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.