www.firegoat.com » Recenzije » Iron Savior
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version
Iron Savior - "Condition Red"
Noise/Sanctuary 2002

No končno se je premaknilo. Po dveh povprečnih naslednikih uspešnega prvenca, ki je botroval temu, da je sprva zgolj zastavljeni projekt "Iron Savior" leta 1997 prerasel v obstoj istoimenske skupine, je prišla "Condition Red", ki je do sedaj gotovo najboljši izdelek nemških power metalcev doma iz Hamburga.

Piet Sielck, če sem lahko malo hudomušen, Noe generacije nemških bendov Helloween, Gamma Ray, Blind Guardian, neustavljivi jekleni mož, je tokrat stavil vse na kocko in uspelo mu je. Hudiča kako? Skupino je ja zapustil Kai Hansen! Še boljše. Kai je poznan kot brezkompromisni ego in zna biti pravi težak. Skupina je tako zajela zrak s polnimi pljuči.

Iron Savior ostajajo na svoji poti. Vendar za razliko od "Dark Assault" je tole prekleto bolj živ izdelek. Refreni melodično dodelani, poslušljivi, rifing pravi šprint formule ena. Kot pričakovano je dvojni bas pedal porinjen v ospredje in zopet močno navit. Zanimivo je to, da ne povozi linije, ki jo igra bas kitara, tako da ostaja ta razločno slišna, uf končno so Iron Savior tudi to popravili. Praznine med dvojnim bas pedalom in visokimi toni ni več. Pesmi so tokrat mnogo bolj raznovrstne glede na prejšnje izdelke. Zahvaljujoč domiselnim rifom zvenijo sveže.

Seveda pa, khm, khm. Iron Savior pri vsem tem ostajajo zanimiv križanček med Gamma Ray in Blind Guardian (med obdobjem "Tales From The Twilight World" in "Imaginations From The Other Side"). Kako tudi ne. Piet je bil producent plošč "slepim varuhom", jim prispeval back vokale, s Kai Hansnom pa sta že leta 1977 s skupino Gentry postavila temeljni kamen za nastanek Helloween. Zakaj Piet ni ostal pri Helloween? Baje je zaradi študija v ZDA vrgel kitaro v kot za nekaj časa. Glej ga zlodja, ravno medtem so pa Helloween uspeli. To natolcujem zato, ker so Iron Savior dokaj mlada skupina in nekateri jih lahko nehote prekrstite v kradljivce tistega kar delajo zgoraj naštete skupine, katerim je ravno Piet vdahnil dušo in jim pomagal, da so uspešno prebredle porodne krče sedaj uspešne glasbene kariere (predvsem imam v mislih Blind Guardian). Back vokali zato spominjajo enkrat na Blind Guardian, drugič na Gamma Ray, prav tako pa terceti kitar. Lahko pa brez rešpekta rečem obratno, da spominjajo "UV žarki" ali Blind Guardian na Iron Savior. To je to. Kot družina zvestih prijateljev, kjer se znajde kakšna skupina v škripcih, ji pošlje druga svojega člana na pomoč. Tako deluje nesmrtna bratovščina nemškega power metala.

Vrnimo se h "Condition Red". To je konceptualen album, ki nas vrne v čas pred nastankom in v sam čas stvaritve robota, ki ga nadzorujejo človeški možgani imenovanega "Iron Savior". Tega je izdelalo ljudstvo planeta Atlantis, da jih obvaruje grozečih katastrof. Skratka znanstvena fantastika. Pesem "Condition Red" je poleg "Ironbound" ali "Thunderbird" brez dvoma ena najimenitneje zgrajenih pesmi nove plošče. Otvoritveni ubijalec "Titans Of Our Time" vam bo takoj odpihnil glave. Ker vsebuje refren precej klišejsko linijo in prehod v refrenu le enostavno sledi glasbeni lestvici, sem se ustrašil, da gre za novi dolgočasni "Dark Assault". A vse kasnejše pesmi so me pri tem demantirale. Pri "Warrior" se sicer malo ustavijo, a vseeno gre za skladbo srednjega tempa. Niti ene balade ne boste našli. Refreni so vsi po vrsti melanholični, živa produkcija navitih kitar, ki znajo spustiti rif ("Warrior" ali "Mindfeeder", ki vleče v refrenu glede na postavljene verze v linijah na kakšen Primal Fear razbijač) in s tem dodatno dvigniti atmosfero. Potem so pa tu še triki starega mačka Pieta, ko je rif ustavljen, Piet pa poje v kritju ritem linije ("Walls Of Fire"). Poleg tega, da je vse skupaj odigrano z jajci, pa je Piet prispeval najbolj jezne vokale do sedaj. "Condition Red" je nedvomno najbolje odpeta Iron Savior plošča do sedaj. Specifičen rezek vokal, ki ohranja vso moč neglede na sekvenco v kateri se znajde Piet. Tu ni prostora za "jokanje" tipa Hammerfall ali Stratovarious (fanom se vnaprej oproščam za ukradeno prispodobo omenjenih skupin).

Limited edition verzija, pa je lepo zapakirana v kartonski škatlici in količinsko omejena. A če se dokopljete do nje, vas bo nagradila. V njej je namreč zastonj karta za ogled koncerta (izbiraš lahko med tremi koncertnimi datumi, a kaj ko je turneja omejena na sever Nemčije). Karta pa je "'ornk" in nikakršen kupon za golaž v menzi, kot jih talajo Italijani v "New Age"-u (Treviso). Poleg tega je notri plakat in kar je najpomembneje dva bonus komada. Prvi je perfektno zgrajeni originalni Iron Savior izum imenovan "I Will Be There", drugi pa je nagruvana priredba štancarja Seal ("Crazy"). Piet jo odpoje s popolnoma drugo barvo glasu. S kako domiselnim rifingom so jo prerešetali, uauuu! Tako, prišel je čas, ko metalci remiksajo štancarje.

Tole je power metal, ki preko slušalk na ušesih požene mravljince po telesu s prve! Nuja za vsakogar, ki stavi kaj na klasični nemški heavy metal hamburške bratovščine. Le tako naprej fantje!

Ploščo je posodila trgovina Big Bang Music. Kupite jo lahko na Čopovi 42 v Ljubljani.


Avtor:   Aleš



   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.