www.firegoat.com » Recenzije » Dio
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version
Dio - "Killing The Dragon"
Spitfire Records 2002

S "Killing The Dragon" je Ronnie James Dio ali po domače Ronald Padavona, ki je pred dobrim tednom napolnil 60 let (rojen 10.07.1942), končno znova pričaral magijo svojih večnih klasik (od "Holy Diver" do "Lock Up The Wolves"). Vse kar je bilo potrebo storiti je le, da je predhodniku "Magica" dodal plin! Poleg legend v zasedbi Dio Jimmyja Baina (bas kitara) in Simona Wrighta (bobni), se je le tej po zamenjavi Craiga Goldyja na kitari pridružil Doug Aldritch (ex Bad Moon Rising/House Of Lords/Lion), ki je nekoč že bil v igri za sodelovanje z Ronniejem pri plošči "Lock Up The Wolves".

Torej takoj otvoritvena naslovna pesem pomeni prvi stavek te recenzije. "Alone Comes A Spider", "Better in The Dark" (ki vleče na Rainbow "Long Live Rock'n'roll") "Before The Fall", "Rock & Roll" ali "Push" pa to le potrjujejo. "Scream" glede na rif v predrefrenu spominja na Diove stvaritve z Black Sabbath (na "Heaven And Hell", jasno saj je uporabljen identični ritem, ki je nalašč porinjen v ospredje). Ena najlepših najnovejših Diovih stvaritev pa je nedvomno pesem "Throw Away The Children".

Zanimiva opazka je ta, da se je Ronnieju na zrela leta zahotelo peti na bolj hrapav način, z malo bolj umazano barvo glasu, ki jo zelo rad uporablja skozi vso ploščo. Plošča je izredno atmosferična, inštrumenti so uravnovešeni, glavno vlogo ima seveda kitara. Produkcijsko ne odstopa od predhodnika "Magica", je pa odigrana v višji prestavi, kar jo uvršča ob sam bok prvencu "Holy Diver". Za atmosferičnost plošče skrbijo okusni back vokali in domiselno inkorporirane klaviature, ki izvrstno pokrivajo Ronniejev vokal zlasti v refrenih, ki so vsi po vrsti vrhunci v pesmih. Seveda pa je predpogoj za visoko ambientalno vzdušje na plošči znova izredno vživeto in neprekosljivo petje Ronnieja. Da poje Dio znova kot Dio je jasno kot beli dan.

Posebej moram izpostaviti Douga in njegovo izjemno delo na kitari. Kitarist, ki mu je takšen slog glasbe kot ga goji Dio, dobesedno pisan na kožo. Raznovrstne, peklensko žive in z glasbo neverjetno skladne solaže, so vse po vrsti odigrane "z jajci", prav tako pa tudi sam rifing. Doug s svojim kitarskim delom zares pokaže ves svoj glasbeni talent in izreden občutek za glasbo. Tudi sam Dio je v intervjuju dejal, da preprosto ni mogel izbrati boljšega in primernejšega kitarista za svoj glasbeni slog. Komaj čakam, da vidim Douga z Diom v živo na odru 19.09.2002 v Grazu.

Torej nova stvaritev "pevskega božanstva" se je iztekla po željah oboževalcev. Ne glede na leta pa neuničljivi Dio že snuje nove podvige na poti svoje glasbene kariere. Načrtuje namreč nadaljevanko svojega konceptulanega albuma "Magica" in sicer "Magica II.", temu pa naj bi sledila tudi "Magica III." Uaaauu, že sedaj lahko le "Stand Up And Shout" od veselja!

Ploščo je posodila trgovina Big Bang Music. Kupite jo lahko na Čopovi 42 v Ljubljani.


Avtor:   Aleš



   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.