www.firegoat.com » Recenzije » Rage
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version
Rage - "Unity"
SPV 2002

Tale izdelek pa ni več nobena šala. Kakšna glasba je zadišala Petru "Peavy" Wagnerju, po vseh letih dolge glasbene kariere, je sedaj popolnoma jasno. Po prevetritvi zasedbe ponovno v klasični trojček, se je za Rage začelo novo ustvarjalno obdobje. Da je Peavy postal skrajno izbirčen pri glasbenikih potrjujeta člana zasedbe Mike Terrana na bobnih in ruski multiinštrumentalist Victor Smolski. Plošča pomeni tudi nov mejnik. Zasedba "trio" je v svojih zmožnostih praktično prignala power metal glasbo do skrajnih meja in progresivni vložki v njej niso prav nič posebnega. Limited edition izdaja vsebuje tudi bonus komad "Mistery Trip", ki ni nobena priredba ampak še en super originalni komad ter video pesmi "Down".

Ustavimo se pri produkciji najprej. Ta je mnogo bolj živa, kot na zasanjanem predhodniku "Welcome To The Other Side", seveda saj je stal za producentskim krmilom sam Charlie Bauerfiend, perfekcionist brez primere. Plošča je bila posneta v Twilight Hall studiu, ki je last Blind Guardian, gostujoči Hansi Kürsch pa je prispeval back vokale. Skratka produkcija je superiorna. Bas linija je navita, dobro slišna in ustvarja izredno bombastičnost ritem linije. Zvokovne praznine med kitarami in ritem linijo ni zaznati nikjer. Ostri rifi, ki vsi po vrsti parajo ušesa s svojim mitraljiranjem, so nekaj posebnega. Prihajajo seveda iz ruske glave. Zatorej prava osvežitev, na zasanjani power metalski sceni, kjer praktično vsak podpovprečen power metal bend dobi pogodbo s strani založb in tako skrbi za zavajanje množice. Victor pa je poleg izjemnega dela na kitari poskrbel tudi za vse orkestralne aranžmaje, ki odlično sovpadajo v kompozicijo skladb. Torej kdor išče perfekcijo v glasbi, so novi Rage zanj kot nalašč. Peavyjev vokal je zaradi boljše produkcije zopet močnejši in mnogo izraznejši.

Torej stil igranja kitare je specifičen, akordi v rifih so večkrat razstavljeni in odigrani s kvalitetnim štopanjem strun. Victorjeva kitara zna biti peklensko naoštrena, mestoma pa se prelije v izjemno mehkobo melodičnih pasaž. Torej kitarist, ki je pri svojem delu izjemno nepredvidljiv, predstavlja še posebno draž za še tako zahtevna in pikolovska ušesa slehernega ljubitelja glasbe. Raznovrstnost kitarskih solaž okrašenih z izjemnim lickingom in uporabo tremola bruha izredno energijo. Victor demonstrira nadzvočen in izredno mehak prijem v solažah.

Mike s svojo maksimalno angažiranostjo zopet dokazuje zakaj je trenutno med najbolj iskanimi session bobnarji. Prehodni bobni in verbl so uglašeni po oktavah. Da o bogato založeni Mikeovi orodjarni ne izgubljam besed. V bookletu lahko najdete način postavitve Mikeovih bobnov. Mojster uporabe dvojnega bas pedala, mojster improviziranja in nepredvidljivosti. Enostavno prileti prehod, ko ga ne pričakuješ. In vedno drugače odigran. Pravi metalski jam session.

Izdelek odstopa od predhodnika. Mnogo trši je. Seveda na račun produkcije in same kompozicije. Če se je "Welcome To The Other Side" močneje nagibal k progresivi, pa je "Unity" zopet bolj kompakten izdelek. Vendar pozor. Neverjetno delo in usklajenost vseh treh možakarjev, ki demonstrirajo način glasbenega izražanja v novi luči, nepredvidljivosti večinoma progresivnih prehodov in neverjetni fluktuaciji atmosfere skozi celoten izdelek, je izjemna kreacija. Že sedaj lahko rečem, da sodi v ožji izbor za ploščo leta na metalski sceni.

Takoj otvoritvena pesem "All I Want" pove vse. Otvoritveni progresivno lomljeni rif, ki se v nagruvanem predrefrenu popolnoma obrne na glavo. Pesmi, katerih avtor je Peavy, izražajo pridih "Rage" iz devetdesetih (od "Black In Mind" do "Ghosts" obdobja), te pesmi so tudi najudarnejše in najkompaktnejše, pravi šusi. Peavyjeva "Insanity" je gotovo ena najlepših skladb na plošči. Sicer pa ne bom kaj dosti razpredal o njih. Vse so perfektno dodelane, edini minus nosi peta skladba ("Dies Irae"), kjer je refren uničen s srednjeveškimi madrigali ženskega pevskega zbora. Za vse dvomljivce, pa so "Rage" pripravili za konec še pravo uničenje. Naslovni inštrumentalni sedeminutni nadzvočni rušilec, kjer lahko brez dlake na jeziku Victorja prekrstim v ruskega Steve Vaia in v katerem se fantje ne ustavijo in ne ustavijo. Ta je poln glasbenih obratov povezanih z izjemnimi prehodi v popolnost heavy metal glasbe. Kjer si oddahne Victor, se utrga Mikeu in obratno. Novi Rage vam morajo odpihniti glave, to je to. Metal. Neponovljiv in enkraten v vseh svojih različicah. Novodobna žalostno prezrta umetnost. Edino pravo nasledstvo zapuščine mojstrov Bacha, Wagnerja, Berlioza, Mahlerja,...

Ploščo je posodila trgovina Big Bang Music. Kupite jo lahko na Čopovi 42 v Ljubljani.


Avtor:   Aleš



   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.