www.firegoat.com » Recenzije » Vanden Plas
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version
Vanden Plas - "Beyond Daylight"
InsideOut 2002

Resne zdravstvene težave kitarista Stephana Lilla, kateremu so zdravniki celo napovedovali, da ne bo v življenju smel več prijeti za kitaro na način, ki ga narekuje igranje sodobne metalske progresive, fantom ni preprečilo spraviti pod streho svojega četrtega izdelka. Seveda s Stephanom, ki je čudežno okreval in odigral vse kitare kot smo od njega navajeni. Kombinacija šole in izražanja občutij mu je znova uspela. Vanden Plas so ena redkih zasedb, ki od svojega začetka vztrajajo v enaki postavi.

"Beyond Daylight" predstavlja Vanden Plas v luči skupine, ki ji je dokončno uspelo združiti progresivne elemente s klasičnim heavy metalom v fantastično ambientalno ravnovesje. Ni več pesmi za katero bi rekel: "Uf tale je bolj heavy, tale je bolj progresivna,...!", ne pred seboj imamo čisti uravnovešeni progresivni metal.

Že takoj udarni otvoritveni "Nightwalker" je pravi dokaz za to. Združuje enkratne prehode, še posebej bodite pozorni na "svetlobni" prehod pred verzom ..."Where are you going to"..., kateremu sledi prelep melanholični refren. Andy se v petju nagiba k popolni melodiki. Fant se je razvil v perfektnega pevca in tudi višje sekvence odpoje močneje kot kdajkoli. Osnovne linije petja v refrenih ne dvigne vedno ("Cold Wind", "Phoenix"), pač pa vokal ostaja v sekvencah predrefrena. To dviguje vzdušje v njih, k temu pa pripomorejo tudi prepoznavni večglasni dvignjeni vokali, ki so perfektno dodani ozadju refrenov osnovne linije petja. Kot smo pri Vanden Plas navajeni, spusti kitara rif navadno v refrenih, klaviature tu dodatno dvigujejo atmosferičnost, dejavnejša pa postane takrat predvsem ritem linija, kar ne pusti poslušalcu, da bi slučajno zazehal.

Kitara ohranja tisti močni power metal nemški zvok in je znova strupena med rifanjem. Rifi so progresivno lomljeni. Posebej bobni imajo širši in globlji zvok kot na sicer odličnem predhodniku "Far Off Grace". Prav zaradi tega sem močno dvomil, da lahko fantje presežejo "Far Off Grace". A moram priznati, da jim je uspelo. "Beyond Daylight" je nadaljnji razvoj skupine, nov korak naprej, še ena prelepa nadaljevanka.

Vrhunca na plošči sta "End of All Days" in seveda naslovna pesmica ("Beyond Daylight"). "Free The Fire" je enkraten drvež in z otvoritvenim rifom ter melosom predrefrena neverjetno spominja na "brazilsko jezo" (Angra). Edina baladeska na plošči je "Can You Hear Me" z ambientalnimi klaviaturami in Andyjevim prepoznavnim, čutnim vokalom. Vanden Plas tukaj rahlo potegnejo na kakšno Dream Theater baladico, predvsem po podobni strukturi uvodnih verzov. Nasploh je Andy opravil svojo nalogo izredno vživeto skozi celotno ploščo. Refreni so vsi po vrsti melanholični. Še posebej čudovit je v skladbi "Healing Tree".

Produkcija ohranja vso živost. Zvok je unikaten in tipičen Vanden Plas. Pri tej skupini ne boste naleteli na pesmi brez glave in repa. Vse so perfektno strukturirane, solaže klaviatur in kitar se spretno dopolnjujejo in v pesmih nemoteče prehajajo v osnovni rif ali pa iz njega kadarkoli pobegnejo. Ta "kadarkoli", pomeni določeno mero nepredvidljivosti v pesmih, kar je le še dodaten plus njihove nove stvaritve. Torej poigravanje petih virtuozov je v glasbi uravnoteženo in znova dokazuje, da imajo Vanden Plas prefinjen občutek za kompozicijo.

Ploščo je posodila trgovina Big Bang Music. Kupite jo lahko na Čopovi 42 v Ljubljani.


Avtor:   Aleš



   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.