www.firegoat.com » Recenzije » Arthemis
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version
Arthemis - "Golden Dawn"
Underground Symphony 2003

Končno! Italijanski power metal z jajci, s fantastičnimi preklopi polni melodike in epskega herojskega pridiha značilnega za tematike, ki jih izbirajo skupine prihajajoč iz dežele Enejevih potomcev. Seveda prvovrstno operno kristalno čisto petje, ki se še posebej prepričljivo prebija skozi najvišje sekvence, vseskozi na polno z vso močjo, brez cmeravega "Hammerfall" hlipanja. Kar zbuja sline so duhoviti konstantni kitarski okraski dvojnih tercetnih harmonij, ki se fluidno prepletajo skozi raznobarvne klasične, keltske in orientalske prijeme, ki jih mrgoli v glasbi na vsakem koraku. Otvoritvena Fire Set Us Free s klasičnim power pokanjem dvojnega bas pedala, vas bo takoj prepričala, da se tile pobje prav nič ne šalijo. Melodije so okusne in v uho hitro penetrirajočega efekta. Solaže so skrbno dodelane z izpiljenimi vhodi/izhodi in se odlično vklapljajo v strukturo in aranžmaje pesmi. Seveda je z nami enormna količina melodičnega "pikanja" preko rifov, ki okusno popestrijo celotno ploščo.

In ostale pesmi so? The End Of The World spominja po otvoritvenem kitarkem licku in prvem rifu podloženim z ritmom na Knights Of The Cross od Grave Digger. Pesem srednje hitrega tempa The Traveller in hitri razbijač The Master Of Souls (ta spominja po otvoritveni pasaži bobnov na sam samcati Sacrifice od Motorhead - seveda je magija čisto nekje drugje) približujeta Arthemis po aranžmajih h kakšnim Nocturnal Rites. Atmosferični vrhunec plošče je ujet v srednje hitri rifovsko orientalsko zasnovani pesmi Arthemis z odličnim kontrastom med vživetim petjem na vso moč in udarnim kitarskim riffingom podloženim s tipičnim "call for battle" power metalskim ritmom. V The Axe Is Coming pa Arthemis lepo združijo enostavni udarni predrefren z kompleksneje grajenim motivom refrena ter pritaknejo inštrumentalni vložek, ki nosi celo pridihe prog metala. Album vsebje le eno šibko točko. Naslovna pesem je skoraj enaka kot pesem Forever And One (Neverland) od Helloween. Baladeska z bluesovskimi ritem osnovami, katere namen je vnos sprememb v dinamiki in vzdušju plošče, ki pa zaradi omenjene podobnosti ne prepriča. Aha, sedaj boste rekli: "Kaj pa ostali material, ki spominja enkrat na to, drugič na ono?" Argument "za" je dokaj preprost. Odigran in odpet je z jajci oziroma s srcem, kar je za skupine apeninskega polotoka mnogokrat prava redkost.

Slednja opazka postavlja "Golden Dawn" med plošče, ki vsebujejo power metal resničnega dinamita, od glave do pete. Fantje znajo prepričljivo postaviti in odžagati kitarski rif, ki učinkovite zleze pod kožo. S takšnim entuzijazmom je nadgradnja in nadaljnji razvoj lastnega glasbenega izraza v prihodnosti zagotovljen. Ljubitelji prvovrstnega power metala, naj vas novi Arthemis slučajno ne zaobidejo.

Avtor:   Aleš



   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.