www.firegoat.com » Recenzije » Elvenking
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version
Elvenking - "Heathenreel"
AFM Records 2001

No in tu je še ena Italijanska skupina, ki rada prepeva in oživlja pravljice bujne domišljije. Tako je! Blind Guardian, Rhapsody in "keeper era" Helloween fani, to bo nekaj za vas! Fantje imajo dober občutek za kompozicijo. Mnogo je akustičnih keltskih folk elementov, ki jih fantje lepo vpletajo v power metalsko osnovo svoje glasbe. Glasbeniki so tehnično odlično podkovani in glasba ponuja na tone dvojnih tercetnih kitarskih harmonij, odlične natančne, hitre kitarske solaže, visoko čisto petje, ki spominja na pevca Stormwitch Andyja Mücka, v najvišjih legah pa celo na M. Kiskeja (ex-Helloween), okusne klavirske aranžmaje in pravo power metal ritem linijo, kjer hitrih napadov dvojnega bas torpediranja ne manjka. V primerjavi z rojaki Rhapsody je slogovna razlika z Elvenking v tem, da Elvenking v power metal, ki ga drgnejo, resnično skoraj na vsakem koraku pritikajo etno elemente, medtem ko so Rhapsody, ki se sicer prav tako zelo radi poslužujejo kakšnih keltskih etno viž, v osnovi specialisti za združevanje prvin mojstrov klasične glasbe z metalom.

Produkcija je poskrbela za to, da inštrumenti ležijo v ravnovesju. Je kajpak spolirana, značilna za power metal, kjer boste drzne in umazane izpade nesramnosti ter agresije iskali zaman. Posebno skrb so fantje namenili tudi "back" vokalnim harmonijam, ki se okusno prilegajo osnovni liniji in to dviguje vzdušje na plošči zlasti v refrenih. Pozabili niso niti na vključevanje gotskega ženskega vokala, ki vnaša zavidljiv kontrast v izbranih pasažah. Torej plošča lepo valovi v svoji dinamiki. Menjav ritmov in melodij je na vsakem koraku polna mera, a šablonski okvirji v katerih se gibljejo glasbeniki, dela preklope med motivi zelo predvidljive. Kljub vsemu so fantje dokazali, da imajo dober občutek za oživljanje basni in pripovedk, saj se kompozicije prepričljivo zlivajo s samo poezijo.

"Heathenreel" ponuja skupek srednje hitrih do hitrih pesmi, zabeljenih do maksimuma z epskostjo in pompoznostjo. Nič novega in še neslišanega. Te vilinske pesmice bodo vzradostile vse prave ljubitelje power metala. "Heathenreel" je namreč še vedno le zelo dobra kopija, medtem ko fantje ponujajo bore malo svojega srca v glasbenem izražanju. Italijani se drže preizkušenega, prežvečenega recepta, kar je odraz njihove stroge vkopanosti za barikade lastnega enosmernega glasbenega uma. Plošča je solidna, a manjka srce. In še drugače povedano. "Heathenreel" je dobra, a lahko bi bila še precej boljša. Malo več surovega mesa bo treba vključiti v jedilnik, da zrasejo fantom večja jajca.

Avtor:   Aleš



   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.