www.firegoat.com » Recenzije » Judas Priest
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version
Judas Priest - "Priest, Live And Rare"
CBS Records 1996

Tale nabor pesmic je izšel uradno le na Japonskem. Vendar v drugi polovici devtdesetih je čudežno našel pot tudi na police slovenskih trgovin. Ta CD si žal lahko naročite in ga kupite trenutno le preko interneta. Splet okoliščin, ki ga nikdar nisem pričakoval, je pripeljal do tega da se sedaj nahaja pred recenzijo. Smiselno se mi je zdelo dodati to recenzijo k ostali recenzirani diskografiji benda, kot kamenček v mozaiku, ki bo pripomogel k izpopolnitvi celotne slike in vpogleda v fenomen skupine Judas Priest. Plošček vsebuje skoraj v celoti material, ki je bil izdan na b-straneh singleov. Torej izdanih singleov, razen enega, na tem naboru ni. Gre v celoti za material, ki ni bil nikdar izdan na uradnih albumih skupine in tako za resnično rariteto skupine. Poglejmo kaj se skriva na njem!

Začne se na najlepši možni način. S koncertnimi posnetki iz Clevelanda leta 1978. Odpre se s fantastično verzijo kultne klasike Beyond The Realms Of Death kot b-strani k singleu Evening Star. Za njo sta takoj umeščena še dva zgodovinska posnetka iz istega koncerta White Heat, Red Hot in Starbreaker. Vsi trije z Robom Halfordom na vokalu. Uradnih izdaj live verzij teh treh komadov s Halfordom danes sploh ni mogoče dobiti na CDjih, z izjemo Starbreaker, kot bonusa sedaj na remastru "Unleashed In The East". Slednja dva komada sta uradno izšla na singleu Take On The World. Zvok v živo je odličen, Judas Priest z izredno odrsko intenziteto polno izjemne ostrine za tisti čas sevajo trdno odločenost, da zavzamejo metalski tron skozi ves svoj entuzijazem, ki se odraža v jeklenem performansu popolnega pristopa. Izredno zanimiv košček odrske magije ujete z evropskega dela turneje Point Of Entry nam ponuja skupina z živima verzijama Breaking The Law, kjer Rob pusti avdienci, da sama v celoti odrjove linije v refrenu in Living After Midnight. Izražata rast skupine, izredno kompaktnost in fantastično odrsko kemijo, ki je delovala nezmotljivo. Oba komada se originalno nahajata na b-strani 12inčnega vinila Hot Rockin'. Za odtenek še bolj nabrušen metalski zvok pa ponudijo Priest s koncertnimi posnetki iz leta 1983 ameriškega dela "World Vengeance" turneje. Ta odrski utrip skupine je ujet skozi komade You've Got Another Thing Comin', še eno verzijo Breaking The Law, ki sta se originalno nahajali na b-strani singlea The Green Manalishi (with the two pronged crown), ki je na tej kompilaciji samih redkih zadevic edini med njimi zastopan, kot single. Odgovor zakaj so dodali ta single na to kompilacijo leži verjetno v dejstvu, da se ne nahaja na nobenem uradno izdanem živem albumu skupine. Judas Priest so imeli sedaj možnost dodati ta komad v zbirko svojih izgubljenih zakladov. Zadnja dva komada sta se nahajala uradno na singleu Turbo Lover. Prvi je Private Property v živo vzet iz ameriškega dela "Fuel For Life" turneje iz leta 1986, a iz St. Louisa, torej ne gre za isti posnetek, ki se nahaja na živem albumu "Priest...Live!" (1987). Zadnja pesem na tej kompilaciji, je Turbo Lover v "hi-octane mix" obliki. Ta podaljšana pop/metal hibridna verzija originala pesmi je dokaz, da lahko plešete disco tudi ob taktih Judas Priest. Grozljivo! To je edina šibka točka te kompilacije.

Živi material ponazarja skupino v štirih različnih obdobjih svoje evolucije. Kot je rasla skupina, tako je z njo rasel tudi avditorij na koncertih. Sonični odjeki avdience so zelo nepogrešljivi in se razlikujejo kot noč in dan glede na posamezna obdobja koncertnega udejstvovanja skupine. Tako se spreminja tudi performans skupine, ki v osemdesetih seva neverjeten občutek nepremagljivosti na odru. Množica se dobesedno fanatično odziva na sleherno Robovo gesto in jo spremlja z huronskimi vali navdušenja (posnetki iz leta 1983 in 1986). Ta kompilacija prekrasno valovi glede na raznobarvnost ujetih vzdušij, ki jih ponuja, kar se odraža v prelepi kontrastnosti celotnega ploščka.

Ta CD je absolutna nuja za slehernega Judas Priest privrženca. Zadnja dva živa albuma "'98 Live Meltdown" (1998) in "Live In London" (2003) sta bila pretežno sfokusirana na igranje materiala, ki je nastal v osemdesetih. Če se povrnem na prve tri komade ki so absolutni vrhunec kompilacije, nam ti postrežejo še nekaj dejstev. Na najnovejših verzijah Beyond The Realms Of Death ne poje Halford, medtem ko Starbreaker in White Heat, Red Hot Judas Priest skozi osemdeseta, pa do danes nikdar več v živo niso igrali. Torej gre za pravi obliž na rane za vse tiste, ki se do danes niste sprijaznili z Robovo odsotnostjo v skupini skozi devetdeseta.

Avtor:   Aleš



   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.