www.firegoat.com » Recenzije » Judas Priest
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version
Judas Priest - "Metal Works '73-'93, 1993 (re-release)"
CBS Records 2002

No, če smo se poigrali s studijskimi izdelki, naj začinim vse skupaj še s tole kompilacijo, ki nekako zaokrožuje obdobje klasičnih Judas Priest Halfordove ere. Je fantastičen prerez vsega kar so skozi svojo evolucijo Judas Priest bili in kar so postali s ploščo "Painkiller" (1990), ki zaokrožuje to obdobje in je v marsičem tudi ustvarjalni vrhunec skupine. Leta 1993 je Halford uradno zapustil skupino in tako je bila izdaja tega kronološkega zapisa še toliko bolj na mestu.



"Metal Works '73 - '93" je kolekcija različnih pesmi in prikazuje prebijajoči se mlad bend, nabit z entuzijazmom in kreativno energijo skozi sedemdeseta ter obdobje klasičnih Judas Priest skozi osemdeseta, ko so iztisnili iz sebe svoj ustvarjalni maksimum. Judas Priest so se pri izdaji te kompilacije odločili za duhovito potezo. Komade so na prefinjen način in zelo okusno pomešali med seboj, tako da si le ti ne sledijo svojemu kronološkemu zaporedju. S tem so Judas Priest dosegli želeno raven visoke dinamike, ki rezultira v tem, da poslušanje te kompilacije le pusti za seboj nek poseben vtis. Vtis kot bi šlo za neke vrste nov album. Preskoki v dinamiki na obeh ploščkih so sila vznemirljivi in kontrasti, ki so s tem doseženi, skladni ter tako fluidno prehajajo drug v drugega.

Ne glede na dejstvo, da naslov te kompilacije zajema obdobje dvajsetih let, pa je treba temu odšteti prva 4 leta obstoja skupine. Namreč skupina je bila zaradi problemov glede avtorskih pravic prisiljena ignorirati material iz prvih dveh studijskih albumov "Rocka Rolla" (1974) in "Sad Wings Of Destiny" (1976), ki tako ni vključen v to kompilacijo. No glede tega upajmo, da bomo le nekoč prejeli dostojna remastra obeh omenjenih plošč (nedavno je Snapper Music izdal oba v digipackih, a se jih v Sloveniji ne da nikjer naročiti, ostaja vam le zaupanje v naročila preko interneta) in da bodo pesmi obeh albumov vključena na kakšno Judas Priest kompilacijo prihodnosti.

Obstoječi material, kot je bilo že rečeno, z izjemo ravnokar omenjene lepotne napake, na najlepši možni način približa duh, vero in poslanstvo skupine skozi omenjeno obdobje. Osebno pogrešam štikla Sentinel in Starbreaker, sicer pa izmed izdanih albumov prednjači po številu komadov material vzet iz verjetno dveh najmočnejših JP plošč "Screaming For Vengeance" (1982) in "Painkiller", kar je za presek tega izbranega ustvarjalnega obdobja skupine edino pravilno. Prilagam kompletno listo pesmi iz obeh ploščkov. Menim, da izbrani naslovi "gromovnega odjeka" govore dovolj nazorno sami zase, s kom in s čim imamo opravka, zato prepuščam kompilacijo v nadaljnjo razsodbo vam:

Prvi plošček: 1. The Hellion 2. Electric Eye 3. Victim Of Changes - (live) 4. Painkiller 5. Eat Me Alive 6. Devil's Child 7. Dissident Aggressor 8. Delivering The Goods 9. Exciter 10. Breaking The Law 11. Hell Bent For Leather 12. Blood Red Skies 13. Metal Gods 14. Before The Dawn 15. Turbo Lover 16. Ram It Down 17. Metal Meltdown

Drugi plošček: 1. Screaming For Vengeance 2. You've Got Another Thing Comin' 3. Beyond The Realms Of Death 4. Solar Angels 5. Bloodstone 6. Desert Plains 7. Wild Nights, Hot & Crazy Days 8. Heading Out To The Highway - (live) 9. Living After Midnight 10. A Touch Of Evil 11. The Rage 12. Night Comes Down 13. Sinner 14. Freewheel Burning 15. Night Crawler

Kot ste sami opazili, ta dvojni re-release ne vsebuje bonus komadov. Osebno menim, da bi Priest lahko dodali poleg še tretji CD (kot bonus), na katerega bi vključili B-strani izdanih singleov. V mislih imam kompilacijo "Priest, Live & Rare" (CBS Records, 1996) izdano le na Japonskem. No kakorkoli, včasih je integriteto materiala namenjenega konzervaciji in remasterskemu retuširanju najbolje pustiti čisto pri miru. Torej vse kar je novega na tem dvojnem antološkem CD-ju, je da so komadi remastirani. Tisti, ki imate že vse remastirane studijske albume skupine, se vam s to kompilacijo ni potrebno posebej obremenjevati. Zanimiva je le za najbolj zagrižene JP fane in za vsakega novega JP metalskega zaljubljenca, kateremu toplo priporočam, da prične s to kompilacijo svojo pustolovščino v kraljestvo Judas Priest.

Avtor:   Aleš



   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.