www.firegoat.com » Recenzije » Judas Priest
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version
Judas Priest - "Priest...Live!, 1987 (re-release)"
CBS Records 2002

"Priest ... Live!" Neverjetno do česa vsega lahko pripraviš množico, še posebej če si na odru Rob Halford. Masovni delirij, narod vrešči v popolni ekstazi, kako so bili fantomski Judas Priest polni magnetizma in kakšno magijo so bili sposobni pričarati s svojo odrsko predstavo, priča pravo navijanje ljudstva, ki je bilo v pravem hipnotičnem transu. Pravi energetski fluks preplavi komade le da rob odpre usta otvoritvenega verza. Seveda, sredi osemdesetih, zlati dobi heavy metala, ko je narod zares živel heavy metal. Kako srdito v en glas odreagirajo na Rbovo vprašanje: "Breaking the what?" z "Law!!!" In Halford nazaj: "Let's break that law!!"

"Priest...Live!" je živi dokument ki seva čarobnost in vso veličino Judas Priest skozi obdobje osemdesetih. Posnet je bil sredi ameriškega dela "Fuel For Life" turneje v letu 1986. Edina škoda oz. slaba stran albuma je ta, da je posnetek tako prekleto kratek. Re-release je sedaj dvojni CD in celoten živi posnetek nekako po minutaži razdeljen na slabih 40 minut, ki jih nosi prvi CD in 57 minut na drugem CD-ju. Prav tako ni med komadi na posnetku vmesnih prekinitev, pač pa je posnetek položen na trak lepo v enem kosu in tudi nekaj več komunikacije benda s publiko v pavzah je ostalo ter celo zvokov detonacije pirotehničnih vložkov (npr. pred Living After Midnight).

Da so si Judas Priest nabrali izkušenj in v sedmih letih od izdaje "Unleashed In The East" postali pravi odrski magi, prepriča ta živi album po tem, da na njem kraljuje vseskozi izredna atmosfera, ob kateri se nenehno ježi koža. Album se odpre presenetljivo in sicer z ljubezensko dramo Out In The Cold. Sami sintesajzerji zvenijo v živo mnogo suvereneje. Izreden efekt ponudijo Priest potem, ko priližajo poslušalca k sebi s topovskimi zamahi bobnov skozi katere steče odrska magija benda. Vse v Out In The Cold, od solaž, rifinga do Robovega petja, zveni v živo na precej višjem nivoju, kot na studijski verziji komada. To v isti sapi velja tudi za Turbo Lover. Za to izjemno lepoto, ki se manifestira v silni energični nabitosti albuma, so krive poleg vibracij benda tudi vibracije s strani množice. Priest razbelijo sceno s klasikami Metal Gods, Breaking The Law in Heading Out To The Highway, naprej pa se zresnijo, malenkost umirijo, a hkrati prestavijo vzdušje v drugo galaksijo z Love Bites, lepotico Some Heads Are Gonna Roll, grandiozno ultramelodično skušnjavo The Sentinel, nato pa znova trdneje pristanejo s Private Property in Rock You All Around The World, ki odpre drugi CD. Sledi še en visok atmosferični impulz, ki je še močnejši od prvega in sicer s komadi Hellion/Electric Eye, odlično live verzijo Turbo Lover in razbijačem Freewheel Burning. Temu sledi vsesplošno rokersko veseljačenje z mehkejšo Parental Guidance, njeno tršo različico Living Afetr Midnight in zaključni strastni knock down You've Got Another Thing Comin', kjer Halford še posebej uničuje s svojimi fantastičnimi screami.

A plošče še ni konec, varovalke vam bodo pregorele v nadaljevanju, saj so na re-release vključeni trije bonus komadi. Kar trikrat udari strela z jasnega skozi klasike Screaming For Vengeance, Rock Hard Ride Free in edini komad na celotni zgoščenki, ki je nastal še v sedemdesetih Hell Bent For Leather. Vsi trije bonusi so bili posneti na isti turneji.

"Priest ... Live!" je klasika, ki jo človek težko zaobide, pravzaprav je ne more zaobiti. Čeprav so Judas Priest v tidtem obdobju nekako začeli kot zvezde na sceni zahajati, pa so odrsko brcali na vso moč. Album seva izredno sproščenost, intenziteto, iskrivost, samozavest in s tem neke vrste nepremagljivost. Človek z lahkoto občuti kako z užitkom so fantje potentno terorizirali svoje inštrumente. S komadi klasične Priest ere plošč "Defenders Of The Faith", "Screaming For Vengeance" in "British Steel" je kronika, ki nepopustljivo rjovi skozi unikatni jezik skupine in kar poka od vse ujete energije, ki jo lahko pričarajo le najboljši live albumi.

Avtor:   Aleš



   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.