www.firegoat.com » Recenzije » Judas Priest
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version
Judas Priest - "Screaming For Vengeance, 1982 (re-release)"
CBS Records 2001

"Screaming For Vengeance" (1982) je prinesla 100% obrat glede na predhodnika "Point Of Entry" (1981). Z njo so "eighties" Judas Priest vstopili v najbolj plodno obdobje svojega ustvarjanja. "Screaming For Vengeance" je lepo združil zrelost skupine, ki jo seva "Point Of Entry" z neukročeno silo "British Steel" (1981). Še več. Judas Priest so zazveneli bolj hrupno in uničujoče. K.K. Downing in Glenn Tipton prvič izraziteje vnašata v glasbeni slog delitev solaž na več delov. In to sta skozi osemdeseta leta oba kitarista v portretu Judas Priest le še nadgrajevala in dopolnjevala. Navadno sta odžagala po dve solaži, vsak svojo drug za drugim, sedaj pa je ta genialni dvojec vso svojo duhovitost začel usmerjati v ustvarjanje inštrumentalnih delov iz več deljenih solaž, tako da si je sledilo tudi po pet ali celo sedem lead breakov drug za drugim. V prehode sta vpenjala znova enkratne vložke, kratke eksplozivne in dovršene, ki so vpeti znotraj ostrega rifinga plošče. Obe prvini nosita efekt medsebojnega ojačevalca in rezultat tega je plošča, ki jo Judas Priest fani izmed vseh Judas Priest plošč še danes radi postavijo na prvo mesto.

Že sama otvoritvena salva Hellion je magnet, ki poslušalca nemudoma omami in opozori, da je za njim skrito vse polno pregrešnih sladostrastij. Bobni so masivni, bas para globoko, predvsem kraljuje ritem linija v komadih srednjega tempa kot je Bloodstone, kjer so kontrasti prva, zadnja fronta in Rob Halford najbolj izrazni. Tu so ugledale luč kultne Priest klasike Hellion/Elestric Eye, Riding On The Wind, Screaming For Vengeance in You've Got Another Thing Comin'. Preseneča mojstrovina skupine, da ustvari nepopustljivo bombo tipa Electric Eye, ki ob svoji agresivni drži ponuja enkratno vzdušje, predvsem zaradi odlične produkcije. Robov vokal je v linijah namerno deformiran in zrobotiziran skozi efekt, ki prikliče zares k življenju veliko oko, ki budno opazuje in skrbi, da je država nenehno "čista". Smo sužnji popolnega nadzora, ki je plod našega strahu in za to "namišljeno varnost" smo prodali vso svobodo.

(Take These) Chains je pesem, ki jo je za Judas Priest napisal Bob Halligan Jr. član skupine Ceili Rain, ki sicer ponuja fuzijo irskih in škotskih folk elementov s prvinami rock glasbe. Ta človek je postal nasploh iskan komponist, še posebej po tem, ko je za Judas Priest sestavil tudi komad Some Heads Are Gonna Roll, ki je izšel na naslednji plošči "Defenders Of The Faith" (1984). Kasneje je Halligan skladal za akte, kot so Blue Oyster Cult, Kiss, Joan Jett, Ted Nugent, Michael Bolton in Cher. (Take These) Chains je komad pisan na kožo emotivnemu vokalu Roba Halforda. Ultramelodičen fluiden komad, s preprosto solažo, zasnovan nalašč za hit single. Čustvena nabitost velja tudi za atmosferično Pain And Pleasure.

Za visokoletečim naslovom plošče trdno stoji zlasti naslovna pesem. Razbeljena do kraja, naviti naježeni razbijač, kjer Halford kriči, prav namerno kriči kolikor lahko, da gredo vzdolž telesa mravljinci, da je joj. In ta bomba se dinamično prelije v strastno You've Got Another Thing Comin', udarnega spuščenega rifa in masivnega srednje hitrega tempa z Robovim petjem polnega zanosa. Fantje poskrbijo proti koncu s Fever za atmosferični vrhunec plošče. Odprt ritem drive zveni globoko in se približa zvoku, ki so ga kmalu začeli prevzemati glam metal bendi. Spuščeni rifi, s kitarskimi terceti v refrenu in emotivno strastnim vokalom. Energija in ujeto vzdušje, ki jo seva komad nas nosi neposredno na naslednjo ploščo "Defenders Of The Faith", ki je ponudila še dodatno nadgradnjo vzdušja in dinamike s "Screaming For Vengeance".

Zaključna bomba Devil's Child je trenutek, ko Rob s svojim vrhunstvom zablesti v vsem sijaju. To je definitivno njegova pesem od glave do repa. Prepustite se rojstvu čarodeja! Utrip odrske magije iz "World Vengeance" turneje nam Judas Priest ponujajo z live bonus komadom Devil's Child, kjer pevec namerno potegne že tako vesoljsko visoke linije še višje, kar priča da je Halford po ekspresiji in moči vokala napredoval nenehno iz plošče na ploščo. Moč je prefinjeno vgrajeval v svoj prirojeni občutek za subtilnost. Drugi bonus komad je fantastična pol balada Prisoner Of Your Eyes in se tako po zvoku, kot po slogu, odlično vklaplja na ploščo. Priest so v njej dodali kitarske sintesizerje. Atmosfera je nabita s čustvi in delo obeh kitar ter Rob Halford se znajdejo v njej dobesedno sredi transa. Čudno, da je skupina ni uvrstila na kakšnega od studijskih albumov.

S "Screaming For Vengeance", so Judas Priest naredili še korak dlje v vsem. Plošča na kateri je agresija združena s prelepo mero melodike izjemnega občutka, je pomagala Judas Priest končno osvojiti cel svet svet. "Screaming For Vengeance" je v ZDA postal dvakrat platinasti album. To so bili veliki časi, velikih arhitektov velike glasbe.

Avtor:   Aleš



   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.