www.firegoat.com » Recenzije » Jadis
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version
Jadis - "Fanatic"
Inside Out Records 2003

Originalna postava skupine z imeni Gary Chandler (glavni vokal, kitara), Steve Christey (bobni) ter legionarja odličnih I.Q. John Jowitt (bas) in Martin Orford (klaviature) benda, ki obstaja od leta 1987, je spravila končno nov studijski album pod streho (skupno peti). Angleži so predstavniki vala progresivnega rocka, katerega smernice so bile na tleh britanskega otočja trdno zakoličene v osemdesetih s skupinami, kot so npr. I.Q., Marillion ali Arena in se po tradiciji držijo svoje zmagovite formule od katere ne odstopajo niti za ped. Jadis ne sledijo zvočnim ali slogovnim trendom sedanjosti, niti jih ne vodi posebna obsesija kakšnih novodobnih nostalgikov tipa The Flower Kings, po spogledovanju z zapuščino prog rocka sedemdesetih.

Tipi so v svoji profesiji pravi "znalci", o tem ni nobenega dvoma. Na sleherni točki nosi glasba tisti pravi keltski hladni pridih. To je del teh fantov, del njihove tradicionalne biti, cele poante Saksoncev, Anglov, Britov, utripa ljudstva gorjanov s severa. Produkcija je kristalno čista, dlakocepska, raznobarvni motivi tekoče prehajajo drug v drugega. Tako je perfektno zloženo vse skupaj, da poslušalec prehode med vsemi idejami komajda uspe zaznati,. Pesmi so raznolike, kontrasti izredni, s polno mero nepredvidljivosti na vsakem koraku. Plošča se odpre s pesmijo tršega rifa The Great Outside. Mnogo bolj živega in jeklenega kot pri bendih, ki sem jih na hitro navrgel zgoraj in zato presenetljivo na začetku v marsičem negira pripadnost skupine omenjenemu žanru. Kitara v večini komadov je z izjemo otvoritvene pesmi, kjer je rifanje v produkciji mestoma nalašč porinjeno naprej, popolnoma enakovreden dejavnik, ki s svojim "driveom" fantastično prizemljuje vesoljskost klaviatur in tako ležita oba elementa v skladnem ravnovesju. V to navezo je duhovito vtkana iskriva ritem linija, produkcijsko fenomenalno uravnovešena, z izraznim basom melodičnih linij in okusnih kontrastnih prehodov, ki dodatno vetrijo pesmi ter držijo visoko vzdušje celotne plošče. Atmosfera dobi kontrastni zagon in se povzdigne za stopnico višje ob zasanjani Into Temptation in se skozi Each & Everyday le še dodatno stopnjuje. Da je z nami Martin Orford ne bo težko uganiti najkasneje ob poslušanju naslovnega inštrumentala. Za tiste, ki poznajo I.Q. nič novega, skratka to je ocean plutja ezoteričnih zvokov klaviatur Martina Orforda v vsej njegovi prepoznavni drži. Pesem se fantastično prelije v enega od atmosferičnih vrhuncev plošče Yourself Alone. Garyjev vokal je naravnost pisan na kožo slogu, ki ga gojijo Jadis, saj pripada posebni druščini britanskih pevcev vse od P. Gabriela do Fisha (ex-Marillion). Čist in čuten vokal, ki se vseskozi vživeto zliva s kompozicijami. Krasi ga sofisticiran subtilen pristop, kjer ni prostora za melanholijo, patetiko, ali samopomilovanje, pač pa seva vokal popolno samozavedanje in predanost neuničljivi veri v izvršitev namena svoje lastne poti.

Fantje govorijo tisti zeleni jezik, ki so ga pronicljivo uporabljali že Yes ali Barclay James Harvest. Pridiganje je polno gnosticizma, odeto v polno zavedanje in predanost silam kozmosa. Tu ni prostora za patetično jokanje o vsakdanjih tegobah malega človečka, Jadis so se povzpeli nad to in njihova lirika ter glasba je popoln napad svetlobe in življenjske moči samih pozitivnih vibracij. Če se dotaknem servilnosti Velike Britanije do velikega brata onkraj oceana, ponuja filozofija Jadis temu zrcalno sliko. Kot sta to bila Agent Smith in Mr. Anderson v Matrici. Strah pred neznanim (popoln nadzor), ali ljubezen nad vsem (popolna svoboda). Masa je trenutno globoko podvržena prvi opciji.

"Fanatic" je plošča narejena s popolno dominacijo čistega "feela" ali drugače rečeno, s principom iskrenega poslušanja glasu srca. Težko je izpostavljati vrhunce, pesmi so enakovredne raznolike zgodbice, izpiljene do popolnosti. Glasba močnega ezoteričnega momenta s pomembnim dotikom jezika spontanosti, fantastične nepopustljive in grandiozne atmosferične zmesi, ustvarja zgodbo o Jadis zato magično, polno zapeljive mistike, skozi katero sije vseskozi luč svetlobe. Skratka dobrodošli na medzvezdnem vesoljskem vozilu, kjer čas in prostor izgubita sleherni smisel. "Pa pa Descartes, zapustili smo tvoj svet!"

Avtor:   Aleš



   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.