www.firegoat.com » Recenzije » Yes
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version
Yes - "Going For The One, 1977 (re-release)"
Rhino Records 2003

Vsaka skupina hodi svojo pot. "Going For The One" (1977) s poslednjim pravim epom skupine Awaken gotovo zaokrožuje obdobje klasičnih Yes sedemdesetih. Posneta v Monreauxu ob jezeru Geneve (Švica), tam nekje kjer so dobili Deep Purple svoj navdih za neuničljivi Smoke On The Water rif, pomeni revolucionaren produkcijski in slogovni odklon skupine proti rokerskim vodam. "Going For The One" je prelomna plošča skupine, kot je bila to "The Yes Album" (1971).

K Yes se je ponovno vrnil Rick Wakeman. Po besedah Jona Andersona, naj bi Moraz letel iz skupine, saj mu je slava čez noč udarila preveč v glavo. Kakorkoli, "Going For The One" vsebuje vsega skupaj pet pesmi. Štiri so krajše sorte, vsaka izmed njih bi bila lahko potencialni hit in dve od njih sta hit tudi postali. Naslovna pesem in Parallels sta pravi rokerski točki. Že naslovna otvoritvena pesem ponuja pravi šok za vsakogar, ki je pričakoval kakšen poseben meditativno razpotegnjeni uvod. Pesem, ožigosana z rifom "slide" kitare, udari brez dolgovezenja s prve. Si morate misliti, po nekaj letih znova pesem z glavo in repom. Parallels, pa je nasploh prava rokerska avantura. Sledi poskočnemu ritem drive-u in vsebuje dinamičen kontrast med Rickovimi cerkvenimi orglami in razposajeno ritem sekcijo. Vseskozi fluidno in udarno. Trganje basa je ločeno v produkciji bolj kot kdajkoli prej, zato prav posebej izstopa v Parallels. Med hitrejša trenutka sta vrinjene nežna Turn Of The Century, prelep pletež Wakemanovih klasičnih klavirskih aranžmajev in Howeovega slideanja skozi steel pedal kitaro. Četrta pesem plošče, je postala najuspešnejši hit v zgodovini Yes imenovan Wonderous Stories, kjer Steve uporablja znova vachalia-o (portugalsko kitaro), kot jo je uporabil davnega 1971 v pesmi Your Move. Popolna zvočna slika izredne palete večglasnega petja, ki nežno plove skozi zvoke strunskih aranžmajev kitar, klavirja, basa. Čutno in prefinjeno! Preprosto Yesovsko!

Zvok je čist, kot še nikdar, inštrumenti so vsak posebej v produkciji enakovredno izrazni in prefinjeno ločeni med seboj. Družno gradijo popolno zvočno sliko glasbenega ravnovesja s katerim je izpolnjen njen sleherni kotiček. Ponovna izdaja je popolnoma izkoristila nosilec zvoka, saj je njegov prostor zapolnjen skoraj z 80minutami čiste glasbe. Svoj prostor na tej novi izdaji, so našli bonus pesmi Montreaux's Theme, Vevey (Revisited) in Amazng Grace, ki so se prvič uradno znašli na kompilaciji "Yes Years" (1991) in nikdar izdane "garažne" verzije Going For The One, Parallels (z Whiteovim "kravjim zvoncem"), Turn Of The Century in Awaken, v svoji izvirni obliki poimenovan Eastern Number. Torej kot ponavadi, dodane so štiri nove pesmi, drugačnih aranžmajev, z Jonom, ki znova šele išče ustrezno melodijo in verze, kar ponese poslušalca naravnost na studijski jam session skupine.

Yes so prispevali na "Going For The One" tudi ep. Ep dolg dobrih petnajstih minut imenovan Awaken. Tisti, že seznanjeni s prvim Howeovim rifom, ki se odpre skozi pozibavajoči ritem, veste kaj pomeni "High vibration go on..." Awaken je nekakšno slovo, kajti po njem Yes še dolgo ne bodo napravili kakšnega podobnega ezoteričnega epa s kozmično meditativnim učinkom (vse do obdobja "Keys To Ascension", 1996). Awaken je novo opozorilo človeštvu o njegovih stran poteh, od Andersona pravzaprav nič novega. Le besedilo je mnogo bolj neposredno. Zakaj so nekateri sadeži prepovedani? Za odgovor nikar ne sprašujte farščine, ki zahteva vašo pokorščino! Vedno vprašajte le sebe! "Prepovedan sadež" ponuja spoznanje, a kaj ko je le to zlorabljeno. Vedno znova in znova. Sledi fantastična molitev kreatorju vsega. Molitev kreatorju skozi pesem, katere prošnja sije iskreno luč ljubezni nanj, naj nas odreši iz kotla norosti naše lastne eksistence. Zaslepljen z lstnimi strahovi sem bežal stran tako hitro, kot beži čas (kakšna simbolika, suženj časa) in ko sem zbral pogum in se ozrl nazaj, je Sonce stalo poleg, vedno je stalo poleg, le opazil ga nisem nikdar. Prava hvalnica kozmosu, katerega del smo. Besede "kozmos" ne priznava niti tale moj računalniški "spellchecker" slovenščine, res smo zabredli daleč stran. Torej verz "Past a mortal as we, Here we can be,..." je pravzaprav apel na to, da ko premagaš vse strahove ( vključno s strahom pred smrtjo), lahko obstaneš v luči Sonca, saj si del večnosti njegove kreacije.

To je tisto! Združiti skupaj, vse ki želijo "šus na tri štiri" in ostale zavezance intergalaktičnim Yes sedemdesetih. Leta 1976 je pojav punka močno zamajal glasbeno prizorišče. Kmalu je ta namenoma injicirani glasbeni virus, postal smrtna obsodba za "velike" kova King Crimson, Yes, Genesis, E.L.P., The Moody Blues, ki so kmalu pričeli toniti v pozabo, izgubljajoč svojo vero in hrbtenico, popolnoma propadli ali si nadeli drug obraz s katerim so izgledali prav smešno. Resnica, ljubezen, kreacija, harmonija, zloraba moči, disharmonija, apokalipsa, novo vstajenje. Slednje potrebuje tudi današnji rock, ki je tik pred vesoljnim potopom.

Avtor:   Aleš



   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.