www.firegoat.com » Recenzije » Blind Guardian
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version
Blind Guardian - "A Night At The Opera"
Virgin 2002

Končno je le izšla ena najbolj pričakovanih plošč zadnjih 4-ih let. Skoraj toliko let je namreč minilo od izida prejšnje plošče Blind Guardianov: "Nightfall In Middle-Earth", ki je postavila nova merila za ta band za katerega je tako ali tako veljalo, da ne more narediti napake. Od svoje prve plošče "Battalions Of Fear" so iz plošče v plošče napredovali ter razvijali in izpopolnjevali svoj slog. Iz klasičnega metala stare šole so se preusmerili v simfonični in epski metal, navdihnjen s fantastičnimi motivi, predvsem iz literature J.R.R. Tolkiena, kar se je najbolj pokazalo prav na prejšnji plošči. In prav tak pristop sem pričakoval tudi na novi plošči "A Night At The Opera". Vendar sem se v mnogočem uštel. Ko sem ploščo poslušal prvič se nikakor nisem uspel znajti, skoraj nič mi ni bilo jasno in že sem si mislil, da so ga tokrat fantje iz Hamburga le polomili. Nova plošča vsebuje namreč tako kompleksno zgrajene komade, da tudi izkušenemu poslušalcu predstavlja sila težak zalogaj. Toda po drugem ali tretjem poslušanju, ko sem se navadil na refrene me je plošča popolnoma prevzela. Tokrat ni nobenih vmesnih govornih vložkov, kar je dobrodošla sprememba.

Prva pesem "Precious Jerusalem" je sila melanholična, vendar hkrati tudi udarna kot se spodobi za začetek, krasijo pa jo številni backvokali. Sledi ji "Battlefield", komad ki je še najbolj v stilu kakšnega s prejšnje plošče. Ob njej imate res občutek, da ste sredi bitke saj gre za hiter komad, ki je povrhu poln epskih backvokalov. Tretji komad "Under The Ice" je eden od dveh, katerega tema je trojanska vojna. Počasnemu uvodu sledi stalno menjavanje tempa, vsebuje pa tudi izredno lep refren. Četrta pesem "Sadly Sings Destiny" nas s svojim bluesy začetkom dodobra preseneti in nadejamo se najslabšega, toda sledi odličen melanholični mid-tempo ritem, ki nas nekoliko spomni na komad "And The Story Ends" z "Imaginations From The Other Side". Peti komad "The Maiden And The Minstrel Knight" je sijajna polbalada, ki vsebuje tudi baročne vložke. Gre za zelo melanholično pesem, ki govori o neuslišani ljubezni. Ko že mislimo, da je komada konec pa nas preseneti še udarni outro. Naslednji komad "Wait For An Answer" je eden najbolj kompleksnih na plošči saj vsebuje tudi nekatere progresivne elemente, pa tudi veliko orkestralnih vokalov. "The Soulforged" s svojim začetkom malo spomninja na sijajni "Mirror, Mirror" s prejšnje plošče, seveda je to prav tako odličen komad. Odlikuje ga izredna melodika, hitro menjavanje ritmov ter njihovi tako prepoznavni rifi. Komad "Age Of False Innocence" me je s svojim uvodom ascociiral na kak Virgin Steele intro. Gre za pesem, ki govori o Galileo Galileu in njegovemu spopadu z inkvizicijo. Zato temu primerno vsebuje tudi element cerkvenega zbora. Pesem je izredno dramatična, zaključek pa je počasen in nekoliko psihadeličen. Deveta pesem je "Punishment Divine", ki je nekoliko netipičen komad za Blind Guardiane v pozitivnem smislu.Tu pride do izraza predvsem Hansijev odlični vokal. "And Then There Was Silence" je naslov desetega komada, ki ga je moč kupiti tudi kot single in je po mojem mnjenju tudi najboljši komad na plošči ter eden najboljših v zgodovini banda. V več kot 14-ih minutah nas mojstri epskega metala zopet prestavijo v trojansko vojno. Pesem je polna Blind Guardianovskih melodij.Temu dodajo še veliko backvokalov in orkestralnih elementov, kar izpade zares fantastično. In kakšni božanski refreni! Na koncu je kot bonus komad tu še "Mies Del Dolor", oziroma "Harvest Of Sorrow", romantična balada, ki pa je odpeta v španščini, kar je seveda neumnost, če vemo da je na singlu "And Then There Was Silence" ista pesem v angleščini. Sicer pa španska verzija sploh ni slaba in pomeni še en nov pristop banda. Vsi te komadi tvorijo celoto, ki bi bila samo brez enega uničena.

"A Night At The Opera" je plošča s katero so Blind Guardian dokazali, da jih ni strah sprememb in eksperimentiranja in to se jim je v polni meri obrestovalo, kajti kakovostna razlika med prejšnjo in novo ploščo je taka kot med "Tales From The Twilight World" in "Somewhere Far Beyond", kar je le še en dokaz da se je dolgoletno čakanje več kot isplačalo. Seveda nekaterim nova plošča Blind Guardianov ne bo preveč všeč, saj pomeni nove spremembe, sprememb pa se mnogi skeptiki bojijo, ker jih ne razumejo. Če vas zanima kakšna je najboljša plošča Blind Guardianov do sedaj, pojdite v najbližjo trgovino s CD-ji, ni druge. The mighty Guardian is finaly back!

Avtor:   Peter



   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.