www.firegoat.com » Recenzije » Gamma Ray
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version
Gamma Ray - "Skeletons In The Closet"
Metal-Is Records 2003

Predstavljajte si čudež. Iron Maiden se po kratki turneji, na kateri bi igrali doslej v živo še nikdar igrane pesmi ali pesmi, ki so jih le redkokdaj igrali na odru, odločijo izdati nov live album . Ta set lista bi vsebovala poslastice tipa Alexander The Great, Sea Of Madness, Flash Of The Blade, The Duellists, The Prophecy, To Tame A Land, Mother Russia in bi se odprla z ubijalskim Invaders. Kaj pravite? No čas je, da se prebudite iz divjih sanj, kajti le te so nekako postale resnične. Namesto legend, so se za to revolucionarno potezo odločili Gamma Ray!

S trenutkom, ko je Kai Hansen zagrešil izvirni greh leta 1985 z "Walls Of Jericho" smo lahko postali opazovalci fenomena, kako se je osrčje klasičnega heavy metala polagoma selilo iz svoje zibelke Britanskega otočja na tla Nemčije. Seveda je skozi svojo evolucijo oblika okostenelega heavy metala postala "sfrizirana" in izpiljena do popolnosti. Kot taka ni le preživela, pač pa na krilih skupin Helloween, Rage, Sinner, Running Wild, Grave Digger in kasneje Blind Guardian, Primal Fear in kajpak Gamma Ray, postala neprebojna trdjnava.

Gamma Ray so naredili kratko turnejo oktobra in novembra '02 z namenom, da predstavijo glasbeni srenji osupljiv nabor posebnih specialitet. Axel Mackenrott, klaviaturist letošnje večje senzacije power metala Masterplan, je kot posebni gost delal Gamma Ray družbo na odru. Set lista zadnje turneje je skoraj v celoti drugačna od tiste s katero je skupina promovirala svoj zadnji album "No World Order" jeseni '01. Ta je vsebovala polno Gamma Ray hitov (Valley Of The Kings, Man On A Mission, Land Of The Free, Somewhere Out In Space,...), z izjemo pesmi New World Order, ki so jo Gamma Ray v njej ohranili.Mali dvorani Strasbourga in Barcelone sta kot nalašč ustvarjeni za snemanje live albumov, saj se zaradi svoje imenitne resonančnosti lahko pohvalita z nadvse zavidljivo akustiko. Nori španski temperament je doprinesel levji delež k celotnemu vzdušju. Gamma Ray so napadli oder z vsemi razpoložljivimi sredstvi in bitka v njihovo prid je bila praktično kar predana. Taleče jeklo letalno žarči in požiga vsevprek! Zvok, ki ga seva skupina na odru, kar razganja od mogočne eruptivne energije. Album je popolni metalski "blitzkrieg" od uvodnega takta, pa vse do svojega konca!

Kai spreminja svojo nepogrešljivo unikatno barvo glasu kot za stavo (Heart Of The Unicorn). Izkušeni in prekaljeni šef Gamma Ray poje vživeto in na vso moč, kar onemogoča durovskim refrenom v pesmih Guardians Of Mankind, No Return in Gardens Of The Sinner, da bi slučajno izzveneli veselo. Ni šans! Kai kriči besno in jezno. Željan krvi, znova vnaša s svojim svojskim stilom kristalni led v verze. V predrefrenu All Of The Damned je vokal prav utrgano nor. Tudi Razorblade Sigh je maksimalno razpenjena v čemer ji po vzdušju originalna studijska verzija ne seže niti do gležnjev. Hansenov kitarski ekvivalent priklopljen na desni monitor Henjo Richter, skrbi tudi za izvedbo nekaterih težjih prehodnih ali uvodnih kitarskih okraskov in Kai se lahko tako še bolj zavzeto posveča petju.

Tudi v kompleksneje grajenih pasažah izzveni vse kot, da bi bilo odigrano z neverjetno lahkoto. Težko je izpostaviti pesmi, ki bi posebej izstopale. Če že moram je na prvem ploščku to nedvomno Armageddon z izrednim sodelovanjem publike, na drugem ploščku pa se je za vrhunec še težje odločiti. Tehtal bi med kompleksneje grajenimi Rising Star/Shine On, The Silence in seveda Victim Of Fate. Slednji vam bo razčesnil butare in živim izvlekel hrbtenjačo iz telesa. Maksimalno naspidiran šus rezgetajočega kitarskega rifinga, napalmskega treskanja bobnov, poln divjih preobratov in razjarjenega vokala samo dokazuje, da ima sedanja Gamma Ray postava mnogo več skupnega s Helloween prvencem, kot pa današnji Helloween.

Gamma Ray so skupina, ki v stiku z avdienco prepričljivo oživlja približek odrske magije in metalske naelektrenosti vsemogočnih Judas Priest (živi posnetki od "Painkiller" obdobja do danes), kar ni kar tako! Težko je najti band, ki bi žgal s takšnimi jajci, kot jih imajo še danes Judas Priest. To le potrjuje izjemne kvalitete gama žarčenja, ki deluje nezmotljivo, maksimalno zavzeto in skozi izredno odrsko kemijo popolno. Seveda je eden glavnih krivcev za to magijo, ki ga absolutno ne smem zaobiti, ubijalski "drive" ritem linije. V mislih imam neustavljivo ropotanje Zimmermanovega dvojnega bas pedala! Okrepljeno delo bobnov z debelo Schälchterjevo bas linijo izrablja vsak centimeter zvočne svobode in zvok je v živo tako še drznejši, bolj globok ter poln. Kot tak resnično ustvarja sesipajočo nuklearno atmosfero, ki vas bo elektrila vzdolž hrbtenjače, da je joj!

To je živi album, ki ga vsak pravi ljubitelj heavy metal glasbe preprosto ne sme pogrešati v svoji kolekciji CD-jev. Je neposredni dokument in prava biblija, kako mora v živo rohneti pravi heavy metal. Med komadi, ki jih nisem omenil, so še bonbončki oz "bomb-ončki" One With The World, Last Before The Storm, Heaven Or Hell, Rich And Famous in Heavy Metal Universe. Kakšen bes skorajda ne zbrutaliziranega vokala, kakšna voltaža torpediranja dvojnega bas pedala in kako natančno ter usklajeno pikanje obeh kitar preko rifov, ki ga enostavno ne smemo pogrešati pri Gamma Ray! Performans skupine seva iskreno ljubezen do glasbe in "Skeletons In The Closet" je album, ki je daleč od tega, da bi bil plod dobičkonosnih ambicij. Pravi headbanger si preprosto ne more želeti več!

Avtor:   Aleš



   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.