www.firegoat.com » Recenzije » Uriah Heep
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version
Uriah Heep - "Magician's Birthday, 1972 (re-release)"
Sanctuary Records 2003

Napraviti dva senzacionalna albuma zapored v enem letu ni kar tako. In povrhu vsega fantje z "The Magician's Birthday" niso bili v celoti zadovoljni. Gary Bron, njihov manager in producent je pač kalkuliral, kako v čimkrajšem času izžeti čim več denarja od tako dobičkonosne skupine. V vodo so padli načrti Uriah Heep fantov, ki so si zastavili za cilj izdati dvojno vinilno ploščo, ki bi bila v celoti konceptualna. Časa je bilo premalo, neusmiljeni Bron je hitro zahteval še eno ploščo. Vse kar je ostalo od te konceptualne ideje, je več kot deset minutna mini epska mojstrovina, ki nosi naslov The Magician's Birthday.

Sunrise je zelo drugačna pesem kot July Morning, vendar pa ob poslušanju vedno prikliče njena atmosfera omenjeno pesem k vzporednici. Morda zato, ker so mi v šoli skušali vtepsti v glavo, da kadar sonce vzhaja, je jutro. Gre za tipično Uriah Heep kompozicijo, ki je ujela izredno vzdušje in boljše otvoritvene pesmi za takšno ploščo enostavno ne moreš najti.

Unikatni Easy Livin' jahajoči ritem je postal sedaj zaščitna znamka skupine in fantje so ta ritem ponovno uporabili pri živahnejši Spider Woman, ki je izšla tudi kot single. Blind Eye vnaša popolnoma drugo klimo. Akustični ritem prepreden z balkansko zvenečo tercetno melodijo, te ponese zares tja nekam med cigane. Kar mi je posebno všeč na plošči, je Leejevo bobnanje. Lee je postal še bolj subtilen. Poslušajte Echoes In The Dark, kako Leejevo bobnanje, kateremu se odlično prilega zavijajoče slajdanje Garyjeve bas kitare, nežno dopolnjuje in nadgrajuje zvok pesmi popolnoma nevsiljivo nekje daleč daleč iz ozadja. Heep so tu pritaknili znova značilen motiv odigran na slide kitaro in mestoma pesem po vzdušju potegne na Paradise/The Spell s prejšnje plošče

In potem sledi fascinantna krhka balada Rain. Tu moram izpostaviti Davida, katerega petje vam bo ob poslušanju posledično dvignilo kocine po telesu. Niti na eni točki ne vnaša sile in moči, pač pa se fantastično zliva z melodijo, kar magnificira celoten "feel" pesmi do njenega maksimuma. Pevec tu enkrat več pokaže izreden občutek za improvizacijo. To je resnično v celoti Byronova pesem.

"Roker-roler" Sweet Loraine vnaša več topline in novo poskočnost na ploščo. Vsebuje genijalno žvižgajočo melodijo, ki prihaja iz Hensleyevih orgel in ta ustvarja mistični pridih v pesmi. Posebej srednji inštrumentalni del izstopa, saj se vzdušje pesmi v njem obrne na glavo. Akustična Tales pričara resničen občutek fantazije. Zvok je prepreden z nežnimi flash efekti NLP pristanka ali vzleta. Atmosfera narašča skozi pesem in doseže vrhunec prav ob svojem koncu. Fascinantna naslovnica Rogerja Deana se k tej in naslovni pesmi ne bi mogla bolje prilegati.

The Magician's Birthday je gotovo najmočnejša kompozicija celotne plošče. Kar napravi to pesem za tako posebno, so gotovo poezija in posebna atmosfera, ki je v njej ujeta. Srednji instrumentalni del pesmi predstavlja navzkrižni ogenj bobnov in električne kitare. Mick pravi, da sta jo z Leejem, predno sta se odločila za izvedbo tega "jamminga", odkurila v bližnji pub na vrček ali dva. In dejansko sta orgazmično odsekala vsak svoj del. To je dramatični prvi del pesmi, ki se stopnjuje proti koncu, ko vstopita v konverzacijo hudobni in dobri čarovnik. Pesem končuje magični Kenov verz: "and than we all knew that love will find love will find love..." skozi melanholični motiv kar popelje celotno ploščo do njenega atmosferičnega vrhunca.

Kar nam ponuja ta remaster, je še devet bonus pesmi. Izpostavil bi dve. Prva je znana tudi kot Gary's Song in se imenuje Crystal Ball. Vodi jo udarni glavobrcajoči heavy rif in v ničemer ne peša za ostalimi komadi, ki se nahajajo na uradnem izidu plošče "The Magician's Birthday". Enako lahko rečem tudi za Silver White Man, ki je našla prostor na vinilu šele kasneje na Byronovem solo prvencu. "The Magician's Birthday" kotira pri mnogih Uriah Heep fanih na samem vrhu. V ničemer ne zaostaja za predhodnikom "Demons And Wizards" in ga kvečjemu nadgrajuje. Enkrat več potrjuje kako močni so bili Uriah Heep za tisti čas. Poleg izjemnih kvalitet komponiranja, grandioznega vzdušja v pesmih in superiorne produkcije, so Uriah Heep ponujali fantastično poezijo svetlobe. Neponovljiva in večna glasba ljubezni in svobode. Pridružite se ji!

Avtor:   Aleš



   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.