www.firegoat.com » Recenzije » Blind Guardian
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version
Blind Guardian - "Live"
Virgin Records 2003

Ne, ne, ne, popolnoma nobeno presenečenje! Za vse nas katerih življenja so z glasbo Blind Guardian tesneje prepletena to ni bil le pričakovan album, pač pa zahtevan album! Zahtevam so ugodili in presegli (znova!) celoten metalski univerzum. Ni niti vredno razvijati kakšnega posebnega doktorata tule. No hja, če je že v navadi, pa naj bo. Prvo ime simfoničnega power metala na Zemlji je izstrelilo nedvomno pravi bojno zveneči živi output. Kot bi se znašel sredi bojev, vihtečih mečev,..., ko Tolkienova literatura skozi njihov slog resnično živi tudi na odru. Če prištejemo za turnejo najeta basista Olivera Holzwartah in klaviaturista Michaela Schürena dobimo pravzaprav šest članov ekipe na odru. Vendar je frenetični, fanatični in huronsko eksplozivni avditorij, kot ga imajo in si ga lahko štejejo v ponos Blind Guardian, nedvomno sedmi član, ki pomaga temu albumu resnično zveneti drugače, kot smo vajeni. Torej album preprosto imenovan "Live" dejansko iskreno živi v polnem pomenu te besede. Si sploh lahko želimo več?

Set lista je sestavljena iz komadov, ki preprosto ne smejo manjkati začenši z Valhalla, Welcome To Dying, Imaginations Form The Other Side pa vse tja do razvpite The Bard's Song (In The Forest) izdane tudi na singleu, Lost In The Twilight Hall in Journey Through The Dark. Na specialitete naletimo z Mordred's Song, Bright Eyes, A Past And Future Secret in odrsko magijo vseh magij te plošče Lord Of The Rings (!).

Bend vžge "s prve" na polno in dobesedno ubije publiko z naborom starejšega materiala, ki je uvrščen v prvi del set liste. Ko klimakterij doživi prvikrat vrhunec, nadaljujejo Guardian z novotarijami vzetimi iz zadnjega studijskega albuma "A Night At The Opera" (2002) in sicer angleško verzijo Harvest Of Sorrow in potem The Soulforged ter kanček umirijo situacijo. Naprej na drugem ploščku lahko od materiala z zadnjega studijskega albuma najdemo še Under The Ice (ki odpre drugi plošček) in kasneje Punishment Divine. Glede na njihove kompleksneje grajene orkestralne aranžmaje, so Blind Guardian tudi na na odru brez večjih težav uspešno sestavili back vokalne linije ter jih briljantno skrižali z ambientalnim kritjem klaviatur, kar pomeni več kot le dostojen približek studijskim verzijam teh omenjenih štirih komadov. Potihem sem upal, da bodo dodali na ta nabor tudi odlični 14 minutni ep And Then There Was Silence, ki je bil prav tako uvrščen na nekaterih set listah "A Night At The Opera" turneje ('02/'03), a nič zato. Set lista Blind Guardian enostavno ne more biti slaba in tudi na dvojnem ploščku je tako.

Zvok je fantastičen. Neverjetno živ in preklemano precizen. H. Kürsch se vseskozi samozavestneje kot kdajkoli prebija skozi svojo vokalno predstavo, saj njegovi specifični rezki screami zvenijo v vsakem trenutku polno in prepričljivo. Raznovrstno hrumeče treskanje bobnarske trdnjave iz katere raketira množico T. Stauch (njegovo fenomenalno bobnanje govori samo zase), prefinjeni vah-vah zvoki solističnih in prehodnih kitarskih avantur A. Olbricha in usklajeni rifing M. Siepena, ki se kadarkli je to potrebno, perfektno zlije v tercetno pikanje obeh kitar in že omenjeno vživeto Kürschevo petje, predstavljajo sedaj Blind Guardian kot mnogo zrelejši, izkušenejši in v celoti kompaktnejši bend, ki zveni tudi v živo resnično grandiozno. Da pomeni produkcijsko in v ravnokar omenjenih atributih novi album enormen kakovostni preskok v primerjavi s "Tokyo Tales" (1994) ni vredno niti posebej omenjati.

Če me vprašate katere pesmi izstopajo na albumu, so to nedvomno vse po vrsti vzete z "Imaginations From The Other Side" (1995). V njih pride odrska magija najbolj občutno do izraza. Še posebej izstopa naslovna pesem tega albuma. Fantje bombardirajo od začetka do konca skozi visoko ambientalno vzdušje, ki ne pojenja niti za trenutek, saj jih nosijo na svojih krilih njihovi "nori" fani. K pričarani magiji pa nedvomno pripomorejo na vsakem koraku tudi okusno in premeteno dodane klaviature.

Set lista je sestavljena iz izbranih vrhuncev celotne turneje (iz različnih krajev širom planeta). Pravi fani že imajo davno tega ta album in se jim zdi pametovanje okrog njega sila brezpredmetno. Izpostaviti je vredno še eno sila nerodno reč pri vsej stvari. Cena CD-ja je v naši vsemogočni dolini šentflorjanski svinjsko dražja od povprečne cene dvojnega CD-ja (od 4.499,00 do 4.799,00 Sit). Kateremu od tistih, ki sklepajo posle ("možje v črnem"), se je v glavi znova zavrtelo in ga ni sram, ponujati dvojni CD od Blind Guardian po takšni ceni, da potem na prodajnih policah ta dosega vrtoglavo številko, ki se giblje med 6.299,00 in 6.999,00 Sit? Če boste kje v tujini, poizkušajte nakupovalno srečo raje tam.

Avtor:   Aleš



   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.