www.firegoat.com » Recenzije » Dissection
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version
Dissection - "Live Legacy"
Nuclear Blast Records 2003

Dissection!!! Band, ki je s svojo perfektno mešanico temačnosti, agresije in melodije obsedel nemalo temačnih src, se počasi vrača na sceno, kjer pa ga nedvomno po vseh teh sušnih letih čaka vsaj toliko fanatičnih fanov, kot jih je bil band deležen ob izidu zadnje plošče "Storm Of The Lights Bane" leta 1996. Čeprav bo frontman Jon Nödtveidt na "hladnem" še vsaj dobro leto, pa mu je kljub temu uspelo izdati live izdelek, ki bo vsaj za nakaj časa potešil najbolj nestrpna ušesa, ki še vedno upajo, da bodo v bližnji prihodnosti deležna novega albuma, ki ga Jon pripravlja že od sredine prejšnjega desetletja! J "Live Legacy" je naslov posnetka, ki je bil posnet leta 1997 na Wacken Open Air festivalu v Nemčiji, ki pa je bil hkrati eden zadnjih njihovih koncertov pred aretacijo Jona, zaradi katere sedi že lepih sedem let!

"Live Legacy" je v bistvu predelava "ponesrečene" izdaje "Frozen In Wacken", ki pa je bila roko na srce slišati malce preveč amatersko. No, k sreči je moč z moderno studijsko opremo spraviti v red še tako slabe posnetke. Moram reči, da sem bil pred poslušanjem malo skeptičen glede kvalitete zvoka, a že po prvih treh urah neprestanega poslušanja, so bile vse skrbi le še daljna preteklost. :) Mogoče pri nekaterih delih pogrešam (po)polnost, saj recimo pri solažah zvok ritem kitare nekako malce izhlapi, drugače pa je zvok več kot soliden, sploh če se spomnemo na njegovo izhodišče. Še posebej sem navdušen nad bobni, ki delujejo zelo precizno in dajejo vsem komadom še dodatno globino, Jonovi vokali pa delujejo jezno, surovo in preprosto "evil", kot smo jih že vajeni iz studijskih izdaj. "Live Legacy" vsebuje sedem komadov, kar se na prvi pogled zdi nekoliko premalo, a vendarle celotna zadeva traja približno 40 min. Seveda še kakšen komad ne bi bil odveč, pogrešam predvsem kakšnega iz odlične prve plošče "The Somberlain", a lahko vseeno mirno rečem, da jim je uspelo zadeti bistvo. Nekateri boste zaman izgubljali živce in iskali komad Night's Blood, ki je bil na koncertu sicer odigran kot prvi komad in je takisto vsebovan na "Frozen In Wacken", pa so ga bili prisiljeni eliminirati zaradi občutno slabšega zvoka, saj v prvi polovici komada vokalov sploh ni slišati. Tako se koncert prične z introm At The Fathomless Depths in nadaljuje z udarnima komadoma zadnje ploše Retribution - Storm Of The Light's Bane in fenomenalnim Unhallowed, ki je odigran nevrjetno natančno in s pravim občutkom pri solažah, kar se sliši zelo emocionalno. Vse skupaj pa se malo umiri z verjetno njihovim najbolj popularnim komadom Where Dead Angels Lie, ki s svojo melodijo verjetno spravlja v ekstazo ljubitelje "črne" romantike. Seveda si ne morem pomagati, da ne bi za vrhunec koncerta označil brilijantni Thorns Of Crimson Death, ki se kar največkrat znajde na "repeat" J. Za konec sta tu še dva komada Frozen in The Somberlain, ki rešujeta čast prve plošče. Tudi tokrat je za naslovnico poskrbel Necrolord, ki pa se tudi tokrat ni oddaljil od znanega modro-črnega konteksta, ki je že kar nekako zaščitni znak Dissection.

"Live Legacy" je odlična live plošča, ki jo priporočam vsem, ki vam black metal nekaj pomeni, medtem ko Dissection privrženci, če plošče še nimate, kaj čakate?!? Vsi fani boste ob poslušanju verjetno prekleli vse srečneže, ki so na dotični dan stali pred odrom nevedoč, da mogoče gledajo enega zadnjih koncertov tega odličnega benda. A brez skrbi, če gre verjeti Jonovim besedam, potem "See ya on tour 2004-05". :)))

Avtor:   Primož



   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.