www.firegoat.com » Recenzije » Blaze
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version
Blaze - "As Live As It Gets"
SPV 2003

Priznati moram, da sem bil kar nemalo presenečen, ko sem zvedel da namerava Blaze Bayley (bivši pevec Iron Maiden in Wolfsbane), že po svojih prvih dveh studijskih ploščah "Silicon Messiah" in "Tenth Dimension" izdati dvojni koncertni album. Še posebno po njegovih zdravstvenih težavah, ki res niso obetale nič dobrega se je zdelo to vse prej kot verjetno. Zato je še toliko bolj nenavadno, da se ga ponovno sliši v zelo dobri formi.

Blaze je več kot ambiciozno zastavil ta sprva solo projekt in ustvaril izredno kakovosten band, ki ima jasno začrtane smernice. Njihova set lista deluje res navdušujoče. Poleg komadov iz že omenjenih dveh stvaritev z njegovim bandom, so tu še štiri stvaritve iz obdobja pri Iron Maiden (When Two Worlds Collide, Virus, Sign Of The Cross, Futureal) ter ena iz časov z Wolfsbane (Steel). Zraven pa se znajde še priredba Led Zeppelinov Dazed & Confused, ki je zanimiva interpretacija te stare klasike rocka.

Produkcija je pohvalna in občutek studijskega "poliranja" je zanemarljiv. Zvok je tipičen za britanski band, ki ima svoje korenine v žanru N.W.O.B.H.M.. Tudi glasbeni stil skupine je v maniri klasičnega heavy metala stare britanske šole, vendar veliko komadov vsebuje elemente, ki niso ravno značilni za to zvrst. Zlasti nekateri komadi z zadnje plošče zvenijo precej doomovsko (npr. Stranger To The Light), medtem ko je ponekod zaznati nekaj "trashiranja" (npr. Ghost In The Machine) in power metala (npr. "helloweenovski" Born As A Stranger). Vendar se jim ta kombinacija več kot uspešno posreči, saj gre za skupino že prekaljenih mačkov, ki vedo kako se tej stvari streže. Morda nekoliko moti le vrstni red komadov, saj bi se npr. melanholični "Stare At The Sun" bolj ujemal nekje proti koncu koncerta.

Še posebno bi kot prijetno presenečenje izpostavil Virus, sicer single Iron Maiden iz leta 1996. Edina komada ki ju pogrešam sta The Launch ter Man On The Edge (Iron Maiden). Blaze osebno napove popolno "bastardizacijo" Dazed And Confused, zato se ne gre čuditi, zakaj se je odločil za priredbo te stare klasike. Kar pa se tiče "maidnovskih" komadov, dvomim da jih bodo slednji, razen morda Futureal, že v kratkem ponovili na svojih prestižnih koncertih, poleg tega je le malo dokumentacij, ki bi nam nudili Blaza v živo z Iron Maiden. V svojih enkranizacijah Maidnov grejo Blaze včasih še dlje, zlasti v tercetnih prehodih (včasih izpadejo že kar malce preveč nagruvano), takarat res zvenijo kot skoraj popolna imitacija Iron Maiden. Ritem linija seveda ne doseže tiste Harris/McBrain, čeprav gre za tehnično zelo dobro izpiljeno dvojico. Bayley s svojim mračnim in energičnim vokalom še dodatno podkrepi apokaliptične note same glasbe. Vrhunec koncerta je seveda Sign Of The Cross, v svoji prvinski izvedbi.



Če vam je bil Blaze všeč že kot pevec Iron Maiden, ali če imate katero od njegovih "solo" plošč (Blaze je sicer ime banda in ne Bayleyev solo projekt), potem se vam res ni treba obotavljati pri nakupu tega sijajno odigranega koncerta. Blaze je več kot uspešno unovčil svojo preteklost, čeprav ne gre dajati vnemar obe studijski plošči, kar je več kot očitno tudi na "As Live As It Gets". Če že ne po drugem, gre to sklepati tudi po burnih ovacijah prisotne publike. Vsekakor je ta plošča ena izmed novih dobrot za vsakega pravega fana Iron Maiden in klasičnega heavy metala.

Ploščo je posodila trgovina Big Bang Music. Kupite jo lahko na Čopovi 42 v Ljubljani.


Avtor:   Peter



   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.