www.firegoat.com » Recenzije » Grave Digger
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version
Grave Digger - "Lost Tunes From The Vault"
G.U.N. Records 2003

Vsi ljubitelji glasbe Grave Digger, ki nimate limitiranih izdaj studijskih plošč Grave Digger, posebnih - japonskih izdaj studijskih albumov skupine, ali niste pretirani ljubitelji (kot tudi jaz nisem) "a tribute to" plošč! "Lost Tunes From The Vault" je zbral vse te samonikle in do danes po svetu raztresene koščke, končno v skupen mozaik. Booklet je ceneno skropucalo strnjeno na štiri strani in spominja na Sparov propagandni letak, z izjemo groteskne naslovnice, ki prikazuje plešoče okostnjake na grobovih. Srednjeveška rezbarija vzeta iz Schnädlerjeve "Svetovne kronike" iz leta 1493 je namreč taka, da se lahko narežiš do solz. Posebno bode v oko "delno razkrojena" dama na skrajni desni naslovnice. Študentje človeške anatomije bodo navdušeni ob premlevanju detajlov, ki jih ponuja rezbarija. Cena cd-ja je omamna. Od 2,0 do 2,5 čuka.

Sedaj pa sem prihranil slajše stvari. Ob poslušanju tele nedolžne kompilacije raritet dobiš občutek, kot bi skupina izdala novo ploščo. Pesmi si sicer sledijo kronološko a glede na raznoliko zgradbo ustvarjajo silen kontrast skozi ploščo. Tevtonski razbijač My Life, baladeska Dolphin's Cry, ali srednje hitra pesem našpičenih "easy come, easy go" rifovskih prehodov imenovana Don't Bring Me Down (če naštejem le prve tri, slednja je ena treh pesmi te kompilacije, ki do sedaj na Evropskih tleh še niso izšle) nosijo atribute, ki si jih sleherni fan Grave Digger lahko le želi in jih pravzaprav pričakuje. Najpristnejšo obliko heavy metala na zemeljski obli. Naviti snare okrepljen s treskanjem dvojnega pedala, živ, kot britev oster rezget kitare in seveda skrajno razjarjeno petje C. Bolthendala s svojim značilnim kruljačenjem, "koje obara s nogu". Nekaj trdih metalskih buč se bo zakotalilo v noč z nevtronskim spinom!!!

Pri G.U.N. Records so zbrcali skupaj malo manj kot uro glasbe in to tudi z vključitvijo popolnoma enakih, '97 verzij, klasik skupine Witchunter, Heavy Metal Breakdown in Headbanging Man, ki jih je založba izdala že na "Masterpieces" lansko leto. Tale zaporedni trojček je gotovo ultimativni "upper cut" skupine in srce "Lost Tunes From The Vault". Razbeljeno jeklo vsevprek!!! Torej še en razlog več, da vas "Masterpieces" ne bo več mamila, če jo slučajno še nimate, ker ti trije komadi so na "Masterpieces" edino, kar je vredno kakšne večje pozornosti. K barvitosti "Lost Tunes..." dodatno pripomore tudi ognjevit napad intenzivnega duela dvojnega bas torpediranja in kitarskega sekanja ujet v skladbi Parcival. Zvok nas produkcijsko ter po uporabljenih orkestralnih aranžmajih takoj opozori, da gre za "izgubljeno" pesem s plošče "Excalibur" (1999).

Preidimo na hitro še skozi priredbe. Starlight (orig Accept) iz leta '99 nosi presunljivo visoko linijo petja strička, ki v teh sekvencah še vedno neusmiljeno žanje z vokalom kot tetka smrt z ostrino rezila svoje kose. Children Of The Grave (orig. Black Sabbath) je strukturirana nalašč za priredbo s strani takšnega benda kot so Grave Digger. Popolnoma prepričljiv poskus s strani skupine preluknjan z dvojnimi bas pedal udarci, "zlobnikavimi"orkestralnimi aranžmaji v srednjem delu, rifovskimi šrapneli in Bolthendalovim tuljenjem v središču. Odigrano svojevrstno "grejvdigersko". Naštete svojskosti, ki gradijo ime Grave Digger, zmagoslavno dosežejo svoj vrhunec prav ob poslednjem komadu kompilacije, priredbi We Rock (orig. Dio).

Avtor:   Aleš



   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.