www.firegoat.com » Recenzije » Missa Mercuria
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version
Missa Mercuria - "Missa Mercuria"
Generation Records 2002

Tu je nemški "all star" projekt ali z drugimi besedami mešanica power, progresiv metala in hard rocka. Za bobne je v celoti poskrbel Andreas Lill (Vanden Plas) medtem, ko je Dennis Ward (Pink Cream 69) poleg produkcije projekta opravil celotno delo tudi na bas kitari. Seveda pa si je zaslužil zlato medaljo pri pisanju aranžmajev genijalni Günther Werno (Vanden Plas), ki je v celoti prispeval delo na klaviaturah. Ob družbi tretjega Vanden Plas člana kitarista Stephana Lilla je uigrani Vanden Plas trojec v veliki meri krivec, da marsikatera pesem potegne močno na Vanden Plas glasbo (slogovno in zvokovno). Šibek člen plošče je pevec D.C. Cooper (Silent Force), zaradi katerega otvoritveno mitraljiranje riffinga pesmi Divine Spark kajkmalu zbledi, saj v ospredje vse preveč rine D.C.-jev tanek vokal. Back vokalne multi harmonije sicer do neke mere zapolnijo praznino v refrenu, a pesem nikakor ne prepriča.



In sporočilo? Bogato besedilo bookleta razodeva marsikaj. Takšnih misli je bilo projeciranih v prostor že kar precej, pa vseeno. Ne iščite odgovorov zunaj. Biljoni ljudi, biljoni različnih individualnosti. Torej kot individuum ima vsak od nas natančno določeno pot po kateri hodi in vsi odgovori ležijo v vsakem od nas. Odgovorov je toliko kot resnic. Neizmerljivo veliko. Naučiti se spoznati ljubezen. Treba je biti pogumen. Sreča vedno spremlja pogumne. Živeti v strahu, pomeni živeti pod okriljem inštitucije. Strah pa rojeva nasilje, sovraštvo, vojne, in vse ostal nevšečnosti, katerih večni ujetniki smo, še posebej zaradi zatekanja k pokorščini inštitucijami, med njimi še posebej RKC in njenemu krščanskem fundamentalizmu. Besedila na nevsiljiv način, zelo enostavno razlagajo zablode človeštva in pot k spoznanju univerzalne resnice.

Prvi vrhunec je nedvomno Mother Earth. Odlično skomponirana pesem z izredno atmosfero, ki ga pričara impresivna ritemska podlaga (ob poslušanju dobiš občutek, da se je nekdo poleg igral s tolkali) in izrazen vokal gopel pevke Lori Williams. Spontano in prepričljivo deviško. Sledi ji pesem kjer seka ven resnična Vanden Plas kemija, kajti omenjeni "VP" trojici se s svojim vokalom pridruži četrti "VP" član, pevec Andy Kuntz. Fant vzame znova poln zalet in pesem dobesedno raznese od raznobarvne živosti, ki je ujeta v njej.

Generalno gledano je plošča pestra in dinamična sestavljanka inštrumentalnih vložkov in kompaktno strukturiranih pesmi. Z izjemo že omenjene Divine Spark in silno pocukrane lajne Farewell's For Love's Sake, je Missa Mercuria popoln napad visoke atmosfere. Odlična, prava germanska šola produkcije je z nami. Kitare mestoma zarežejo z vso silo, rifi so kjer je to potrebno, previdno trokirani z dlanjo, ponekod pa je rif spuščen in njegova odprtost tako polni zvok kompozicij. Naslovni komad z Beyrodtovim (Silent Force, ex-Sinner) rifanjem v ospredju vleče na The Ytse Jam (Dream Theater). Pesem je progresivna lepotica h kateri se vključi vodilni ženski gotski vokal s spretno zabeljenim kontrastom dodanih dvojnih vokalnih harmonij v refrenu. Sledeča Fairytale Of Truth s klaviaturami v ospredju je njeno enakovredno nasprotje. Peti del Journey through Hades imenovan Rectificando z Davidoom Readmanom (Pink Cream 69) na vokalih, je hardrokersko obarvani zaključni vrhunec, ki resnično ustvarja približek kemije Pink Cream 69.

Debut projekta Missa Mercuria je soliden poskus. Ujel je izredno živost . Kompozicije žarijo atmosferično intenzivnost in ne razpadajo v kakšnem "teženju", pač pa izraznost in skladnost motivov vseskozi skrbi za njihovo kompaktnost. Simbioza klasičnih orkestralnih aranžmajev in mojstrovin, ki jih ponujajo odlični glasbeniki leži v ravnovesju. Z izjemo dveh omenjenih šibkih točk, je Missa Mercuria silno zanimiva zadevica in vredna vaše pozornosti.

Avtor:   Aleš



   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.