www.firegoat.com » Recenzije » Magus Noctum
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version
Magus Noctum - "Guardian Of The Desert"
Impaled Productions 2003

Pred nami je prvi "full lenght" album ljubljančanov Magus Noctum. Gre za težko pričakovan izdelek, katerega vsebina je že nekajkrat uspešno prestala preizkus pred koncertno publiko - tako domačo kot tujo. V primeru Magus Noctum govorimo o skupini, katere glasba, nastop in opaznost so rasli takorekoč iz meseca v mesec. Izoblikovati jim je uspelo lastno, neodvisno glasbeno identiteto in razviti izraznost, ki ostane poslušalcem v spominu. Pa so vse to uspeli prenesti na svoj studijski izdelek?

Guardian of the Desert je album, ki že na prvi pogled zbode v oči. Desert? Puščava pač ni ravno pogost motiv v dotični veji metala (zelo splošno gledano, seveda)...no, ja, kak "Frozen Tundra Wasteland" se že najde, drugače pa, hmm... bolj gozdovi, pretežno severni, zasneženi in pomrznjeni po možnosti. Naslov albuma morda ni ključni kriterij, izraža pa določeno izvirnost. In ker so naslovi (večinoma...) izpeljani iz bistev albumov, torej glasbe na le - teh, je slutiti, da ne bomo priča rutinirani žanrskosti, s kakršno nas dandanes zalaga vse preveč skupin.

In tako tudi je. Iz glasbenega stališča je Guardian of the Desert vsekakor izredno dodelan album, vreden pozornosti. Vendar pa dodelanosti ob strani stojita razgibanost in že opažena izvirnost, ki odločno in dokončno ločita Magus Noctum od množice klišejskih skupin. Komadi so raznoliki, hitro ločljivi in razpoznavni, kar se je pokazalo tudi pri izvajanju v živo. Vsebinsko, tako z glasbenega kot tudi z besedilnega stališča, izražajo svojevrsten značaj, lasten le Magus Noctum. Prevladuje mistično - mitološko vzdušje, ki pa še zdaleč ni žanrsko. Tematika in atmosfera sta edinstveni, daleč od neštetih, lobotomiziranih invokacij Satana in gotske patetike ali pa absurdno mačističnih glorifikacij skrajno neintelektualnih in poenostavljenih elementov določenih (superiornih? hah) poganskih kultur. Besedila so obenem mitoloških razsežnosti in mistično osebna, zelo intenzivna, prežeta z originalnimi čustvi in koncepti, ki so jasno izraženi.

Glasbena podoba je skozi ves album skladna z besedili. Za dinamiko je poskrbljeno - menjave ritmov, melodika in dodelani prehodi med atmosferičnostjo in udarnostjo (obe sta prisotni v ravno pravšnji meri), ter včasih sozvočje obeh, poskrbijo, da poslušalcu nikoli ni dolgčas, obenem pa dopolnjujejo izraznost besedil. Komadi so (tudi zaradi tega) zaključene celote po sebi, kar je - poleg izvirne melodike in dobro plasirane udarnosti - morda ključen element njihove razpoznavnosti. Zanimiv dodatek so orientalske teme, ki se pojavljajo skozi ves album in že tako izvirni glasbi dodajo pridih mistike 1001 noči. Na tej točki je potrebno posebej pohvaliti delo kitar in klaviatur, ki učinkovito vnašajo in nosijo omenjeni element ter ga integrirajo v celostnost glasbe Magus Noctum ter s tem zaključijo njen edinstven značaj.

Dober vtis albuma kvari le to, da določeni elementi, (npr. klaviature ali pa vokal) včasih ne pridejo dovolj do izraza zgolj zaradi slabše kvalitete zvoka. Škoda, saj bi bili še bolje izraženi individualni talenti članov banda, ob večji razločnosti pa bi bili še bolj impresivni tudi tisti najbolj udarni deli. Tragično je, da je tako izvirnemu bandu onemogočeno snemanje pod pogoji, ki jih imajo določeni "veliki" bandi. Vendar pa si Magus Noctum zaslužijo vse pohvale za izjemen glasbeni izdelek in za pogumno izdajo prvenca, ki je zaključena celota umetniškega značaja in profesionalne dovršenosti, zvoku navkljub (konec koncev le - ta še zmeraj ni niti pol tako gnil kot pri npr. Darkthrone). Vredno poslušanja, vredno vsake zbirke, "Guardian of the Desert" je ( in bo ) ključen izdelek za celotno slovensko metal sceno in "Collector's Item" prihodnosti. Pogumno naprej!

Avtor:   Jaša



   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.