www.firegoat.com » Recenzije » Thunderstorm
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version
Thunderstorm - "Witchunter Tales"
Northwind Records 2002

Če se ne motim, se pod mojim secirnim orodjem nahaja drugi zapovrstni album italijanskih doom metalcev. Pisci glasbe morajo prav gotovo biti popolnoma obsedeni s Tonyjem Iommijem. Neverjetno, toda sam rifing v glasbenih motivih je neposredna kopija tistega kar so prinesli na dan legendarni kultni bendi tipa Black Sabbath ali Pentagram. Seveda z očitno in pomembno razliko. "Witchunter Tales" je popoln čustveni invalid, ki ne pričara prav nobenih občutij. Celo akustična Edge Of Sanity slepo sledi uvodu sabatovske Children of the Grave.

Družni težki zvočni beat masivnega in okamenelega kitarskega rifinga, ter treskanja bobnov. Zvok je sicer poln, vendar je v njem ostalo še mnogo neizkoriščenega prostora. Tu mislim predvsem na "mrtvo" in ceneno produkcijo. Kitare bi lahko porinili še bolj naprej. Seveda se kitarist izkušeno oklepa vah efekta in zavidljivega zategovanja strun skozi ploščo. A ob občutku, da sledi vsej originalnosti mojstra omenjenega v prvem odstavku te recenzije, me resnično vse mine.

Za vokale je poskrbel kitarist Fabio "Thunder" Bellan. S svojim melodičnim pristopom, sicer streniranega vokala, je vzel glasbi atribute, po katerih slovi doom metal. Oživljanje popolne obskurnosti, večne pogube in popolne groze ni uspelo. Barva Fabiovega glasu bi bila mnogo primernejša za kakšen power metalski bend. Kako neuspešna je kombinacija Fabiovega vokala z zvokom skupine dokazuje njihova priredba Black Sabbath pesmi Electric Funeral. Niti kančka sledu emotivne erupcije, ki jo ponuja original niso Thunderstorm uspeli ujeti v tej priredbi.

Posvariti vas moram še na eno stvar, za katero skupina ni prav nič kriva. Posnetek prve pesmi nosi napako v svojem zvočnem zapisu. Otvoritvena pesem Reality "preskoči", ko se odvrti njenih dve minuti in štirinajst sekund. Zato bodite pozorni pred investicijo.

Suma sumarum. Thunderstorm ne ponujajo ničesar novega. So povprečna kopija že omenjenega. Gojijo slog striktno orientiran na žgočem masivnem odprtem rifingu tipa Black Sabbath, a brez kitarskih solaž. Enostavni in fluidni prehodi so vgrajeni sredi pesmi ali na njihovih uvodih ali izhodih. Vse z namenom biti udaren in ohranjati udarnost lastne glasbe. Torej plošča načeloma ni slaba. Skupina ima še precej rezerve. In v prihodnosti si bodo fantje morali zadati enega poglavitnih ciljev, da izražajo skozi glasbo sami sebe, ker so trenutno kot glasbeni klon izgubljeni znotraj lastne neprepričljivosti.

Ploščo je posodila trgovina Big Bang Music. Kupite jo lahko na Čopovi 42 v Ljubljani.


Avtor:   Aleš



   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.