www.firegoat.com » Recenzije » Arena
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version
Arena - "Contagion"
Verglas 2003

Auu, tole peče! Hej, kako škripajoče zeva distorzija kitare! Kar zares izstopa in vnaša svežino v novo ploščo je Mitchellova kitara. Kot še nikoli. Slogovni odmik? Da! Vnesti svežino in pri tem ostati zvest svojemu slogu. Contagion je zadetek v polno kar se tega tiče. Nova presunljiva plošča britanskih progresivcev s tipično otoško produkcijo. Torej kitarska štimunga najprej zbode v uho. Potem pa predstava Roba Swodena. Fant se je nekako še na prejšnji plošči lovil v izraznosti in njegova barva glasu je zelo rada potegnila na bivšega vokalista skupine Paula Wrightsona. Nov album je pisan Robu na kožo. Fant je izrazitejši kot kdajkoli. Tu je doma. Skozi koncept plošče se konstantno prilagaja v pevskih linijah vživeto in njegov raznobarvni spekter vokalnih sposobnosti je le pika na "i" izjemni atmosferi, ki jo je sposobna razviti skupina in dosega dramatične vrhunce npr. v zasanjani Mea Culpa ali v grandioznem častnem krogu imenovanem Ascension.

Kot vedno tudi tokrat kitara in klaviature predstavljajo hrbtenico in vso specifičnost, ki nam jo ponuja ime Arena. V mislih imam sodelovanje Nolana in Mitchella. Kitara podprta z masivnim polaganjem klaviaturskih linij, instrumenta sta mnogokrat združena v dvojnih harmoničnih napadih (Riding The Tide) in kot vedno popolnoma skladno a nepredvidljivo peljeta zgodbo skozi tematsko raznolikost. Motivi se genialno prelivajo drug v drugega, visoka atmosfera ne pojenja niti za trenutek, kot je to v navadi progresivcev, ki radi ko že razvijejo fluidnost in pesem "steče" skozi naslednji glasbeni motiv "zamorijo" s kakšnimi psihadeličnimi prebliski, neustreznimi vskoki pavz ali aritmije ter s predoziranostjo glasbenih lestvic, ki režejo kompaktnost pesmi. Arena, melanholiki tradicionalne otoške šole progresivnega rocka skupin kova Pendragon, I.Q. ali Pallas, pa tega ne poznajo. Vse skupaj je znova izpadlo kot uravnovešena sestavljanka, ki kriči v iskanju svobode in absolutnega "feelinga" skozi ekspresijo glasbene umetnosti. Izreden glasbeni kontrast lahko najdemo tudi v živahni in melodični "debeli" bas liniji, ki predstavlja pravšnjo uravnilovko klaviaturam, še posebej na mestih, kjer leži kitara namerno v ozadju in vodijo klaviature glavno melodijo (Spectre At The Feast).

"Contagion" je konceptualni album. Virološka infekcija simbolizira vsesplošni duhovni kolaps "moderne" zahodnoevropske družbe. Ena neštetih podobnih zgodb o nujnosti preobrazbe. In te vesoljske kompozicije "izven časa in prostora", znotraj katerih so vtkani ti verzi! Skrajno prepričljivo. Arena so naredili evolutivni korak naprej v svojem glasbenem izražanju. "Contagion" je drugačna (najtrša doslej), hkrati pa je ujeta v njej vsa prepoznavnost in unikatnost skupine. Fantastično!

Ploščo je posodila trgovina Big Bang Music. Kupite jo lahko na Čopovi 42 v Ljubljani.


Avtor:   Aleš



   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.