www.firegoat.com » Recenzije » Exhibition
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version
Exhibition - "The Sign Of Tomorrow"
Limb Music Publishing / SPV 2003

No, kaj bo tole leto res leto fantastičnih prvencev? Ni dolgo tega, kar sem doživljal katarze ob izidu prvenca Masterplan in že je tukaj novi šok. Exhibition so skupina bivšega Seven Witches pevca Bobbyja Lucasa ter bivših članov skupine Eternity X. Torej, zbrala se je druščina izkušenih glasbenikov. Kako uspešno so skrižali tradicionalni ameriški speed metal s progresivnimi prvinami! Brez heca, a v motivih pričarajo Exhibition zgodnji Dream Theater "feel" njihovega prvenca ali Images And Words albuma. Kjer pa vskoči Bobby s pevskimi linijami, preidejo Exhibition v pravi U.S. starošolski speed metal. Fantove linije močno spominjajo na tiste kakšnega Jamesa Rivere (Helstar, Destiny's End, Seven Witches) ali Johna Archa (Fates Warning), ker se rade spogledujejo s poltonskimi odkloni.

No, spet smo z zgodbo v starem Egiptu. Kar je posebnega občudovanja vredno, je produkcija. Ujela je vso živo nabritost kitare in vso jezo pevca Bobbyja. Uvodi pripadajo klaviaturam! Vse stoji na molih, zvok je poln in globok. Glavni motivi so podprti z rifingom hitrega denfanja strun preko razstavljenih akordov. Visoka atmosferičnost je vseskozi zagotovljena in dejansko te lahko odnese tja nekam v deželo faraonov, piramid, mumij, skarabejev, antigravitacijskih polj, ups...Torej da ne izgubim niti. Progresiva. V prvi vrsti je tole progresivni metal. Bobni nikakor ne mirujejo, velikokrat prelamljajo osnovni ritem, padejo v kontraritem, konstantni ter raznobarvni prehodi dvigujejo dinamiko albuma. Produkcijsko so potisnjeni naprej. Živo, razjarjeno, neukročeno, zlobno ter za povrhu so, kot specialni bonus, Exhibition pri vsem tem še izredno nepredvidljivi!

Fantje razvijejo temačno vzdušje (evo, že naslov je tak) v "Dark Horizon" z izjemnim srednjim delom polnim vratolomnih preobratov. Dinamično poigravanje klaviatur in kitare skozi raznovrstne prehode in motive v pesmih posebej izstopa tudi v treskajoči naslovni pesmi ali "Before The End Of Time". Dotik zla! Pravi užitek je poslušati album, ki tako fluidno teče skozi ušesa, kajti raznovrstni motivi se skladno dopolnjujejo in ne znižujejo visoke atmosfere. Za vesoljnim potopom ("Dark Horizons") so pripeli fantje lažjo in svetlejšo "Shattered Memories", ki ohladi prizorišče, a sledeča "Queen Of Pain" znova popelje atmosfero k vrelišču. Končni "knock out" servirajo Exhibition s fantastično "Voices In The Night" okusno vpetih klaviatur, ki v refrenu s svojo tematiko pričara orientalski pridih.

Prvenec bruha izjemno intenzivnost in energijo, ki ne pojenja niti za trenutek. Tole pa bi lahko združilo pod skupni imenovalec tako ljubitelje kakšnih jeznih "spiderkotov" ala Helstar ali zgodnjih Fates Warning na eni, kot tudi Dream Theater na drugi strani.

Ploščo je posodila trgovina Big Bang Music. Kupite jo lahko na Čopovi 42 v Ljubljani.


Avtor:   Aleš



   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.