www.firegoat.com » Recenzije » Masterplan
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version
Masterplan - "Masterplan"
Painful Lust / Soul Food 2003

Tale izdelek pomeni pravšnjo otvoritev nove metalske sezone. Pod prvencem nove skupine so zbrani prekaljeni glasbeniki. Odpadnika Hellowen (baje ju je skupina po zadnji turneji kar odpustila), kitarski maestro Roland Grapow in eno prvih imen bobnanja nemške power metal scene Uli Kusch, potem Jan S. Eckert (Iron Savior) na bas kitari ter Jorn Lande (ex-Ark, Beyond Twilight, Jorn) na vokalih. Kusch in Grapow sta se v preteklosti že izkazala kot izjemna komponista pri Helloween. In tudi tokrat sta ponudila 11 vrhunskih pesmi. Fanta sta prenesla zares tisti visoko atmosferični "feeling" ter vso intenziteto, ki krasi zadnji dve Helloween plošči, naravnost v prvenec svoje nove skupine. Da pesmi razganja od emocij ni treba posebej poudarjati, saj je z nami Jorn Lande, ta čas eden tistih pevcev, katerega klon bi si marsikatera skupina želela imeti za mikrofonom. Skratka človek, za katerega še najbolj zagrizeni Whitesnake fani niso mogli verjeti, da na "Once Bitten..." (The Snakes) iz leta 1998 poje Lande in ne David Coverdale, je dodal prvencu Masterplan izreden kontrast. Kako sveže zveni tole!

Kompozicije so raznovrstne, od svetlobno hitre "Crawling From Hell" z izjemnim srednjim delom, ki nosi značilni helovinski "picking", medtem ko klaviature držijo v ozadju izredno vzdušje, do orientalsko zastavljene srednje hitre atmosferične bombastike "Bleeding Eyes". Ploščo pa zaključijo na najlepši možni način, s fantastično kompozicijo "When Love Comes Close", kjer Landejev hardorokersko izrazni vokal še posebej ugaja. Variacije izrednih prehodov, ko vsaka nota venomer najde pravo mesto, ko klaviature vseskozi delajo enakovredno družbo kitari, ko bivša člana buč zares ponudita vse svoje vrhunstvo, ki ga pravzaprav od njiju pričakujemo. Na helovinski "Heroes", ki je v refrenu še najbolj klišejsko zastavljena, vskoči M. Kiske s še vedno neverjetno ohranjenim vokalom (uf, kakšna škoda, da mu metal ne diši več). Pesmi so kratke, motivi so prefinjeno združeni in fluidno prehajajo drug v drugega, zato niti ena pesem "ne zateži". Zvok je vseskozi poln. Fantje nekajkrat pričarajo moderen popačen zvočni beat odprtega rifinga v "Enlighten Me" (z izrednim refrenom) ali "Into The Light".

Brezkompromisno in skrajno podivjano so Masterplan prevetrili power metal sceno. Za vse ljubitelje Helloween in njihovih kvalitetnih klonov, kot sta npr. Edguy ali Avantasia, so Masterplan nepogrešljivi v zbirki plošč! Hm... Čeprav se je leto 2003 komaj začelo, lahko že sedaj rečem, da je verjetno tole debut leta 2003 in da so Helloween postali nemški Deep Purple s celim kupom potomcev. Imajo že tri otroke: Gamma Ray, Iron Savior in novorojenčka Masterplan.

Avtor:   Aleš



   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.