www.firegoat.com » Intervjuji » StrommoussHeld
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version

INTERVJU Z STROMMOUSHELD
Odgovarjal: Maels
Intervju je bil narejen 03/09/2003 po elektronski pošti
Intervju naredila: Anja


Za Poljake StrommoussHeld sem prvič slišala, ko nas je kontaktiral njihov vokalist in kitarist Maelstrom ter predlagal, da bi se med njegovim obiskom v Ljubljani (v Sloveniji je bil namreč na strokovni ekskurziji, saj na poljski univerzi študira slovenski jezik) dobili na pijači. Zmenili smo se na Prešernovem trgu in se podali na krajše nočno raziskovanje Ljubljane. Čeprav sem imela namen intervju narediti tisti večer, smo se na Maelsovo prošnjo odločili, da ga naredimo po elektronski pošti.

Živjo Maels!


Živjo Anja in vsi bralci Firegoat zina!

Od tvojega obiska v Sloveniji je minilo že skoraj mesec dni. Si še vedno tako navdušen nad mojo državo? Se nameravaš nekega dne vrniti (in spet obiskati Orto bar in Skelet, ha ha ha)?

Ja, seveda. Vrnil se bom oktobra, ko bom s StrommoussHeld na Transcendental Route Tour 2003, naši evropski turneji. Takrat bomo lahko spet ponovili ljubljanski "Tour de Bar", ki se bo zaključil s horse burgerjem v Tivoliju. Še vedno sem zelo navdušen nad Slovenijo. Še posebej nad Ljubljano, Bledom in Piranom. In kot že veš, na Poljskem študiram slovenščino.

Zdaj pa k bolj resnim vprašanjem. Na kratko mi povej nekaj o zgodovini StrommoussHeld.

No, tudi prejšnje vprašanje je bilo resno... StrommoussHeld sem leta 1999 ustanovil skupaj z Norrimom in Ulvom. Posneli smo nekaj demo posnetkov, odigrali nekaj koncertov, potem pa podpisali pogodbo z italijansko založbo Avantgarde Music, ki je izdala naš prvenec "Behind the Curtain" in bo izdala tudi naš drugi album.

Kje ste našli ime StrommoussHeld in kaj pomeni?

Zaenkrat je to še skrivnost. Mogoče se bomo v prihodnosti odločili povedati kaj več o tem. Ime našega benda je težko črkovati, našo glasbo je težko opisati in nas je težko razumeti kot posameznike in kot glasbenike.

Ali obstaja za bendom kakšna posebna filozofija?

Ja, preseganje omejitev, odkrivanje novih oblik, stilov in zlivanje le-teh v eno.

Vem, da ne marate omejevati lastne glasbe z vrstami stilov, toda če bi to moral narediti, kako bi jo opisal?

Nekateri našo glasbo opisujejo kot temačen in psihodeličen industrial metal, drugi spet pravijo, da igramo avantgarden black metal. Mislim, da imajo prav oboji, v resnici pa mi je za oznake vseeno. Poskušamo najti popolnoma nov, samosvoj stil. To je naš glavni cilj.

Pred prvencem "Behind the Curtain" ste izdali dva demo posnetka ("Vexilla Regis Prodeunt Inferni..." - 1999 in "Being As A Compromise" - 2000) in promo CD "My Microcosmos" - 2001. Vsi ti izdelki se med seboj precej razlikujejo...

Ja, res je. Tudi naš naslednji album se bo razlikoval od ostalih. Ne maramo se zadrževati na istem mestu, trudimo se razvijati, iti naprej.

Kakšne ocene ste dobili za "My Microcosmos" in "Behind the Curtain"? (Večina recenzij, ki mi jih je uspelo najti, je bila v poljščini.)

Pravzaprav je bila večina recenzij za "Behind the Curtain" narejenih v angleščini. (Že mogoče, a jih ni na Internetu - ur.) Bile so zelo pozitivne. Dobili smo le dve negativni kritiki s strani Američanov, toda oni najverjetneje ne bodo nikoli naklonjeni našemu avantgardnemu stilu. Bolj me zanima, kakšne so kritike s strani Slovencev...

Kot si rekel, ste podpisali pogodbo z Avantgarde Music. Kako ste zadovoljni z njihovim delom do sedaj?

Mislim, da so ok. Dobro je, če te oglašujejo v revijah kot so Terrorizer, Legacy in druge. StrommoussHeld ima dobro začetno pozicijo, česar večina mladih bendov na žalost nima. Prezgodaj je še, da bi lahko karkoli rekel o delu, ki ga za nas opravlja Avantgarde. Pokazalo se bo skozi naslednjih nekaj mesecev.

Vaša zasedba od marca 2003 šteje šest članov. Pred tem ste zamenjali kar nekaj članov. Ali pričakuješ, da bo trenutna zasedba stalna?

Upam, da bo tako. "Behind the Curtain" smo posneli kot trio, toda sedaj smo močnejši kot kdajkoli prej.

Sodeloval si tudi v Dark Gallery in Sirius, bendoma ki dandanes več ne obstajata. Ali trenutno sodeluješ v kakšnem stranskem projektu?

O svojih prejšnjih bendih ne razmišljam več kaj dosti, saj je StrommoussHeld moj prvi resen bend. Imam pa tudi solo projekt z imenom Arthefact. Trenutno se pripravljam, da bom izdal singel "Simulacra" in našel dobro založbo.

Rekel si, da se s StrommoussHeld jeseni odpravljaš na turnejo... Bo to vaša prva evropska turneja? Kje vse ste igrali do sedaj?

Transcendental Route 2003 bo naša prva evropska turneja, igrali pa smo že na Poljskem in Slovaškem na Psycho'n'Roll 2002 turneji (8 koncertov na Poljskem in 2 na Slovaškem) ter na nekaj festivalih, kot na primer na "Metalmanii 2003" s Samael, Vader, Opeth, Anathemo - to je največji festival na Poljskem in na "Brutal Assault Open Air 2003" na Češkem z Malevolent Creation, Kataklysm, Pungent Stench in Hollenthon). Po Transcendental Route 2003 bomo imeli še 17-koncertno Dark Stars Festivals turnejo po Poljski, kjer se nam bodo pridružili še Closterkeller, Moonlight, Sacriversum in Delight.

Kakšni so bili odzivi publike na koncertih do sedaj?

Odvisno. Ponavadi je odziv zelo dober. Naš najboljši koncert je bil na "Brutal Assault Open Air". Takrat smo tudi igrali pred največ ljudmi.

Kakšni so vaši načrti za naprej (razen turneje)? Menda boste kmalu začeli snemati svoj drugi album...

Verjetno se bomo odpravili v studio v prvi polovici leta 2004. V "2econd floor temple" bomo morali vložiti veliko ur dela, zato bo najverjetneje izšel šele leta 2005.

Bi rad še kaj posebnega povedal našim bralcem?

Slovenija je eden najlepših krajev na svetu. Upam, da se vidimo na našem koncertu v oktobru. Ne pozabite obiskati naše strani na naslovu: www.strommoussheld.tk. Potešite svojo radovednost in odkrijte svet za zaveso...


   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.