www.firegoat.com » Intervjuji » Sear Bliss
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version

INTERVJU S SEAR BLISS
Odgovarjal: Andras
Intervju je bil narejen 04/02/2003 po elektronski pošti
Intervju pripravila: Anja


Tale intervju sem imela namen narediti oktobra 2002, ko so bili Sear Bliss na turneji z Grief Of Emerald, Bestial Mockery, Obtest in Skyforger, toda to žal ni bilo mogoče, ker so bili Sear Bliss prisiljeni odpovedati nekaj koncertov. Tako smo v Ljubljani videli vse prej naštete bende, Madžarov pa ne. Ker sem imela vprašanja že pripravljena, sem se odločila stopiti v kontakt z bendom in jih prositi za intervju po e-mailu. Andras je bil nad idejo navdušen, kaj vse je imel povedati, pa si preberite...

Za začetek, bi te rada vprašala zakaj ste se odločili band poimenovati Sear Bliss?

Vedno me je zanimala poezija. Frazo "sear bliss" sem našel v eni izmed pesmi Charlesa Baudleaira. Njegova umetnost mi je zelo všeč in pomislil sem, da bi bilo to dobro ime za skupino, ker so mi šla takrat na živce vsa povprečna imena.

Vem da te to pogosto sprašujejo, ampak opazila sem, da mnogi ljudje v Sloveniji ne poznajo vaše skupine, zato se nekako čutim obvezana temu vprašanju... Kratka zgodovina benda, kako ste začeli in podobno...

Skupino sem ustanovil leta 1993, s ciljem, da ustvarim nekaj izven povprečnega. Naš prvi demo "The Pagan Winter" je bil izdan leta 1995 in je požel velik uspeh v underground sceni. Rezultat tega je bila pogodba z Mascot Records z Nizozemske, ki je leta 1996 izdala naš prvi album "Phantoms". To je bil presenetljivo uspešen prvenec. Pozneje so izdali naš prvi demo kot poseben mini-CD. Naša druga plošča z naslovom "The Haunting" je izšla leta 1998. Posneli smo jo na Nizozemskem. Takrat smo šli na evropsko turnejo z Marduk. Naš tretji album je bil izdan leta 2001 in je izšel pri majhni založbi, zato so se Red Stream (ZDA) odločili za ponovno izdajo. Pri njih smo podpisali pogodbo še za dva albuma. Naš drugi album, "Forsaken Symphony", je izšel pri tej isti založbi pred nekaj meseci. Če koga zanima bolj podrobna zgodovina, naj obišče našo uradno spletno stran.

Vsi vaši prejšnji albumi so bili zelo dobro ocenjeni. Kakšni pa so odzivi na vašo najnovejšo kreacijo?

Odziv na "Forsaken Symphony" je res dober. Najbrž najboljši do zdaj, kar je zelo dobro. Tudi mi mislimo, da je to naše najboljše delo do sedaj.

Na žalost še nisem slišala vašega novega albuma. Mi lahko prosim poveš, v čem se "Forsaken Symphony" razlikuje od predhodnika "Grand Destiny"?

Je kar precej drugačen. Vsi naši albumi se razlikujejo drug od drugega. Rekel bi, da je "Forsaken Symphony" precej v duhu našega prvega albuma "Phantoms". Ima podobno atmosfero. Tudi dejstvo, da se je Csaba Csejtei (naš prejšnji kitarist in komponist) vrnil v Sear Bliss, prav gotovo prispeva k podobnosti. Zame je "Forsaken Symphony" zelo mističen album, kar se tiče vzdušja, medtem ko je "Grand Destiny" bolj direkten, ker smo bili takrat polni sovraštva.

V svoji glasbi ste že uporabili trobento, pozavno in bariton. S čim nas boste presenetili prihodnjič? Mogoče s tubo ali rogom?

Na "Forsaken Symphony" smo v dveh pesmih uporabili tubo. Ima zelo močan zvok in se zelo dobro prilega tema dvema pesmima. Načrtujemo tudi, da bi priredili par starih Sear Bliss komadov v klasičnem aranžmaju, predvsem s trobili. Upam, da se bo to uresničilo v toku tega leta.

Kaj pa vaš naslednji album? Že razmišljate o tem? Če že, kakšen bo in kdaj ga lahko pričakujemo?

Ja, napisali smo že tri pesmi za nov album. Lahko ti povem, da so to najboljše pesmi kar smo jih kdaj napisali, resnično. Komaj čakamo, da ga posnamemo. Mislim, da bo to enkrat v septembru.

V bendu ste imeli skozi čas veliko sprememb v zasedbi. Nekateri člani so odšli po lastni volji, drugi so bili bend prisiljeni zapustiti, nekateri pa so se celo vrnili in potem spet odšli. Lahko na kratko poveš nekaj na to temo?

Mislim, da se o tem ne splača govoriti. Stvari se zgodijo kot se pač zgodijo. Edina pomembna stvar pri vsem tem je glasba. Ego nekaterih članov sploh ne šteje.

Vem da poleg igranja pri Sear Bliss, sodeluješ tudi pri nekaj drugih projektih. Mi lahko poveš kaj o njih?

Najpomembnejši je Forest Silence. To je v bistvu bend našega bivšega klaviaturista. Igramo zimsko in kozmično inspiriran black metal. Naš nov mini-CD "The Eternal Winter" bodo izdali pri Regimental Records v marcu. Moj drugi projekt, v katerem prav tako igram z njim (Winter) se imenuje Wind. Igramo majestic black metal z odličnimi klaviaturskimi melodijami. Upam, da bomo kasneje v tem letu posneli kaj materiala.

Imeli ste nekaj težav z Mascot Records. Kako ste zadovoljni z Red Stream Inc.?

Z Red Stream smo zelo zadovoljni. V vsem nas podpirajo, z njimi imamo zelo dobre izkušnje. Imajo pravi underground odnos, kar zelo cenimo.

Kaj je bil vzrok, da ste morali odpovedati del turneje z Grief Of Emerald, Bestial Mockery, Obtest in Skyforger?

Pravzaprav smo morali odpovedati le slovenske in finske koncerte, na žalost. Tam smo si res želeli igrati, ampak ni šlo, ker nam organizatorji turneje niso mogli zagotoviti osnovnih pogojev. Hočem reči, da bi morali igrati zastonj. Niso nam mogli plačati niti potnih stroškov, zato smo morali vse skupaj odpovedati. To je res škoda.

Kdaj vas bomo lahko videli na turneji?

Res upam, da bomo kmalu lahko igrali v Sloveniji, to bi nam bilo zelo všeč. No, marca bomo imeli kratko turnejo po Nizozemski, Belgiji in Nemčiji. Ta bo prav gotovo dobra.

Do zdaj ste imeli že kar nekaj turnej. Obstaja mesto, ki vam je še posebej všeč (feni, klubi...) ali z drugimi besedami, kje bi želeli ponovno igrati?

Vedno uživamo, kjerkoli igramo, ampak publika na Nizozemskem, v Nemčiji in na Madžarskem je vedno super. Enkrat smo igrali v Torinu, tudi tam je bilo nepozabno.

Kaj pa mesta kjer še niste bili... Kje bi še radi igrali?

Kot sem že rekel, uživamo v igranju kjerkoli, bilo pa bi krasno igrati v Sloveniji... Organizatorji, kontaktirajte nas!

Obstaja kakšen bend s katerim bi posebej radi igrali?

No ja, ne vem... So bendi, ki jih spoštujemo in z njimi bi bilo lepo iti na turnejo. Zaenkrat se trudimo, da bi organizirali dobro turnejo.

Prosili so vas za sodelovanje v John Gayevi "The Beggar's Opera". Slišala sem, da je bila zelo uspešna.

Ja, res je. Uprizorili smo jo celo v gledališču Thalia (eno najbolj znanih budimpeških gledališč) in to zelo uspešno. To je zelo nenavadna zadeva za gledališko in metalsko sceno. Je neke vrste black metal opera. Zelo nam je všeč.

Bi še kaj dodal za konec?

Najlepša hvala za vašo podporo! Obiščite nas na www.searbliss.hu za aktualne informacije. Podpirajte kvalitetno glasbo.


   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.