www.firegoat.com » Intervjuji » Krisiun
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version

INTERVJU Z KRISIUN
Odgovarjal: Alex Camargo
Intervju je bil narejen 21/12/2001 na X-mass festivalu na Dunaju, Avstrija
Intervju pripravil: Poli


Na X-Mass Festival sem odšel malo na horuk, zato nisem imel časa pripraviti vprašanj za Krisiun. Pripravil sem jih za Nile, za Krisiun pa mi je zmanjkalo časa. Povrhu vsega pa sploh nisem vedel, če bom imel dovolj časa še za njih. No, na koncu koncev sem našel čas (fantje so ostali čisto do konca) in opravil intervju še z njimi. Ker poznam band že dolgo časa in sem njihov velik fan, mi ni bil problem izbrati vprašanj, a nekatera so vseeno malo tako-tako ("zimprovizirana"). Intervju je bil narejen v zelo sproščenem ozračju, malo pod hlapi, Krisiunovci pa so se me celo spomnili iz Ljubljane- še en dokaz koliko jim pomenijo fani. Na žalost pa nama je z Alexom zmanjkalo časa (avtobus se je že pripravljal za odhod), zato ga nisem uspel vprašati vseh stvari. No, pa drugič. Festival je vsekakor uspel, vsi bandi so bili čudoviti, na tem mestu pa bi se zahvalil Alexu za intervju (čeravno ga je bilo zaradi njegove "specifične" angleščine kar malo težko prevajati) in jim vsem skupaj zaželel veliko sreče v prihodnje- na mnoga leta! Peklensko naspidirani Death Metal ostaja tu za vedno in mi z njim.

O.K., najprej bi se ti zahvalil za odličen koncert nocoj.

Hvala, to cenim.

In kako drugače poteka turneja?

Odlično, vse je odlično. Lahko ti povem, da je to ena izmed najboljših turnej na katerih smo bili. Celoten paket je odličen. Imaš brutalne bande, prave bande kot... Zanimivo je, da lahko vidiš black metal in death metal bande igrati skupaj. In koncerti so odlični.

Kje igrate jutri?

Zwickau, Nemčija. To bo zadnji koncert.

In kako se prodaja zadnji album "Ageless Venomous"?

Slišal sem, da dobro. Nimam še vseh številk, toda... Za ta album smo naredili par turnej po Evropi, eno po ZDA in bile so dobre. Če si na turneji, je to zato, ker se album dobro prodaja. Ker, če se albumi ne prodajajo dobro, ne boš dobil priložnosti za turnejo.

Ali si popolnoma zadovoljen z zadnjim albumom, ali bi sedaj kaj spremenil?

Človek, lahko ti povem... kasneje vedno najdeš napake veš. Mislim, nihče ni popoln. Tokrat smo želeli zveneti bolj čisto. Želeli smo zveneti drugače kot večina povprečnih death metal bandov. Še posebej v Južni Ameriki je veliko skupin, ki želijo zveneti kot mi. in to so mulci, ki želijo biti brutalni in hitri. Mi to igramo že 15 let, torej smo že precej izkušeni... No, tako nekako je. Odločili smo se malo premakniti, ne spremeniti, ampak bolj pokazati ljudem, da se da tudi iz death metala nekaj napraviti. No kakorkoli, mislim, da na koncu zvenimo malce preveč čisto. Pogrešamo nekaj "moči", toda še vedno je oster in čist izdelek. Mislim, lahko slišiš vse kar smo naredili. Recimo, zvok bas bobnov smo naredili malo bolj "kovinski", da bi se jih pri tako hitrem igranju bolje slišalo. Toda že naslednji album bo lahko težji. Nikoli ne vemo. Zmeraj nas nekaj sili, da gremo naprej in posnamemo še več albumov. To je samo še eden izmed naših albumov in trenutno smo pripravljeni na naslednji korak.

Kakšna pa je pogodba s Century Medio za naprej? Za koliko albumov ste podpisali?

Podpisali smo za 3 albume. Dobro delajo z nami in zadovoljni smo s tem, kar počnejo za nas. Toda založbe so samo založbe, če me razumeš. Še naprej bomo igrali brutalno in hitro. Za vedno. Mogoče, da v prihodnosti... kaj pa vem, zamenjamo založbo ali karkoli. Glede tega nimamo nikakršnega pravila. Še naprej moramo igrati HITRO! Založbe nam ne bodo govorile kaj in kako lahko počnemo in nikakršnih uslug ne sprejemamo.

Ja, počeli boste to kar...

Ja, kar sami želimo. Ja, ja, ja... Lahko ti povem, da smo zadovoljni s Century Medio, toda založbe so samo založbe. Nikoli se ne bomo spremenili, zaradi... česarkoli že.

In kdo skrbi za promocijo in distribucijo po Ameriki? Kajti slišal sem, da ste prodali več albumov v Ameriki kot pa v Evropi.

Ja, več prodamo v Ameriki, ne veliko več... ampak bolje se prodaja. Mislim, da je ves ta zares brutalen death metal sedaj bolj popularen v Ameriki. Evropa ima več heavy metala, melodčnega heavy metala in podobnega. Toda še vedno je tu death metal in še vedno je super igrati tu. Radi pridemo nazaj v Evropo, ker je še vedno metal. Vseeno, power metal... No, veliko zvrsti obstaja in nekatere od njih ne maram. Rad imam metal. Naj bo black ali thrash ali death, vseeno. Naši bandi zvenijo bolj death metalsko, ker želimo biti v vrhu, če me razumeš. Brutalni in hitri. Ne rečem, da je to sedaj boljše kot black metal ali karkoli, toda v Evropi je veliko kategorij. Lahko ti povem, da je v Ameriki death metal bolj popularen. Na koncu pa je nekako isto... (kaj vse pivo dela, kaj :)

In če primerjaš igranje pred evropskim in ameriškim občinstvom, kje je bolje?

Oh človek, ne vem. Težko ti povem, kje je boljše občinstvo, ker sta oba super. Igramo v Ameriki- mladi norijo, igramo tu- mladi norijo. Bolj gre za... Recimo, v določenih predelih Evrope, npr. na severu, nas ljudje bolj gledajo, zraven tudi slemajo in s tem nimamo nikakršnih problemov. V Ameriki so bolj agresivni. V Južni Ameriki so ŠE BOLJ agresivni in to imam rad. Rad igram tam spodaj. Metalci so nekako enaki povsod po svetu. Države so drugačne, vsaka ima svoje zakone in stvari, toda metalci so na koncu po mojem enaki. Povečini podobno gledajo na stvari.

Slišal sem, da če te ima občinstvo v Južni Ameriki rado, pljuva nate.

Ne. ne, ne... ha ha. Ne v Braziliji človek.

Ne v Braziliji...

Ampak slišal sem pa...

Kajti celo Benton je to povedal. Pa na Irskem tudi.

Ne, mogoče se je kdo poskušal zajebavati...

Ha ha ha ha...

Ne vem človek.

Se pravi, da to ni običajna stvar?

Ne, ne... V Braziliji se ni nikoli zgodilo. Igrali smo v Čilu in tudi tam se ni zgodilo. Slišal sem, da se to včasih dogaja v Kolumbiji in Boliviji. Tam še nisem bil tako, da kakor jaz vem... Lahko ti povem, da ne maram tega sranja.

Ha ha ha...

Pljuvajo nate ker te imajo radi... (to pove nekako retorično) Povečini gre za govorice veš. Vsaj v Braziliji se še ni zgodilo.

Ste že kdaj igrali v Peruju?

Ne, ne, ne, ne... nikoli. Peru je super. Peru je ubijalski, toda...

Torej še nikoli niste igrali z Mortem?

Ne.

Tudi v Ameriki ne? Kajti slišal sem, da Fernan študira v Arizoni.

Ja, ja. Tega tipa konstantno srečujemo. Vedno, ko gremo v Texas je tam. Kupuje nam "shit" (karkoli je že mislil s tem :) in... Toda še vedno nismo imeli možnosti, da bi odšli na turnejo v Peru. Tam je še vedno veliko socialnih problemov in podobnega sranja. Da bi band odšel tja mora biti že zelo znan, da ljudje, ki skrbijo za trunejo dobijo tudi kaj denarja nazaj. Mogoče... slišal sem, da naj bi šli naslednje leto v Peru.

Ste mogoče kdaj igrali s Sadistic Intent?

Ne, še nikoli. Igrali smo z... oh človek. Igrali smo z veliko bandi iz L.A.-ja. Poznam fante, samo skupaj pa še nismo igrali. Imajo še eno skupino, ki se imenuje Engrave...

Ja, super so.

Yeah. Gre nekako za iste ljudi, nisem pa še imel priložnosti igrati z njimi v živo.

Ste mogoče kdaj igrali z Infamy, še preden je Josh...?

Ne, ne, ne... tudi ne.

In s katerimi bandi bi si najbolj želel igrati?

Je nekaj bandov. Nikoli še nismo igrali z Deicide. Slišal sem, da niso dobri ljudje, toda še vedno imam rad njihovo glasbo, tako da nekako...

Imaš rad tudi njihove novejše albume?

Novi album je O.K. Tudi enega pred njim imam rad. Rad imam tudi vse pred "Serpents Of The Lights", še posebej prvih par albumov. Super so, npr. "Deicide" in "Legion". Nikoli ne gremo na turnejo z aaaa.... Slayerji. Te sanje bi se lahko uresničile. Pa Motorheadi, recimo Motorheadi. Enkrat smo bili na turneji z Morbid Angel in z veseljem bi šel še enkrat z njimi... V bistvu s katerimikoli cool bandi, takoj smo za.

Ste mogoče kdaj igrali z Diabolic ali pa Hate Eternal?

Ja, parkrat smo igrali z Diabolic. Mogoče gremo z njimi na še eno ameriško turnejo nekje februarja.

Je v Braziliji sedaj kakšen nov a hkrati svež in poseben band?

Človek, lahko ti povem...

... toda, ki ne želi biti le podoben vam, kot npr. Abhorrence ali kaj podobnega?

Drži, drži... yeah. Lahko ti povem, da... Saj sem že rekel. Veliko je skupin, ki so dobre, hitre in brutalne, toda še vedno... Veliko njih mora šele najti svojo identiteto. Morajo zveneti originalno in že sedaj ti lahko povem, da bolj ali manj zvenijo enako. Mogoče ti lahko naštejem eno ime, Ancestral Malediction. Ti fantje igrajo bolj v stilu Morbid Angel. Imajo svoj stil, toda hkrati lahko slišiš veliko "Altars Of Madness" od Morbid Angel. In dobri so. Dobri so. Vsaj ne zvenijo tako kot vsi ostali. (izgleda, da jih moram slišati)

In kaj je s Funeratus danes?

Ravno album so posneli. Gre za dober album, samo... Mislim, moraš ga poslušati in vzeti zaključke. Je cool album, ampak večina skupin uporablja te... Dandanes je lahko zveneti hiter, če greš v studio, kjer so ti na voljo vsi pripomočki. Če poslušaš te bande sedaj, boš lahko slišal hitre bas bobne in ostalo, toda večina tega je prirejenega. Slišal sem nove Funeratus, slišal sem še nekatere druge bande, govoril z ljudmi v studiih in povedali so mi, da je večina stvari popravljenih, prirejenih. In tega ne maram, kajti mi igramo zares. Vse kar slišiš na našem albumu, boš slišal tudi v živo. Ti bandi pa gredo v studio, zaigrajo karkoli že in potem spremenijo z računalniki. Lahko ti povem, da je veliko svinjarije na sceni. Mi smo tukaj za publiko, pa naj se zgodi karkoli. Vseeno, če je nekdo iz Brazilije ali Amerike ali Evrope, mi častimo prave bande.

Si kdaj razmišljal, da bi uporabil kakšnega gosta na svojem albumu, recimo kaj pa vem, Erik Rutana s kakšnim solom, ali kaj podobnega?

Ja, lahko se zgodi. Nikoli še nismo imeli te priložnosti... Recimo, ko smo snemali z Erikom je bilo vse skupaj narejeno bolj na hitro, v naglici, tako da nismo mogli. Mogoče naslednjič, s komerkoli že... Dobra ideja človek. Mogoče naslednjič.

In v kateri državi bi najraje živel?

Ne vem. Rad imam svojo državo Brazilijo...

Sao Paulo?

... tam imamo veliko problemov, toda kar ti lahko povem je, da... To je nekako tvoj prostor, veš. Tam govoriš svoj jezik...

Torej se ne boste preselili recimo v Ameriko ali v Evropo?

Nikoli ne veš, nikoli ne veš. Že sedaj imamo priložnost, če veš kaj mislim, da gremo kamor hočemo. Toda za nas je ceneje, da smo tu in bliže družini. Toda nikoli se ne ve. Rad bi imel možnost ostati par dni na Nizozemskem. Zelo rad imam Nizozemsko človek.

Ha ha..

Nemčija je tudi O.K.

Si že bil v coffeeshopih?

Ja, rad jih imam. Ha ha ha.

Ha ha ha ha...

Obožujem coffeeshope na Nizozemskem. Ja, moramo iti.

O.K., O.K....

In kot sem rekel, precej ponosni smo na to, da smo Brazilci in radi bi se vrnili domov in...

In po moje je to čudovito, kajti mislim, da ima Brazilija veliko za ponuditi. Toda zdi se mi, da je teže za vas, kot pa recimo za evropske ali ameriške bande.

Je težko, toda spet ne tako težko. Recimo v Ameriki... Če si band iz Amerike in moraš priti sem čez, boš za letalsko karto plačal enako. Torej, ni kakšen večji problem. To igramo že več kot 10 let in stvari gredo na bolje in bolje, tako da smo sedaj v situaciji, ko lahko igramo kjerkoli.

Si kdaj razmišljal, da bi ponovno izdal "Unmerciful Order"?

Razmišljali smo o tem, parkrat smo se pogovarjali, a to je vse. Mogoče v bližnji prihodnosti človek.

Ali pa stare demo posnetke?

Nikoli se ne ve, mogoče. Mogoče.

O.K. Torej, želim vam vse najboljše...

Jaz ti želim vse najboljše in hvala za podporo, da ste prišli.

... in upam, da še kdaj pridete v Slovenijo.

Upam človek. Moj e-mail... Lahek za zapomniti. Lahko mi pošlješ e-mail na alex@krisiun.com.br. Ostani v stikih. Lahko je.

Yeah.

Emmm... Kako ti je že ime?

Poli.

Poli, hvala človek. Dobro se imej in varno pot domov.


   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.