www.firegoat.com » Intervjuji » Dark Funeral
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version

DARK FUNERAL
Odgovarjal: Emperor Magus Caligula
Intervju je bil narejen v Gradcu 25/4/99
Intervju pripravili: Sonia & Maja

Kaj mi lahko poveš o nastanku Dark Funeral?

Ustanovili so ga leta 95, čeprav ideje segajo v leto 94, vendar takrat niso mogli najti članov. Hoteli so ustvariti čim bolj mračno in zlobno glasbo in mislim, da jim je to uspelo. Potem so se začeli problemi s člani in iz benda so najprej vrgli prvega bobnarja, po snemanju CD-ja "The Secrets of the Black Arts" še drugega in vokalista. Takrat sem se kot vokalist bandu pridružil jaz. Od takrat je sledilo še par zamenjav drugih članov - dva bobnarja in kitarista, tako da imamo sedaj primerno zasedbo, ki bo upam taka ostala.

Kdaj si se ti pridružil bandu?

Lord Ahriman me je poklical, ko sem bil še v prejšnjem bandu, kjer sem imel death vokale, pri Hypocrisy. Všeč so mu bili moji vokali in vprašal me je, če sem sposoben peti black vokale in če bi se pridružil Dark Funeral in rekel sem ja.

Zakaj si pustil Hypocrisy?

Rodil sem se in odraščal v Stockholmu, kjer tudi sedaj živim, Hypocrisy pa živijo tri ure in pol vožnje iz Stockholma na podeželju, zato sem se preselili tja. In po približno dveh letih sem izgubil zanimanje, hotel sem se vrniti v Stockholm. Nisem prihajal na vaje in tako smo se odločili, da je zame in za band najbolje, če grem. Poleg tega je Peter hotel igrati počasneje, jaz pa hitreje, in bolj ekstremno, mislim, da sem s tem zaviral band in zato sem odšel iz Hypocrisy.

Čeprav ste menjali člane, je ime banda ostalo enako.

Lord Ahriman je ustanovitelj Dark Funeral in edini orginalni član, ki je še ostal v bandu. On ne bo nikoli zapustil tega banda, Dark Funeral je njegovo življenje. Tudi sam sem že mnogo let v bandu in zato me Ahriman sprejema kot orginalnega člana banda zaradi načina razmišljanja.

Prej pri Hypocrisy si imel death, pri Dark Funeral imaš black vokale. Kateri so ti bližji?

Všeč so mi oboji, poskušam jih mešati, čeprav so mi trenutno bližji black vokali. Sem tudi član drugih bandov, kjer imam death vokale.

Pri Hypocrisy si uporabljal svoje pravo ime, od kod ime Emperor Magus Caligula?

Ko sem bil še pri Hypocrisy, sem sodeloval pri nekaterih black projektih in tam sem uporabljal to ime. Tudi za Dark Funeral se mi je to ime zdelo bolj primerno.

MCD ste izdali pri založbi Hellspawn, naslednja dva CD-ja pa pri No Fashion. Kako je prišlo do menjave založbe?

Hellspawn je bila Blackmoon-ova založba in Blackmoon je precej (citiram) "fucked up in his head". Ni imel pojma o tem kar je delal in izgubili so veliko denarja. Ahriman je rekel, da noče več biti pri Hellspawn in zato so zamenjali založbo in prišli pod No Fashion. Kar je bilo seveda bolje, saj je bil Hellspawn majhna založba, brez distribucije in vsega ostalega. No Fashion so odkupili MCD, kar je tudi edini razlog, da se je le-ta tako dobro prodajal.

Za koliko albumov ste podpisali z No Fashion?

Vedno podpišemo samo za en album naenkrat, ker če dobimo boljšo ponudbo od druge založbe, nismo vezani na No Fashion.

Lahko živite od glasbe ali imate službo?

Vsi v bandu imamo službe. Mislim, da mi sploh ne bi bilo všeč živeti samo od glasbe, ker bi sedel v hiši in bi mi bilo dolgčas.

Kakšna je tvoja življenska filozofija?

Satanizem. Vsi v bandu v to verjmemo.

Kdaj si prišel v kontakt s satanizmom?

Odkar sem se rodil. Ker sem bil vzgojen v "satanistični" družini, me bo to vedno spremljalo. Moja starša sta se vedno zanimala za poganstvo in okultizem in čeprav nista bila satanista v tem smislu, kakor sem danes jaz, nikoli nismo praznovali krščanskih praznikov, kot npr. Halloween, ker nista nikoli verjela v to.

Prva naklada 5000 CD-jev "The Secrets of the Black Arts" je bila razprodana v enem tednu. Ste pričakovali tak uspeh?

Sam sem se pridružil Dark Funeral dva tedna po tem, ko so končali s snemanjem tega albuma in sem bil precej presenečen nad uspehom CD-ja. Toda že naš naslednji album "Vobiscum Satanas" je bil razprodan v štirih dneh v nakladi 20.000 izvodov. Presenetil me je napredek našega banda.

Na nekem koncertu si si z nožem poškodoval nogo. Kaj se je zgodilo?

Ja, v bistvu sem klal prašičjo glavo in po nesreči sem se zabodel v nogo in si jo skoraj prebodel. Ko sem izvlekel nož, je kri špricala na vse strani. Ostali so me vprašali, če je vse v redu in če gremo dol z odra, jaz pa sem rekel "fuck it, I can take it!". Do konca smo morali odigrati samo še dva komada, zato sem ostal na odru.

Imate kdaj težave zaradi svoje predstave na odru?

Ja, včasih jih imamo. V nekaterih mestih moramo izpolniti formularje, da nekaterih stvari ne bomo počeli na odru, zato ker so ljudje šokirani nad našim početjem, kar se mi zdi smešno.

Lahko opišeš svoje občutke na odru?

Nocoj ni bilo ravno najbolje, ker sem zelo prehlajen. Sicer pa poskušam priti na oder z določeno miselnostjo. Pred nastopom občutim veliko adrenalina, ko pa pridem na oder, govorim v "jeziku svojega očeta".

Bi rad še kaj dodal?

Podpirajte vojno proti krščanstvu!


   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.