www.firegoat.com » Intervjuji » Nokturnal Mortum
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version

* Firegoat webzine NE podpira političnih ter rasističnih pogledov reporterja ali skupine. Podpira pa skupinin glasbeni talent. Uredništvo

INTERVJU Z NOKTURNAL MORTUM
Odgovarjal: Knjaz Varggoth
Intervju je bil narejen 1/11/2001 v Kharkovu, Ukrajina
Intervju naredila: Sonia


Začeli ste kot death metal skupina Supporation. Mi lahko poveš kaj več o tem?

Začeli smo leta 1992 kot Supporation. Naslednje leto bomo praznovali deseto obletnico obstoja. Na začetku smo igrali death metal, vendar nam ta stil glasbe ni zagotavljal financ, zato smo se odločili nadaljevati kot black metal zasedba in to je začetek naše zgodovine.

Nadaljevali ste kot Crystaline Darkness...

Da, vendar smo na prelomu 1993/94 zamenjali ime v Nocturnal Mortum, ker je skupina z imenom Crystaline Darkness že obstajala v zahodnem undergroundu.

Najprej ste imeli v prvi besedi imena črko -c (Nocturnal), kasneje pa ste jo zamenjali s -k (Nokturnal)...

To smo naredili, da se ne bi spet ponovilo to, kar se je zgodilo s Crystaline Darkness. Zdaj imamo čisto svoje ime.

Postava se je od Supporation do Nokturnal Mortum spreminjala.

Jaz sem v skupini že od začetka, trenutna zasedba pa je naslednja: Knjaz Varggoth - vokal, kitara; Xaarquath - bas kitara; Munruthel - bobni; Sataroth - klaviature, sicer pa je prišel v bend kot vokalist; Saturious - klaviature in Vrolok - kitara. Slednji je v bend prišel namesto Karpatha, ki ga ni več v bendu in tudi ni igral na zadnjem albumu NeCrist. Vrolok je tudi član skupine Runes of Dianceht. Igrajo glasbo v podobnem stilu kot Nokturnal Mortum, nacionalistično socialistični black metal. Kmalu bomo podpisali pogodbo z neko poljsko založbo.

Trenutno ste brez založbe...

Imeli smo pogodbo z The End Records, ampak je bila prekinjena. Imeli smo različne poglede. Oni niso odobravali našega političnega prepričanja, nam pa ni bil všeč njihov odnos do posla. Dolgujejo nam nekaj denarja. To je bilo dovolj za konflikt.

Kakšne možnosti imajo ukrajinske skupine, da se prebijejo preko mej?

Možnosti obstajajo, saj je Evropa pokazala veliko interesa za ukrajinske bende. Naštel bom nekaj skupin, ki so izdali svoje albume pri evropskih ali ameriških založbah: Hate Forest (Red Stream, USA), Lucifugum (prvi CD so izdali pri Dark Horizon, USA in drugega pri Adipocere Rec., F), Astrofacs (Adipocere Rec., F). S fanti iz teh skupin smo nekakšni spiritualni bratje. Skupaj smo v terorističnih akcijah...

Teroristične akcije?! (...bila so me sama ušesa) O kakšnih terorističnih akcijah govoriš?

Včasih smo požigali cerkve, danes pa smo bolj v političnih gibanjih proti podljudem. Kaj ti misliš o tem?

Razumem. Tudi v Sloveniji je nekaj črncev, Azijcev, največ pa muslimanov. Ni mi jasno, kako lahko živijo s tako ekstremno neumno, bolno, zaostalo mentaliteto...

No, to je tudi razlog, zakaj nas nekatere založbe ne podpirajo in tudi eden od razlogov, zakaj je bila pogodba z The End Records pretrgana. Imeli smo tudi probleme z založbo Nuclear Blast, vendar nas to ne bo ustavilo.

Kaj pa koncerti in klubi v Ukrajini?

Na zimski kres (sončni obrat), 23. decembra, imamo festival, katerega obiščejo samo pogani in pa tisti, ki podpirajo naše ideje. Tu satanistov ni.

Kako bi opisal ukrajinsko publiko na koncertih?

Bil sem na veliko koncertih in lahko rečem, da so skinheadi in black metalci enaki v vseh slovanskih deželah.

Skinheadi in black metalci skupaj?! Za Slovenijo to že ne velja.
Bilo je pred približno 12. ali celo 14. leti na festivalu Novi rock v Križankah. Igralo naj bi nekaj bendov iz stare Jugoslavije. Headlinerji so bili Destruction. Na tem festivalu se je pojavilo tudi nekaj skinheadov (10 - 20). Najprej so obkrožili fanta, ki ni imel več kot 15 let. Bil je zelo suhe in nizke postave, pa so se ga vseeno lotili in ga pretepli tako hudo, da je bil ves krvav, njegova sključena hoja pa je kazala tudi na zlomljena rebra. Za tem so se spravili še na druge metalce, ki so prav tako končali v krvi ali z zlomljenimi kostmi. Seveda so bili vsi zelo mladi, majhni in suhi.
Ta večer so skini z nožem zabodli nekega metalca iz Srbije. Kljub temu, da je bilo na tem festivalu nekaj sto metalcev, se nihče od njih ni upal postaviti po robu skinheadom. Sicer pa so že odkar pomnim slovenski metalci veljali za strahopetce, reve. Ampak generacije so se od takrat spremenile in upam, da skinheadi ne napadajo več belcev.

Zdi se mi, da je bil album "Goat Horns" najbolje sprejet, čeprav sama največkrat poslušam NeCrist.


Najbolje sprejet album v naših deželah (Ukrajina, Belorusija in Rusija) in na Poljskem je bil "Lunar Poetry". Po mojem mnenju pa je najboljši album "NeCrist", ker je bil dobro pripravljen. Definitivno pa ne "The Gates of Blasphemous Fire", saj ni tisto, kar smo hoteli narediti.

Zdaj pa bi se šla še igro asociacij. Jaz ti povem besedo, ti pa prvo misel, ki ti bo ob njej padla na pamet.

black metal - boriti se, bojevanje
Nokturnal Mortum - kultura bojevanja
ljubezen - ljubezen, svetla čustva
Ukrajina - mati
Osama Bin Laden - podčlovek
dekleta - za to se borimo
zakonska zveza - čast
otroci - v prihodnosti

Še zadnji komentar...

Drž'te se, delajte naprej in se borite. Mi smo z vami.

Ta intervju je brez uvoda. Poskušala sem ga napisati, toda bolj ko sem se trudila napisati čim krajši uvod, daljši je postajal. Tako bom napisala le kratek zaključek. V Ukrajini sem preživela skoraj mesec dni (Mokačevo - Kiev - Kharkov) in lahko rečem, da je ta plemenita dežela nekaj posebnega; zelo lepa in zanimiva, z veliko zgodovine ter izredno prijaznimi in prijetnimi ljudmi. To je bil moj prvi dopust v Ukrajini, toda definitivno ne zadnji. Ob tej priložnosti bi se rada zahvalila vsem članom skupine Nokturnal Mortum. Lep pozdrav vsem, ki sem jih spoznala v Kharkovu: Vika, Tanya, Mitja s soprogo, Dimitrij, Aleksei. Še posebej pa se moram zahvaliti naslednjim: Valja, Andry, Nadja - brez vaše pomoči bi se verjetno vrnila domov brez intervjuja.


   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.