www.firegoat.com » Intervjuji » Khold
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version

INTERVJU S KHOLD
Odgovarjal: Gard
Intervju je bil narejen 18/10/2001 v Zagrebu, Hrvaška
Intervju pripravili: Maja in Anja


Z Gardom sva se pogovarjali po njihovem nastopu v Zagrebu. Že po prvih trenutkih so navdušili Hrvaško občinstvo in odziv publike je bil res neverjeten. V začetku leta so izdali svoj prvenec "Masterpiss of Pain", ki je dobil številne pozitivne kritike.

Vsak izmed članov te skupine je že deloval v drugih bandih. Čigava ideja je bila torej nova skupina Khold in kako ste prišli do vseh članov?


Gard: Jaz in Sarke, bobnar, sva se odločila, da ne želiva več delati v Tulus, ampak sva hotela narediti pravo skupino, namesto, da sva samo snemala plošče. Tako sta se nam pridružila še ostala dva člana in začeli smo delovati kot Khold.

Kako dolgo ste že skupaj?

Gard: Kot Khold? Od začetka tega leta.

V tako kratkem času ste uspeli narediti veliko stvari: posneli ste demo, podpisali pogodbo z Moonfog...

Gard: Pogodba z Moonfog je bil tudi eden izmed razlogov, da smo spremenili ime. V resnici smo dobili pogodbo, preden smo postali Khold. Nihče drug ne ve za to.

Kako delujete kot skupina glede pisanja skladb in besedil?

Gard: Z bobnarjem narediva glasbo, tako kot sva prej to počela v Tulus. Ostala dva člana sicer prispevata svoj del, vendar kasneje, ne pa pri samem nastanku.

Kaj pa besedila?

Gard: Besedila piše moja žena.

Besedila so v Norveščini, zato me zanima kakšna je glavna tema teh besedil?

Gard: Različne stvari: pravljice, miti in osebne izkušnje, občutki... in mešanje teh občutkov, tako da vidiš neko stvar z več vidikov, namesto da nanjo gledaš samo iz enega zornega kota.

Torej album ni razdeljen na nekakšna poglavja...

Gard: Ne, čeprav smo premišljevali o tem, da bi naredili knjigo na določeno temo, ampak glede na to, da tekste piše žena, ne vem o čem. Ne želim jo motiti pri njeni interpretaciji.

Dobili ste zelo pozitivne odzive na vaš prvi album. Velikokrat je bil poudarjen duh iz zgodnejših dni black metala, ki ste ga uspeli ujeti v svojo glasbo. Je to nekaj kar je nastalo spontano ali ste se namerno potrudili to prenesti v svojo glasbo?

Gard: No, ja, to je tisto kar mi počnemo. Poslušajta zdaj to (Carpathian Forest so začeli igrati med našim intervjujem), zveni kot Celtic Frost, zelo dobro. Sam poslušam Celtic Frost, Darkthrone, vse kar so naredili Mayhem. Najbolj nas inspirirajo stare stvari, ki so bolj počasne, bolj "groovy". V skupini imamo zelo dobrega basista, ki ima dober, melodičen zvok, da pa se to lahko izrazi, moramo tempo upočasniti. In to je tisto kar želimo delati, ne želimo igrati tako hitro kot Behemoth, to je sicer njihova stvar... mi smo prestari za to.

Ali vidiš vašo sklenitev pogodbe z Moonfog kot posebno priznanje vašemu delu, saj skupine, ki so pri Moonfog nekako izstopajo iz današnje metal scene?

Gard: Ja, ponosen sem, da smo pri Moonfog. Po mojem mnenju ima Satyr zelo izostreno oko in izbere le najboljše. Toda ne more imeti vseh. Vem, da hoče tudi Mayhem, a mu to zaenkrat še ni uspelo. Ja, res sem ponosen, da smo pri Moonfog, glede na to, da smo ves čas spremljali kar so delali Darkthrone vsa ta leta.

Veliko vadite skupaj?

Gard: Ne, rad bi sicer rekel da, ampak...

Le zakaj, sliši se bolje, če rečeš, da ste sedaj tako izkušeni glasbeniki, da ne potrebujete več nobenih vaj.

Gard: (smeh) No, ja. To je skoraj res. Ne vadimo vse dokler ne gremo v studio, kjer se večinoma naučimo tudi same skladbe med procesom snemanja. Sam vedno pozabljam skladbe, če jih ne preigram vsaj stokrat. V studiu se moram tako naučiti skladbe tik preden jo posnamemo, včasih pa celo med snemanjem... (prekinila sta nas dva hrvata, ki sta spraševala, ali imamo kaj trave; seveda je nismo imeli - ured.) Zmeraj, ko igram, bobnar sedi nekje v bližini. On nikdar ničesar ne pozabi.

Torej sta dober tim.

Gard: Ja. Kot bi imel v glavi računalnik. Ne pozabi niti ene note! Kar je dobro zame, saj jaz zmeraj vse pozabim. Tako jaz igram, on pa sedi zraven. Pokaže mi naslednji riff in jaz ga zaigram in tako naprej. Zato na naši plošči ne boste našli... hočemo igrati spontano, zato ne vadimo veliko, dokler ne pridemo v studio.

V vaši glasbi je veliko detajlov, ki niso očitni dokler ne znaš na pamet vsega CD-ja. Po mojem ste si v tem zelo podobni z Darkthrone. Seveda moraš tudi CD-je drugih skupin poslušati večkrat, da opaziš vse detajle, toda vseeno so tisti bolj očitni, medtem ko so vaši skriti. Ne opaziš jih takoj.

Gard: To ima veliko opraviti s produkcijo. Dimmu Borgir - oni imajo fantastično produkcijo, toda brez kakršnegakoli presenečenja, to je moje mnenje. Imajo zelo dober zvok, zelo profesionalen, toda detajli... vse skupaj je preveč sproducirano. Tako veliko vadijo, da ne zgrešijo niti ene note, če pa jo že, vse skupaj odigrajo še enkrat in še enkrat in še enkrat... Zato tudi prebijejo mesece v studiu. Mi rabimo le nekaj tednov za vse skupaj. Res, da naš zvok ni tako dober kot njihov, toda mislim, da pri glasbi zvok ni tako pomemben. Seveda mora zveneti dobro, ampak... pomembna je glasba, note, občutki in tega se držimo. Zato hočemo igrati čimbolj spontano.

Po izidu albuma "Masterpiss of Pain" ste imeli nekaj koncertov, "odprli" pa ste tudi Inferno festival. Kakšen je odziv na tej turneji v primerjavi s tistim na prejšnjih nastopih?

Gard: Ko smo igrali na Infernu, nas nihče ni slišal še nikdar prej, zato so nas v glavnem samo opazovali. Nekateri so rekli, da smo bili ena najboljših skupin tisti večer...

Za mešalno mizo ste imeli Satyr-a...

Gard: Ja. Veliko nam pomaga. To je ena od zelo dobrih stvari pri Moonfogu. Satyr se zelo zanima za svoje bende. Stalno nas kliče: "Je vse v redu na turneji?" "Ne, ni!" (ta dialog je dobesedno zaigral - ured.) Na Norveškem smo imeli dva koncerta v enem večeru. Ne vem, koliko kilometrov smo prevozili, toda igrali smo na jugu Norveške, potem pa še v Oslu. Tega ne bomo ponovili nikoli več! To je bilo v petek. V soboto bi se morali vsesti v avto in se odpeljati v Amsterdam, kjer naj bi imeli v nedeljo koncert. Odločili smo se ostati doma. To bi bil pravi pekel! To pa so tudi bili vsi koncerti, ki smo jih imeli na Norveškem.

Verjetno je bil odziv na naslednjem koncertu, ki ste ga imeli v Oslu, boljši kot na Infernu?

Gard: Pravzaprav ne! Pljuvali so na nas. Igrali smo zadnji na nekakšni zabavi za Turbonegro. Njihova publika pa ni naša publika... tako so samo stali in vpili "fuck you" in pljuvali po nas... Tudi Satyr je bil tam, čisto jih je pretresel. Zmeraj skrbi za nas, priskrbi nam profesionalne tonske tehnike... tokrat ga nimamo. Nocoj bomo uporabili tonskega tehnika skupine Carpathian Forest. Sam se je ponudil in zato smo mu hvaležni. Odziv na tej turneji? Do sedaj smo bili le v Nemčiji. Nemška publika... ni ravno najboljša (je zamrmral - ed.) Tu na Hrvaškem pa je bil odziv fantastičen!

Kakšni so vaši načrti za prihodnost?

Gard: Šli bomo na turnejo s Satyricon, to bo enkrat naslednje leto. Takoj po turneji gremo v studio. Upam, da bo album izšel pred začetkom naslednje turneje.

Ali to pomeni, da imate material že pripravljen?

Gard: Ne. Nimamo časa, da bi vadili nov material. Pogovarjali smo se, da bi posneli naslednji album v živo, toda če bi to res hoteli narediti, bi morali veliko vaditi.

Upam, da ne bo na naslednjem albumu nobenih drastičnih sprememb...

Gard: Ne, nobenih drastičnih sprememb ne bo. Še vedno bomo počasni in groovy.


   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.