www.firegoat.com » Intervjuji » Darkthrone
  Gost: Prijava | Včlani se Angleška verzija - English version

INTERVJU Z DARKTHRONE
Odgovarjal: Fenriz
naredila in pripravila Maja
Dne: 14.april 01


Fenriza sem ujela zadnji dan Inferno festivala, kjer je bil Dj tisti dan.Sledeči intervju se je pričel nekje po tretji uri zjutraj , vendar pa je bil prekinjen zaradi drugih Fenrizovih obveznosti.

Videti je, kot da ste se z zadnjim albumom Ravishing Grimness zopet vrnili na sceno. Je ta vtis posledica pomanjkanja informacij o vašem delovanju po izdaji albuma Total Death?

Res je da od 93. leta dalje nismo naredili veliko intervjujev. S Total Death se stvari skoraj niso spremenile. Panzerfaust smo izdali leta '94 in Total Death je bil izdan leta '97 in od takrat nismo dajali nikakršnih intervjujev ali česa podobnega. Nismo videli recenzij, nismo vedeli kaj si ljudje mislijo o Darkthrone.

Širile so se govorice, da je skupina razpadla...

Točno in govorice so se znova pojavile po tem, ko smo izdali Total Death in še enkrat po Ravishing Grimness, ampak še pred tem so nekateri ljudje želeli narediti uradno Darkthrone spletno stran na internetu in vedno smo to zavrnili - v primeru, da bi stran obstajala, bi ljudje lahko videli, da sicer ne delamo ničesar, vendar pa smo še vedno skupaj, skupina ni razpadla. Nikoli nismo nehali. Trenutno smo zadovoljni s tem, da smo prisotni na sceni, kjer smo bili od samega začetka in še vedno hočemo igrati. Čutimo da je prav, da igramo enostaven, čisti black metal.

Zdaj delate na novem albumu...

Vsak album, ki smo ga naredili, način kako je nastal, je bil vsakič drugačen. Na začetku smo seveda vadili material kot vse druge skupine. Pri zadnjem albumu sam nimam nobenega materiala. Z Nocturno Cultom sva se srečala januarja in pokazal mi je material za eno skladbo in nato sem ga posnel. On namreč piše glasbo na teh dveh zadnjih albumih in jaz naredim bobne ter bas, posnamem na kaseto in jo odnesem domov.
V zadnjih 2 letih Nocturno Culto vozi avto, jaz pa sedim zraven in berem zemljevid. Leta '93, '94 sem bil jaz za volanom in hkrati gledal na zemljevid, ampak sedaj je Nocturno Culto tisti, ki je v ustvarjalnem obdobju. Sam sem na zadnjem albumu napisal eno skladbo. Tako sedaj delava, posnamem vse kar NC naredi na kaseto in nato jo preposlušam 100-krat, 150-krat in kakšen teden ali mesec preden greva v studijo se še enkrat dobiva in vse skupaj zvadiva. Skupaj igrava od leta 88, tako da se hitro ujameva, poleg tega ne igrava komplicirane glasbe, ampak primitiven stari black metal, kar ni težko. V studiu poskušava narediti vse čimboljše, le da za to ne porabiva 2 meseca ampak 4,5 dni.

Delovni naslov je Corporal Punishment. Čigava ideja je to?

Naslov je moj, ampak Nocturnu ni bil všeč in smo ga spremenili.

V kaj?

Najprej smo ga hoteli spremeniti v Conservative Fronts, ampak ljudje bi mislili, da je naslov povezan s politiko, čeprav je zame fraza Conservative Fronts samo drugačen naziv za stari black metal. Novi naslov je tako The Bitter Discipline, čeprav ( s članom skupine Cadaver Inc. je izmenjal nekaj stavkov v norveščini)... Danes so mi povedali, da se njihov album imenuje Discipline in mi imamo naslov The Bitter Discipline, zaradi česar najbrž ne bomo mogli uporabiti tega naslova. Tako bomo še videli...

Predvidevam ,da še vedno ti pišeš besedila za Darkthrone ?

Ja, jaz pišem besedila in po 13 letih pisanja besedil, sem začel delati poezijo. Čeprav ne želim govoriti o besedilih. Nihče ne bi smel razlagati svojih besedil.

Skladba, ki ste jo naredili za Moonfog kompilacijo ... zvok na njej je bil precej hreščeč . Je to smernica, ki ji boste sledili na novem albumu? Ravishing Grimness v primerjavi z omenjeno skladbo zveni skoraj lepo.

Ravishing Grimness kot celota ne zveni lepo. Slišal sem nekaj kompilacij, ki so jih izdale razne revije in na njih imaš 1.skladbo, 2,3 in potem je na vrsti Ravishing Grimness, ki zveni popolnoma drugače, kot večina skupin. Zveni kot vrt in mi smo plevel v tem vrtu, kar se tiče kompilacij, ampak ljudje še vedno pravijo, da sedaj zvenimo preveč lepo - ne strinjam se s tem, ker je toliko drugih skupin, ki zvenijo lepo in mi zvenimo tako umazano, ampak ljudje hočejo da je naš zvok tak kot na omenjeni skladbi. Člana skupine Cadaver sta rekla, da naj naslednji Darkthrone album zveni kot skladba s te kompilacije - kot totalno sranje. V resnici nismo nikoli želeli imeti tako zanič zvoka, hoteli smo imeti učinek demo posnetka ali vaje. Sam sem naredil dva Darkthrone albuma v štirikanalnem studiu, kjer sem vse moral priključiti in prirediti sam in če se ukvarjaš z neko umetnostjo oz. delaš glasbo in moraš hkrati opraviti še vse vklapljanje, potem se to odraža v občutkih, ki jih imaš za določen material , čeprav se naj ne bi, ampak včasih se to zgodi. Veliko bolje je, če te stvari naredi namesto tebe kdo drug, tako da se ti osredotočiš na snemanje in to je to kar počnemo mi sedaj. Tudi tokrat bomo šli v isti studio kot prejšnjič in najbrž bomo imeli isti "fucked" zvok.

Kakšen je tvoj pogled na razvoj metalske scene?

Razvoj metalske scene same po sebi? Fantastičen! Mi smo se morali prilizovati velikim založbam, kar sedaj ni več potrebno, saj metalska organizacija v resnici deluje. Včasih je bilo to drugače, takrat so bili bandi kot Judas Priest in podobno in moral si imeti za sabo veliko založbo ali pa si propadel. Ampak zadeva z underground založbami je uspela. Leta 1988 je Nuclear Blast bil šala, imeli so same bedne skupine, sedaj pa vladajo celotni industriji.

Sodeloval si na zadnjem Ulver albumu The Marriage of Heaven and Hell. Kako je prišlo do tega?

Posnel sem samo vokalni del, bilo je precej naravno, saj smo prijatelji. Ulver so se precej spremenili. Ne vem, kako pomemben je bil zanje black metal, kot smo ga delali mi. Vedno sem govoril Krisu, naj se spremenijo popolnoma, naj pusti kitare in igra hip-hop ali kar pač hoče, ker že leta vem, da je to kar si on v resnici želi... in to je sedaj tudi v resnici naredil. Zadnji album je čudovit.

Kakšni so tvoji občutki glede Eibon?

Mislim ,da imajo člani močne korenine iz osemdesetih. In ko bo album, upam, končno izšel mislim, da bodo ljudje to slišali. Ker v Eibon ne delamo ekstremnega metala, ampak težak metal. Ne vem kako bo to všeč mlajšim, ker mislim, da jih bolj zanimajo hitrejše zadeve, kar se tiče Eibon pa smo veliko bolj počasni.


   
Vsebina te strani je avtorsko zaščitena s strani www.krokar.net in firegoat.com.
© 2000-2001 Vse pravice pridržane.